Konuk yazarımız Ahmet Sipahi Dirican listeledi, haberiniz olsun. (@DiricanA)
İki binli yılların başında Kinyas ve Kayra adlı ilk romanıyla çağdaş Türk edebiyatına hızlı bir giriş yapan Hakan Günday, bu romanı ile geniş bir kitlenin ilgisini çekmeyi başardı.
Günday bu ilgiyi, art arda gelen romanlarıyla önce bir hayran kitlesi, ardından da neredeyse fanları olarak tanımlandırılabilecek çok ciddi bir okur sayısına ulaştırmayı başardı.
Biz de Kinyas ve Kayra’dan, son romanı Daha’ya kadar, yayımlanır yayımlanmaz peşpeşe baskılar yapan Günday romanlarının kahramanlarının ortak noktalarına dikkat çekelim istedik.
Erkek olma
Neredeyse tamamı erkektir; çoklukla alkolü, kadınları ve şiddeti severler.
Travmalar yaşama
Geçmişlerine dair ruhlarında ciddi travma izleri mevcuttur ve bu travmaların ürünü olarak hayatın içinde boy gösterirler.
Şiddete alışkanlık
Şiddet sıklıkla hayatlarının tam merkezinde yer alır, acımasızdırlar. Ancak hiç umulmadık anlarda, umulmadık vicdani tavırlar takınıp okuyucuyu ters köşeye yatırabilirler.
Yurtdışıyla bağlantı
Hayatlarının bir döneminde yurtdışında yaşamışlardır ya da bir şekilde yurtdışıyla bağlantılı insanlarla yoğun teşrik-i mesaileri olmuştur.
Zekâ
Hayatın ve insanların kötülüğü duygusunu yoğun olarak yaşarlar. Ortalamanın üzerinde bir zekaya sahiptirler.
Sistem karşıtlığı
Sistemin içinde ama sistemden nefret ederek yaşarlar ve ellerine geçen her fırsatta sistemi kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaktan kaçınmazlar.
Umut
Depresif, umutsuz bireyler olmalarına rağmen yine de bir şekilde hayata tutunmaya meyillidirler, hala içlerinde insanlığa inanmakla ilgili ufacık bile olsa bir ışık yanar.
Farklılık
Ekseriyetle sıradışı isim ya da lakaplara sahiptirler: Derda, Ahad, Gaza, Kinyas, Zargana, Asil vb.
Etkileyicilik
Entelektüel düzeyleri ciddi anlamda yüksektir. Bazen tek bir şarkı ya da tek bir dize inanılmaz çağrışımlara neden olur zihinlerinde ve çok etkileyici söylemlerde bulunabilirler.
Ölüme yakın hissetme
İnsanoğlunun en gelişmiş duygularından birinin yaşamak isteği olması kadar ölüm gerçekliğine doğru istem dışı bile olsa meyletmeleri, hatta zaman zaman ölüme doğru bir özlem hissetmeleri ağır basan ortak güdülerinden biridir.
Dövüşçülük
Şiddete sempatileri olduğu gibi dövüşmeyi de iyi bilirler; çoğu atletik yapılıdır. (Kinyas ve Kayra, Zargana, Derda, Gaza…)