Orijinal ismi “Teenage Mutant Ninja Turtles” olan, çocukluğumuzun süper kahramanları Ninja Kaplumbağalar’ın yeni filmi çıkalı bir süre oldu, hem de üç boyutlu! Kaçırır mıyız? Her gün izlemek için heyecanla beklediğimiz Ninja Kaplumbağalar’dan minicik bahsetmeden olmaz; hikâyemiz dört mutant kaplumbağa ve onların ustası mutant farenin kötülerle mücadelesini konu alıyor. Bu dörtlünün ve ustalarının maceraları tahmin ediyoruz ki her çocuğun rüyalarını süslemiştir.
Ninja Kaplumbağalar fikri nasıl ortaya çıktı?
Ninja Kaplumbağalar ile tanışmamıza vesile olan, onların yaratıcıları Kevin Eastman ve Peter Laird. İkili ilk siyah-beyaz Ninja Kaplumbağalar kitabını 1984’de yayımladı. 1.200 dolara basılan kitabın -yani hikâyenin- günümüzde bir fenomen halini alacağını kim hayal edebilirdi ki?
Geyik yaparken arada kaplumbağa yapmak
ilk çizimler
Eastman ve Laird evde oturup TV izlerken kendilerini eğlendirmek için karikatürler çizmeye başlıyor. Peter zaten reklamla ilgili çalışıyor, Kevin ise aşçılık yapıyor ancak eğlence için bir şeyler karalıyordu. İkili, çizimlerine devam ederken Kevin iki ayaklı, kollarında savaş aletlerinin bulunduğu bir kaplumbağa çizer ve bu çizime Ninja Kaplumbağa ismini koyar.
Peter ise fikri geliştirerek neden “Teenage Mutant Ninja Turtles” demediğini sorar. Böylece fikir alışverişi eşliğinde ilk adımlar atılır. Kevin ve Peter tarafından çizilen ilk Ninja Kaplumbağalar çizimi, 2012’de bir açık arttırmada 71.700 dolara satılır.
Hikâye şekilleniyor
Frank Miller’in Daredevil ve Ronin serilerinden esinlenerek bir başlangıç hikâyesi oluşturan ikili, Splinter’ın da ana kahramanlar arasında yer edinmesiyle dört su kaplumbağası ve önderleri mutant farenin yer aldığı hikâyeyi şekillendirmeye başlar. Başta her kaplumbağa için farklı kostümler tasarlayıp daha sonra tek kostümde karar kılarlar.
Borç para ile basılan ilk kopyalar
İki yaratıcı çizer/yazar birbirilerini tamamlayarak kitabı bitirirler. Sıra yayınevi aramaya gelir. Tüm araştırmalarına rağmen yayınevi bulamaz ve kitabı yayımlatamazlar.
Borç alarak kitaptan 3.000 kopya bastırırlar. Reklamını başarılı bir şekilde yaptıkları hikâye büyük merak uyandırır ve ilk kopyaları hızlıca tükenir. Daha sonraki 15.000 ve 75.000’lik baskılar da ışık hızıyla biter. Hatıra olsun diye elinizde bir tane bulundurmak isterseniz diye bilgilendirelim; zamanında yaklaşık 3 TL’den satılan çizgi romana şu an sahip olmak için yaklaşık 9.000 TL’cik ödemeniz gerekiyor.
Sevimli kahramanlarımıza gelelim…
Sabah ne yediğimizi unutup isimlerini unutmadığımız kahramanlarımız, isimlerini Rönesans sanatçılarından alıyor; Raphael, Donatello, Leonardo, Michelangelo. Hepsinden tektek de bahsedeceğiz hiç merak etmeyin!
Ninjaların isimleri neden Japonca değil?
“Neden Rönesans sanatçılarının isimleri tercih edilmiş?” diyenler, bu bölümde sizleri aydınlatacağız. Sevimli kahramanların neden Japon isimlerine sahip olmadıkları sorusu ilk defa bizim aklımıza gelmiş olmayacak ki Kevin durumu şöyle açıklamış; “Japon savaş metodlarını bilmelerine rağmen kahramanlara Japon isimleri vermek istemedik. Çünkü Amerikan okuyucusu bu durumu benimseyemez, onlara tuhaf gelebilirdi.”
Olaya farklı bir açıdan yaklaşıp Avrupalı isimleri seçen ikili tarih bilgilerine de başvurarak isimlerin son hallerine karar vermiş.
