Küçüklüğümüzde “Büyüyünce ne olacaksın?” diye sorulduğunda, aşağıdaki mesleklerden birinin adını söyleseydik nasıl tepkiler alırdık acaba? Onu bunu bilmeyiz ama birçoğu son yılların icadı olan bu orijinal meslekler hem iyi kazandırıyor hem de iş bulma sıkıntısı yaşatmıyor. Kariyer planınızı tekrar gözden geçirmeye ne dersiniz! Bizden söylemesi; çünkü bunlar hayli iyi para kazandıran meslekler.
Ot yetiştirici
Aklınızdan ne geçtiğini biliyoruz ama durum sandığınız gibi değil, tamamen yasal bir iş bu. Laboratuvarlar, araştırma merkezleri ve üniversitelerde yapılan çalışmalar için nadir veya zor yetişen bitkileri, özel habitatını oluşturarak yetiştirmek gibi bilime ve insanlığa katkı sağlayan bir meslek. “Bahçıvan mı olcam!” demeyin, iyi kazanıyorlar valla!
Piliç eksperi
Bak yine aklınız nerelere gitti! Biz ise gayet masum bir işten bahsediyoruz. İş, tavuk üretim merkezlerinde civcivleri inceleyerek dişi ve erkekleri ayırt etmek. Adamlar 50 metreden şak diye anlıyorlar dişiyi erkeği. Sonra erkekler kesimhaneye, dişiler doğumhaneye.
Yumurta kırıcı / koklayıcı
http://www.youtube.com/watch?v=B3A6sViL3Yc
Ülkemizde bu işi yapan var mı bilmiyoruz ama yurt dışında bilinen bir meslek bu. Yumurta, yalnızca sarısını veya beyazını kullanan üreticiler için ayrıştırılıyor. Bir de tüm gün yumurta kırıp çürük mü değil mi diye koklayan adamlar var düşünsenize! Bizde olsa bu işi yapan kişiye ne denirdi acaba? TDK’yi göreve çağırıyoruz!
Karınca yakalayan
https://www.youtube.com/watch?v=LbNl3J8HXw4
İnsanoğlu olarak doğaya müdahalede sınır tanımıyor, karıncaları bile şişeleyip satıyor, adına da sevimli olsun diye “karınca evi” diyoruz. E karıncaya talep artınca toplayıcılığı da bir meslek haline geliyor tabii. Yakalamak için neler gerektiğini bilmiyoruz ama sabır şarttır herhalde. Nasıl ayırt edeceksiniz bilinmez ama özellikle dişi karıncalar iyi para ediyormuş.
Yürüyen billboard
Vücudunuza reklam alır mıydınız? Cevabınız evet ise ayda 100 ila 5 bin dolar arasında bir para kazanabilirsiniz demektir. Yurtdışında oldukça yaygın olan bu meslek özellikle üniversiteli gençler arasında pek revaçta. Türkiye’de de genelde üniversitelilerin yaptığı bu işte, markanın logosu veya internet adresini ya tişört giyerek ya da geçici dövme yaptırarak üzerinizde taşıyorsunuz.
Ruj falı
Kahve falı, tarot falı, bakla falı, su falı derken bi de bu çıktı başımıza. Sosyete partilerinin yeni gözdesi olan ruj falının uzmanı olmak için ihtiyacınız olan şey bir bakışta karakter analizi yapabilme ve sağlam bir atmasyon yeteneği. Sermayeniz ise ruj ve kâğıt. Müşteriniz ruj sürüp kâğıda bir öpücük konduracak siz de bu izden onun gelmişini geçmişini (!) okuyacaksınız.
Hız direktörü
Dedektörü değil! Bir daha okuyun; direktörü. Modern hayat çok hızlı ve aramızda bu hıza yetişemeyenler var. İşte tam bu noktada hız direktörü devreye giriyor ve sağlam bir iş planıyla yapılması gereken her şeyin en hızlı şekilde yapılmasını sağlıyor. Hız direktörü kullanmayı özellikle yüzlerce ayrıntının içinde boğulmuş olan büyük şirketler ve ünlüler tercih ediyor.
