Konuk yazarımız Doğukan Hazar Çılgın listeledi, haberiniz olsun. (Doğukan Hazar Çılgın)
Birleşmiş Milletler gezegenimizi ve insanları hatta insanlığı korumak adına iddialı bir işe imza atıyor. İşin adı My World yani Benim Dünyam. Peki My World nedir? Tüm dünyada ikamet eden dünyalıların katıldığı bir anket. Size 16 tane şık sunuyor ve kendi hayatınızdaki önceliklere göre bunun 6 tanesini seçmenizi istiyor. Böylelikle dünyayı şekillendirirken ilk kez tüm dünya vatandaşlarının sürece doğrudan katılımının sağlanması amaçlanıyor.
Bu anketten çıkacak sonuçlar hem Birleşmiş Milletler’in uluslararası ve bölgesel ajandalarını şekillendirmesinde etkili olacak hem de dünyadaki bireylerden, sivil toplum kuruluşlarından tutun da siyasi partilere ve hatta devletelere kadar dünyanın geleceği üzerinde etkisi olabilecek her türlü kişi ve kuruma inanılmaz büyüklükte bir demografik sunacak.
Sizler de Ajda Pekkan’ın yıllar önce dediği gibi O Benim Dünyam demek isterseniz lütfen bu anketi kendi önceliklerinize göre doldurun ve daha güzel bir dünyanın şekillenmesinde sizin de tuzunuz olsun. Anketteki 16 maddenin neler olduğunu teker teker açıkladık, anketimiz de en altta…
Haydi dünyayı şekillendirelim! Daha güzel bir dünya mümkün.
İyi bir eğitim
Tüm çocuklar iş sahibi ve mutlu bir hayat sürebilecekleri yüksek kalitede ilk ve ortaokul eğitimi almalılar ve devlet ile özel sektör de yetişkinlerin gelişimi ve hayat boyu öğrenme olanaklarını artıracak kolektif çalışmalar yapmalılar.
Siyaset özgürlüğü
Her birey gerek oy kullanma, gerekse siyasi parti kurma ya da kurulmuşuna katılma yoluyla kendi ülkesindeki siyasi süreçlerde yer alabilir. Bireyler “özgür medya” sayesinde düşünce özgürlüğüne sahip olmalılar ve gönüllü hareketleri ve sivil katılımın farklı türlerini içeren sivil toplumun tüm yönlerine ve sendikalara özgürce katılım haklarına sahiptirler.
Temiz suya erişim ve kanalizasyon sistemleri
Her bireyin içme, kullanma ve yıkanma amaçlı temiz suya erişimi ve bunun sağlık yönünden güvenli olarak sağlanması anlamına gelir.
Daha iyi sağlık hizmetleri
Tedavi ihtiyacı olan herkese aynı kalitede sağlık hizmetleri sunulmalıdır. Enfeksiyon ve diğer kronik hastalıkların etkilerini azaltıcı çalışmalar sürdürülmeli, hem maddi kaynak oluşumu hem de sağlık hizmetlerinin düzenlenmesi ülkeye ve vatandaşlara uygun olmalıdır.
Çalışamayan kişilere destek
Her insan ya devlet desteğiyle ya da iş sahibi olarak yaşamını sürdürmek için yeterli paraya sahip olmalıdır. Eğer çalışamaz durumda ya da doğal afet, ekonomik kriz gibi etkilerin altında ise devletler bu kimselerin ailelerinin aç kalmamaları, çocuklarının okuldan ayrılmamaları, sağlık hizmetleri ve buna benzer diğer hizmetlere ulaşmaları için gerekli önlemleri almalıdır.
Uygun fiyatlı ve sağlıklı beslenme olanakları
Her birey ihtiyacı olan yiyeceğe sahip olmalıdır. Dünya üzerindeki hiçbir insan sürekli açlık çekmemeli, özellikle 2 yaş altı çocuklar ve hamile kadınların dengesiz beslenmesinin önüne geçilmelidir.
Daha iyi ulaşım olanakları ve yollar
İnsanların serbestçe ve kolaylıkla gezip arkadaşlarını ve ailelerini ziyaret edebilecekleri gelişmiş bir ulaşım ağı ve düzgün yollar gereklidir.
