Şimdilerde her bir ihtiyacımızı büyük marketlerden, alışveriş merkezlerinden karşılıyorsak da pazarları unutmamız mümkün değil. Hele ki yapılan pazarlıkları, en yaratıcı sloganları, oyuncak tezgahının önünden ağlaya ağlaya geçen çocukları…
Üstelik AVM’den alınanla pazardan alınan asla bir olmaz, olamaz; hem fiyat hem de tazelik olarak. Bu sebeple sizlere semt pazarı denince akla farkılıklarıyla gelenlerden bir derleme yaptık.
Bu pazarlar öyle bildiğiniz pazarlardan da değil hem. Biri modaya yön vermiş, diğeri taklitte usta, bir diğeri ise nostalji yapmaya bire bir! Huzurlarınızda birbirinden enteresan İstanbul semt pazarları.
Feriköy Antika Pazarı
Pazar günü Feriköy’de kurulan bu pazar bir şey almasanız da nostalji için bire bir. Tek gitmenizde fayda var çünkü birbirinden ilginç şeyler ile karşılaşacaksınız ki yanınızdaki kişiyi unutabilirsiniz. Her şey fazlasıyla old school. Bit pazarlarındaki ucuzluğu arıyorsanız aramayın, öyle çok da ucuz bir pazar değil. Ana unutmayın, antika demek aynı zamanda pazarlık da demek.
Neler var diye soracak olursanız; fincan takımları, plaklar, fotoğraf makinaları, dergiler, kasetler, posterler, ayakkabı, çanta, mutfak eşyaları… Saymakla bitmez. Bütün gün orada olmak isteyeceğinize eminiz, acıkırsanız hemen pazar girişinde çok güzel gözlemeler yapan bir yer var. Afiyetle yiyin efendim.
Kastamonu Pazarı
Ün salmış bir diğer pazarımız da Pazar sabahları kurulan Kastamonu pazarı. Sağlıklı beslemeye kafan yoran ve yerel ürün meraklılarının biriciği.
Kasımpaşa’da konumlanan bu pazarın bir diğer ismi de Tarihi İnebolu Pazarı; çünkü ürünler her hafta taze taze ta İnebolu’dan geliyor. Turşu, reçel, bal… Bunları yine her pazarda bulmanız mümkün ama burada bulduklarınız bir başka olacak göreceksiniz. Pazarın populer ürünleri arasında memleket ekmeği özlemi çekenler için taş ocakta pişirilen köy ekmeği, fazla lezzetli gözlemeler, keteler, erişteler, ekmeğe bandıra bandıra bitiremeyeceğiniz salçalar, tereyağları sayılabilir… Kastamonu’ya ait her türlü ot ve mevsiminde ünlü şeflerin bile erkenden gelip seçmek için uğradıkları mantarlar bu pazarı benzersiz kılıyor.
Bu kadar yerel ürünü birarada görmek sizi kesinlikle mutlu edecek ki pazarcı amcaların söylediğine göre bu pazara ta Anadolu yakası’ndan gelenler bile varmış. Bu sebeple üşenmeyin gidin.
Beşiktaş Semt Pazarı
Cumartesi sabahlarının gülü. Yeni eve mi taşınacaksın, çeyizlik bir şeyler mi bakıyorsun, iyi bir tane vintage gözlük mü arıyorsun, seni böyle alalım!
Beşiktaş Evlendirme Daire’sinin hemencik karşısından olan pazarımız diğer pazarlara da benzemez, dublextir.
Mobilya hariç aklınıza evle ilgili ne geliyorsa burada bulabilirsiniz; Yastık, yorgan, perde, halı, masa örtüsü…
Kıyafete aksesuara gelince de çok fazla orjinal şeyler var öyle her pazarda bulunmayan, giyinince üstünden şıklık akan cinsten.
Ardından şu aralar tahliyeyle gündeme gelenn Pando Kaymak’ta muhteşem bir kahvaltı yapabilir, aldıklarınızı tekrar bir gözden geçirebilirsiniz.
Arkadaşınızla keyifli, sohbetli, kararsız bir gün dileriz.
Feriköy Organik Pazarı
Malum Muhteşem Sülümanımızın sürekli alışveriş yaptığı pazar bu pazar. Genelde gelen profilde belli zaten. Bebek’ten, Ortaköy’den, Ulus’tan gelip arabasını organik ürünlerle dolduran sağlığına dikkat eden insanlar. Kurtuluş ve Şişli ahalisi zaten pazarın doğal müşterisi. Sülüman gibi ünlü simalara da rastlamak pek mümkün yani.
Cumartesi günleri erken kalkmak için bizce iyi bir bahane. Pazar çıkışı da bir gözleme ayran patlatın deriz.
Dolapdere Bit Pazarı
Artık neredeyse efsane olmuş bu pazar, pazar günleri sabah ışıkları ile kuruluyor. Bizce en erken saatte gitmelisiniz, çünkü antikacılar ve koleksiyoncular orada adeta sabahlıyor. Antika Pazarı’ndaki aynı şeylere rastlasanız da oranın aksine buradaki her şey sudan ucuz ve yine oranın aksine yanınızda birçok kişiyle gitmenizde yarar var. Gözü kulağı dört açmak lazım.
Ne var ne yok; Çantalar, elbiseler, avizeler, eski fotoğraflar, çeşit çeşit çerçeveler, walkmanler, şapkalar…. Cep telefonu, klavye bile var.
