Dokunmatik ekranların değil bastırmatik tuşların dünyasına hoş geldiniz sevgili ListeList okurları. Bu dünyada ilk düşmede çatlayan sımartfon ekranları, soğutucuları gaz kaçıran buzdolapları, ya da kamerasından evinizin gözlendiği dev ekran televizyonlar bulunmuyor.
Belki can güvenliği açısından günümüz tasarımlarından biraz geride olabilirler. Muhtemelen o yılların çocukları, çalışan tost makinasına sarılmaması gerektiğini bilerek büyütüldü. Karşınızda 1970’lerden günümüze vazgeçilmez nostaljik ev eşyaları. Onların fıtratında nostalji var.
Evdeki minik varil: Asabi süpürge
Nasıl anlatsak nereden başlasak… Çalıştığında Boeing 747 sesi çıkaran bu demir kütle toz almak için kullanılıyor. Toz 0.003 gram ağırlığında yahu, onu yerinden kaldırmak için 400 kiloluk alet üretmek neden! Ayrıca, hareket halindeyken çarptığı yeri Osmanlı topu misali göçerten aşırı mobilyaperver bir gerecimizdir kendisi.
Tavuk değil ejderha pilici çevirme
Eski zamanlarda kimi tasarımlar biraz fazla yer kaplıyordu. Adeta Valyrian çeliği pres atölyesinde üretilmiş bu ızgara gibi. Dothraki ızgarası!
27 pille çalışan taşınabilir hoparlör
Bunlardan bir meraklısının evinde olurdu bir de ölmüşlerin ardından apartmana dua okumaya gelen imam efendinin. İmam amca bu sayede duayı tüm apartmana yayınlayabilirdi.
Abla at içine bütün kuzuyu pişirsin
Üretimde “ne kadar ince o kadar iyi” yerine, “ne kadar sülale boyu o kadar iyi” kavramı esastır. “Nükleer enerjiyle çalışsa yeridir” büyüklüğündeki bu fırınlar, çirkinlikleriyle ters orantılı lezzetler yaratırlar.
Maykıl Ceksin’ı dansa başlatan müzik seti
Böyle setlerin bir de kabini varsa salonun en iddialı köşesinde özerklik ilan etmiş olurlar. Müzik seti, cam kapılı kabini, hoparlörler, kablolar, dev radyo anteni, kasetler, kasetler, kasetler…
Ayşe Teyze henüz Ayşecik’ken o vardı
Doğu Alman tasarımı WM 66 model bu çamaşır makinesi su ısıtmada o kadar başarılıymış ki, uzun bir süre Alman bira bahçelerinde sosis kaynatmak için de kullanılmış. Dalga geçmiyoruz, kesin bilgi. Burada cici dizaynlara yer yok; daşş gibi tasarımlardan bahsediyoruz.
Uzay tostu var, yer misin?
Bir başka Doğu Alman tasarımı olan bu tost makinesi, gurbetçi akrabalar sayesinde ülkemizde de uzun süreler kullanıldı.
Beyin haşlayan fön makinesi
Eski zamanlarda fön makinasının iyisi nedense turuncu renk olurdu. Uygarlık tarihine “perma karanlığı” olarak geçecek dönem, bu cihazların evlere girişiyle aynı dönemdir. 80’lerde voltajı ayarsız kimi fön makinaları yüzünden nice beyinler aşırı ısınmaya bağlı olarak nice şarkılar, nice moda akımları yarattı.
Video
“Fidyo” deyip geçtiğimiz kavramın çok havalı bi geçmişi var. Kelimenin kökü Latince videre (görmek) ve 1930’larda audiere (işitmek) kökünden gelen “audio” sözcüğüne benzetilerek üretilmiş. Neredeyse günümüzün 11 inch laptop’ları kadar olan bu kasetlerde, bir neslin görsel hafıza tarihi kayıtlı.
Tezgahta yer kaplasın diye üretilmiş 73 parça mutfak robotu
İsmine robot dense de bu cihazların temel görevi havuç rendelemektir. Sanıyoruz ki zamanında hipnoz yöntemiyle her aileye birer adet kaskaslanmış olduklarından artık pek fazla satılmıyorlar. Ayrıca sürekli kaybolan parçalarıyla annenin tepesini attırıp huzur da kaçırır bunlar.
O sakalları nasıl traş ettiği hala büyük bir gizem olan traş makinesi
Babaya ait olduğundan pek dokunulmayan, kendi içinde belli bir ciddiyeti olan traş makinesi, banyonun ağır abisidir. Endüstriyel üretimde estetik duygusuna yer olmayan bir dönemde tasarlanmasına rağmen, aslında hayli düzgün ve şekilli bir arkadaş. Yalnız o dümdüz yüzeyiyle sakalları nasıl kesebildiği bizim için hala galaksinin mühim sırlarından biri.