“Pizza sever, kötüleri sevmeyiz”
Pizzaya bayılmalarını hatırlatmamıza gerek yok herhalde. Pizza satışlarını büyük oranda artırdıkları gerçeği de yadsınamaz . Unvanlarından da anlaşılacağı üzere dövüş sanatlarına pek meraklıdırlar. İyi bir ninja olabilmenin eğitimini alırlar ve tabii ki iyinin yanında, kötünün karşısındadırlar.
Lider kişilik Leonardo
Ekibin lideri olan Leonardo’nun ismi Leonardo da Vinci’den esinlenilerek konulmuş. Mavi maskesi ile hatırladığımız sevimli kahramanımız aynı zamanda bushido kılıcı kullanabiliyor. Çift bushido ve ninjato kullanma yeteneğini de unutmamak lazım tabii. Bir başka detay da çizgi filmdeki tüm ulaşım araçlarının sürücü koltuğunda karşımıza çıkmasıdır. Kişisel ilgi alanları meditasyon ve eğitim bilimi.
Grubun serserisi Raphael
İsmini ünlü İtalyan Rönesans ressamı ve mimarı Raphael Sanzio’dan alır. Saldırgan ve hırçın bir yapısı ile dörtlünün kötü çocuğudur. Ancak çok da temiz kalplidir, ne de olsa sevimli kahramanlardan biri. Çift sai kullanır ve kırmızı maskesi vardır. Kendisinin sıklıkla öfkesiyle mücadele edişine tanık oluruz. Cesur kahramanın büyük bir böcek korkusu olduğu sırrını da söylemezsek çatlarız.
Fırlama karakterimiz Michelangelo
İsmini bir başka İtalyan Rönesans sanatçısından alan Michelangelo, grubun yaramaz, komik ve haylazıdır. Çift nunçaku kullanır, turuncu maske takar. Oburluğunu ve lüplettiği pizzaları bilmeyen yoktur. Çizgi romanlar ve korku filmleri vazgeçilmezidir.
Grubun bilimadamı Donatello
İsmini Floransalı heykeltraştan alan Donatello, ekibin bilimden en iyi anlayan ve aynı zamanda şiddete en az başvuran üyesidir. Bō kullanır ve mor maskeye sahiptir. Teknolojik detaylar ondan sorulur.
Adı üzerinde “Usta” Splinter
Mutant fare Splinter’den bahsetmezsek ayıp ederiz. Uzakdoğu dövüş sanatları konusunda uzmandır, gün ışığına çıkmaz. İşi gücü Ninja Kaplumbaları eğitmek, onlara doğru yolu göstermektir. Manevi bir klavuz ve Ninjaların babası görevindedir.
Serinin kötü karakterleri
Mirage Stüdyoları’ndan çıkan ilk seride uzaylı düşmanlar, şehirdeki serseriler gibi bir çok kötü karakter yer almaktadır. Kötü karakterler arasındaki en ünlüleri hiç şüphesiz; Shredder ve Beyin’dir.
Kaplumbağa ithalatını bile etkiledi
Ninja Kaplumbağalar diğer birçok çizgi filme göre çok daha büyük ilgi çekmiş ve popülerleşmiştir. Bunun sebebi iyi huylu ve temiz kalpli süper kahramanlara bir diğer pencereden bakarak çizgi karakterlere “eğlenceli” imajını yüklemeleridir.
Çocuk gibi düşünüp hareket eden Ninjalar’ın en büyük ilgi gören özelliklerinden biri eğlenceli olmalarıdır. Elde ettiği başarı ile tüketim sektörünü büyük oranda etkileyen çizgi filmin en popüler yıllarını yaşadığı 90’larda 250 bin kadar yavru kaplumbağa ithal edilmiştir.
Çizgi filme çeşitli köstekler
Çizgi film popüler döneminde 5 milyon dolarlık bir telif davasıyla karşılaşır. Bunun sebebi Michelangelo’dan başkası değildir. Pizza hastası kahramanın sıkça söylediği “cowabunga” sözü çizgi filmin yaratıcılarının biraz başlarını ağrıtır.
Howy Doody isimli TV şovu tarafından açılann davada, program kelimenin kendilerinden çalındığını iddia eder. Dava şikâyetçi tarafa 50 bin dolar ödenmesiyle sonuçlanır.
Michelangelo yine yapar yapacağını ve çizgi film şiddet içerdiği gerekçesiyle 1988’de Avrupa ülkelerinde sansüre uğrar. Çifte nunçaku kullanan kahraman biraz daha sevimli ve şiddetten uzak görünmek adına borda kancası kullanmaya başlar. Böylece çizgi film yayınlanmaya devam eder.