Aktüerlik
https://www.youtube.com/watch?v=k4iNfS34-Vc
Hani şu, hocanın “Risk nedir?” sorusuna, kâğıda yalnızca “Risk budur” yazarak cevap veren efsane arkadaşın çok başarılı olacağına inandığımız bu meslek ABD’de ve Avrupa’da ücret, prestij ve iş tatmini açısından ilk 10’da yer alıyor. Risk ölçme ve yönetme uzmanlığı olan aktüerlik, sigortacılıktan finansa, yatırımdan işletmeciliğe pek çok alanda ihtiyaç duyulan bir dal. Çalışma skalası böylesine geniş olan aktüerler doğal olarak iş bulma sıkıntısı da çekmiyorlar. Ayrıca adı da pek bi fiyakalı. 🙂
Rahatlama mühendisi
Rahatlama, asıl adıyla “ergonomi mühendisi” iş yerlerinde çalışanlardan daha yüksek verim alınması amacıyla personelin çalışma konforunu artırmaya yönelik işler yapıyor. Özellikle tüm gün ofis içinde çalışan personel için motivasyonu artırıcı, rahat ortamlar yaratan ergonomi mühendisleri, finans kurumları ve endüstri alanında faaliyet gösteren şirketlerin gözdesi.
Fıstık teknikerliği
“Fıstığın da teknikeri olur muymuş yahu!” demeyin. Antep fıstığı, pahalı olmasına karşın talebi oldukça yüksek bir ürün. Bu güzel yemişin hangi koşullarda daha kaliteli yetiştiği ise başlı başına bir iş. Üniversitelerde bunun üzerine bölüm dahi açılmış. İyi para kazandıran bir meslek ama ismi ortamlarda alaycı bakışlara ve gülümsemelere sebep olabilir.
Şiropraktör
Ne şirin bir meslek ismi değil mi? Söylendiğinde insanın kalkıp oynayası geliyor; şiribom şiribom! Oysa yaptıkları iş oldukça ciddi. İnsan vücudunda, kemik ve kaslarda oluşan bozuklukları elle veya aygıt kullanarak tedavi ediyorlar. Yerinde olmayan kemikleri elle düzeltiyorlar. “Bildiğimiz kırık-çıkıkçının diplomalı olanı” diye düşünenlere, doktorlar kadar iyi para kazandıklarını belirtelim.
Sommelier
Şarap içmeyi seviyorsanız, kendine has özellikleri ve kültürü olan bu içkiden epey anlıyorsanız, siz de kendi çapınızda bir sommelier’siniz demektir. Sommelier ne mi yapar? Lüks restoranlarda müşterilerin, “Hangi yemekle hangi şarap içilir?” “Beyaz etin yanında illa da beyaz şarap mı içmek gerekir?” gibi sorularına cevap verir, tavsiyelerde bulunur. Güzel iş değil mi! Üstelik maaşı da bahşişi de oldukça dolgun. Yalnız bahsettiğimiz kadar da, kolay bi meslek sayılmaz. Çok ciddi bir eğitim ve hayli keskin duyu organları gerektirir; burun ve dil gibi.
Koku uzmanı
Alnımızın teriyle para kazanmanın ne olduğunu pek çoğumuz çok iyi biliyoruz peki ya başkalarının terinden para kazanmayı? Ter koklayarak para kazanan koku uzmanları, tabiri caizse “bay burun”lar, koltuk altındaki kötü kokuları engelleyen deodorantların ve ter önleyicilerin etkisini bizzat test ediyorlar. Yazın metrobüslerde zorla “koku uzmanı” olan bizler, onlar olmasaydı birer mevtaydık herhalde. Burunlarını bu işe soktukları için onlara müteşekkiriz.
Bu arada geleceğin meslekleri listemize göz atmanızı da tavsiye ederiz.