İklim değişikliği için harekete geçilmesi
Devletler karbon salınımını 2 derecenin altında tutacak şekilde anlaşmalarda yer almaları gerekliliğini bilmeli ve özellikle savunmasız konumdaki toplulukların adaptasyon önlemlerine yönelik tedbirler alınması doğrultusunda davranmalıdır.
Telefon ve internet erişimi
Devletler ve özel sektör online bilgiye erişim ve sosyal ağlara katılımı desteklemek amacıyla herkesin minimum düzeyde bilgi teknolojilerine erişimini temin etmelidir.
Ayrımcılık ve zulmün son bulması
Dünya üzerinde hiç kimse cinsiyet tercihleri, engelli durumu, dini, etnik kökeni, ırkı ya da diğer herhangi bir özelliği yüzünden ekonomik, sosyal ve siyasi fırsatlardan mahrum bırakılmamalıdır ve tüm insanlardan bu konuda kendilerinden emin ve rahat ettirilmelidir.
Suç ve şiddete karşı koruma sağlanması
Tüm bireyler suç ve şiddetten korunacakları bir toplumda yaşamalıdır. Bu konuda aile içi şiddet, kadınlara ve çocuklara karşı cinsel istismarın önüne geçilmelidir. Mağdur bireylerin mahkeme yoluyla haklarını arayacakları bir düzen olmalıdır.
Kadın erkek eşitliği
Kadın ve erkek aynı hak ve fırsatlara sahip olmalıdır. Çocuklar okula ve aynı kalitede eğitime ulaşma hakkına sahiptir. Her cinsiyetin bireyleri parlamentoya eşit şartlarda seçilme hakkına sahip olmalı, siyasi-sosyal hayata aynı oranda katılım gösterebilmeli, iş alanında aynı fırsatlara ve başarı oranlarına sahip olabilmelidir.
Ormanlar, nehirler ve okyanusların korunması
Doğal kaynakların değeri bilinmelidir ki insanoğlu temel ihtiyaçlarını karşılamaya devam edebilsin. Devletler okyanus ve akarsulardaki kirliliği azaltacak önlemelerin altına imza atmalır ve mevcut ormanları korurken yeni ağaç dikim kampanyaları düzenlemelidir, böylece sürdürülebilir tarım ve gıda sistemlerine yol alınabilir. Global anlaşmalarla biyo çeşitlilik ve kırılgan ekosistemlerin devamı sağlanmalıdır.
Dürüst ve duyarlı bir hükümet
Devletler ve hükümetler etkin, esnek ve sorumlu bir yapıda, bozuk yapıda değil, olmalılar. İnsanlar devletlerin önceliklerinin neler olması gerektiği konusunda söz sahibi ve bu önceliklerin yeterli bir şekilde uygulanacağı konusunda güvende olmalılar. Devletler para kaynaklarının nasıl harcandığı konusunda bilgi akışının sağlanması için standartlar oluşturmalı ve buna harfiyen uymalıdır.
Evde güvenilir enerji
Tüm aile bireyleri güvenilir ve ekonomik elektrik kaynağına veya pişirme, ısınma ve ışıklandırma için gerekli diğer enerji kaynaklarına sahip olmalıdır. Bu enerji sürdürülebilir olmalıdır.
Daha iyi iş olanakları
Devletler ve özel sektör bireylerin yeterli maaş alabilecekleri iş olanakları sunmalı ve kişilerin toplum içerisinde, kendilerini toplumun üretici bir parçası olarak değerli hissettikleri bir ortam sağlamalıdır.
Siz de bu ankete katılarak size göre önemli olanları seçebilirsiniz
Yapmanız gereken tek şey bu maddelerden en önemli bulduğunuz 6’sını seçip, dünyanın daha iyi bir yer olabilmesi ihtimaline inanarak ankete katılmanız. Zaten kişisel hiçbir bilgi istemeyecek, sadece cinsiyet, yaş, ülke ve eğitim durumunuzu soruyor. Ne yazık ki şu an Türkiye’den ankete katılım çok az. Ben işaretlesem ne işaretlemesem ne diye düşünmeyin, bir kişinin bile tercihleri çok daha doğru ve gerçekçi sonuçlara sebep olacak, o sonuçlar da Birleşmiş Milletlerin, devletlerin, sivil toplumun, özel sektörün ve bireylerin kararlarında etkili olacaktır. Haydi bakalım “vote”a basın ve oy verin.