Gelsin filmler, gitsin filmler
Teenage Mutant Ninja Turtles (1990), Teenage Mutant Ninja Turtles II: The Secret of the Ooze (1991) ve Teenage Mutant Ninja Turtles III (1993) isimli seri filmleri çekilmiştir.
Unutamadığımız şarkıları
İtiraf edin, yatmadan önce bu şarkıyı mırıldanarak kaç defa uyudunuz?!?
“Teenage mutant ninja turtles
teenage mutant ninja turtles
teenage mutant ninja turtles
heroes in a half-shell
turtle power!”
Not: Ninja Kaplumbağalar’ın son filmini izleyenlerin bu şarkıyı arayıp bulamadıkları doğrudur.
Emperyalizm hadisesi
Çizgi filmin emperyalist öğeler barındırdığı da iddia ediliyor. Gerekçeler ise şu şekilde; mütemadiyen pizza yiyorlar, tüketmeyi seviyorlar, kaplumbağalar arasındaki hiyerarşi düzeni vs. Bu da farklı bir bakış açısı…
Ninja Kaplumbağalar 3D bir başka güzel
Son filmi ile içimizde tatlı kıpırtılar uyandıran Ninja Kaplumbağalar, yeni maceraları ile gene kalbimizi çaldı. Üç boyutlu yeni filmin konusu şöyle: “Gittikçe kötüleşen New York şehir hayatı, artan suç ve ölüm olayları dört sevimli kahramanımızın canına takeder. Gerçek kimliklerini açık etme pahasına savaşmak için yeryüzüne çıkarlar. Shredder ve başında olduğu Foot Clan örgütü tüm şehre bela saçmaktadır.”
Jonathan Liebesman yönetmenliğindeki filmin senaryosu ise Josh Appelbaum, Andre Nemecve ve Evan Daugherty tarafından yazıldı. Alan Ritchson, Noel Fisher, Pete Ploszekve Jeremy Howard’ın tatlı kaplumbağaları, Megan Fox’un ise muhabir April O’Neil’i canlandırdığı film kaçmaz. Hele de 3D severlerdenseniz Michael Bay yapımcılığındaki bu filmi hemen izleyin deriz.
Film üzerine yorumlar
Kostümler: Alıştığımız ve basitliğiyle sevdiğimiz Ninja Kaplumbağa kostümleri teknolojinin hızla gelişimine karşı koyamayan filmde, bir hayli değişmiş bir versiyonda karşımıza çıkıyor. Fazla ayrıntılar, bol aksesuarlar bize pratik ve kullanışlı alıştığımız kostümlerini aratmadı desek yalan olur.
Kaplumbağaların heybeti ve yüz şekilleri
Minyon ve güçlü olduklarını bildiğimiz kaplumbağalar filmde fazlasıyla iri olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumun bizi biraz şaşırttığını söylememek yumuşak kalplilik olur. Ayrıca yüzlerinin insanı bu kadar andırması da biraz düşündürücü ve “keşke” dedirtici bir hadise.
Megan Fox paradoksu
Filmdeki varlığından bir o kadar memnun olan varken birçok Ninja sever de Megan Fox’un filmde yer almasının hayal kırıklığını yaşıyor. Fox’un sadece seksapalitesi için filme kondurulduğu ve fazla ön plana çıkarıldığı su götürmez bir gerçek.
Aksiyon yönü
Filmin aksiyon, hatta sert aksiyon yönünün biraz ağır olduğu muhakkak. Ninjalar fazla güçlü ve sertler. Bu durum eski Ninja Kaplumbağa sevenlerin biraz kafasını karıştırmış olabilir. Ancak 3D bir filmi diğer versiyonlarıyla kıyaslamanın, hatta bir filmi bir önceki denemeleriyle kıyaslamanın doğruluğu biraz tartışılır.
Yeni bölümlerin geleceği muhakkak
Filmin ilerleyişi ve sonu, devamının geleceği hissiyatına kapılmamıza neden oluyor. Bazı eleştirilerimiz olsa da yeni bölümü merakla beklediğimizi belirtelim o halde.
Bonus: Ay şunun ismini unuttum diyenlere özel bölüm
Leonardo, Raphael, Donatello, Michelangelo, Splinter, Shredder, Krang, Rocksteady, Bebop, April o’neil, İrma, Vernon, Burne, Rat King, Baxter, Leatherhead, Casey Jones, Zach, Gen. Traag, Slash, Lord Dregg, Hi-tech, Mung, Titanus, Overdrive, High-beam, Amok, Raptor, Magma, Seisure, ‘The Ram’.