Yol bilmem iz bilmem diyorsanız şöyle anlatalım; Taksim’den Dolapdere’ye inen yokuşun sonunda, caddenin karşı bölümünde kuruluyor. Hatta hatta cep telefonunuzda haritaya “Feylesof Sokak” yazın, bu ilginç sokak ismi doğruca pazar rotanız olacak.
Kadıköy Salı Pazarı
Kadıköy’ün malum en ünlü pazarı. Etiler’deki sosyete pazarını aratmaz bu pazar. Zara’da, Mango’da şurda burda paralar döküp aldığınız kıyafetleri burada uygun fiyata bulabilirsiniz. Öğrenci dostu pazardır. AVM ve alışveriş sitelerine alternatif olabilecek en iyi pazardır. Bunun dışında ev için perde kilim falan da bulabilirsiniz. Ama daha çok kıyafet, sebze meyve ağırlıklı.
Tohum ve Çiçek Pazarı
Eminönü Meydanı’nda Mısır Çarşısı’nın hemen yanında kurulan yaklaşık 50 dükkan ve seyyar tezgahı içinde barındıran bir pazar. Gitmek için de belli bir günü seçmek zorunda değilsiniz, istediğiniz zaman bu pazardan faydalanabilirsiniz.
Burası, bahçenize, balkonunuza, pencere önünüze yakışır birçok ürünü bir arada sunuyor. Biri sürü çiçek çeşidi, her yerde bulamayacağınız çim, bitki tohumu, toprak ve en tatlı saksı, çömlekler…
Küçükpazar Bit Pazarı
Eminönü ve Balat arasında, Süleymaniye’nin hemen altında yer alan Küçükpazar, 2009’da kaldırılan Topkapı bitpazarının yeni yeri niteliğinde. Genelde herkes burayı Kemal Sunal’ın doğduğu yer olarak tanıyor.
Gelelim bu pazarın nimetlerine… Açık söylemek gerekirse burada alıp kullanacağınız pek bir şey yok. Daha çok işi bitmiş eşyalar var; Bölük pörçük ayakkabılar, kırık tabak ve çerçeveler, bozuk teyp ve walkmanler, gözü çıkmış oyuncak bebekler… Anlayacağınız bu pazar bir şeyler satın almak için değil de sürreal fotoğraflar çekmek için gidebilirsiniz.
Beylik Pazarı
Neredeyse dağ başında (Beylikdüzü) olan bu pazarımız gerçekten gelecek vadediyor. Yakında buraya turlar düzenlenirse şaşmayız.
Her pazar geniş bir alana kurulan ve bu sebeple yürümek için mücadele vermeyeceğiniz, rahat rahat tezgah başında “Alsam mı, almasam mı” kararsızlığında boğulacağınız bir yer.
Öyle yereldi, organikti meyve sebze bulmanız mümkün değil ama burada modayı baştan yazıyorlar. Bu pazara adımınızı attığınızda Terkos’ta, Beyoğlu İş Merkezi’nde bize ucuz diye sattıkları kıyafetlerin aslında ne kadar pahalı olduğunu anlayacaksınız.
Ve tabii ki pazarların vazgeçilmezi olan gözlemeciler burada da mevcut. Yiyin efendiler!
Yeşilköy Pazarı
Kadıköy ve Beşiktaş pazarlarına göre biraz pahalı ama hani Cevahir’e gidersin de bir sürü markayı gezme şansın olur ya, burayı da öyle düşünün. Çeşit çok!
Sanırız fiyatların uçukluğundan dolayı bu pazara halk arasında sosyete pazarı deniliyor. Diğer bir nedeni de ünlü markaların imitasyonlarını bulabilmeniz.
Çarşamba günleri kurulan pazara Bakırköy-Yeşilköy minibüsleriyle kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Ulus Sosyete Pazarı
Adı her ne kadar Ulus diye de geçse bu pazarımız artık Ortaköy’de yer alıyor.
Gelen profil sebebiyle pazarda aklınızın ucundan geçmeyecek hizmetler mevcut; Vale, mobil tuvalet ve kabin. Yok daha neler!
Özellikle giyim tezgahlarıyla ön plana çıkmakta. Louis Vuitton’un iyi taklit edilmiş çantaları, Hermes kolyeler, Gucci ayakkabılar, Zara, H&M, Mango ve Topshop markalı giysiler … Yani buraya gelen her kadının mutluluktan hıçkıra hıçkıra ağladığı duyulur.
Bunun haricinde çoraptan iç çamaşıra, pantolondan spor malzemelerine, çantadan ayakkabıya kadar envai çeşit eşyaları burada bulabilirsiniz.
Bu pazar işten güçten olacak ki diğerlerinin aksine akşamları kalabalıklaşmaya başlıyor o yüzden sabah saatlerinde gitmeyi deneyin.
Fatih Çarşamba Pazarı
Bir şeyler dikip biçmeye, kendi kıyafetini kendin yaratmaya can atıyorsan seni böyle alalım. Bu pazar özellikle kumaş almak için gidin ve birbirinden güzel ve rengarenk desenli kumaş tezgahları için kendinize en azından iki saat verin. Çok büyük bir alana kurulduğu için bir sürü de tezgah var tabii. Pamuklusundan örmesine, şifonundan fistosuna her türlü kumaşı tam burada bulabilirsiniz. Eminiz bu kadar çok kumaşı bir arada görmek, hevesli olmasanız bile sizde yeni bir şeyler yaratma isteği uyandıracak.
Kumaşların yanı sıra mutfak eşyaları, el oyaları, havlular, bebek elbiseleri, danteller satan tezgahları da görebilirsiniz.