Binbir çeşit bahane ile bu bayram tatilinde bir yolunu bulup İstanbul’u terk eyleyecek olanlar, ‘son bir denize girelim, biz bir dağ havası alalım, şehirden uzaklaşalım’cılar, yola çıkmak için sabahı zor bekleyenler veya çoktan yola koyulmuş olanlar…
Sözümüz size değil. Sözümüz, geride kalıp daha az trafikli, daha az kalabalıklı, daha sakin bir İstanbul’da sakin bir ajandanın keyfini süreceklere.
Bir sezon haftası kadar yoğun olmasa da, bu hafta da İstanbul’da yapacak çok şey var. Gönlünüzce eleyin, sindire sindire tadını çıkarabilin diye, siz zamanını değerli geçirmek isteyen okurlarımız için gıcır gıcır bir İstanbul Etkinlik Rehberi Ekim başı listesi hazırladık. Dikkatinize arz eder; giden, kalan ayırt etmeden her birinize nice mutlu bayramlar dileriz!..
1- Müzik – Swisstanbul / 02-05 Ekim
Mini Müzikhol
Minimüzikhol’un birkaç sene evvel İsviçreli DJleri ağırlaması ve karşılığında da aynı derin alaka ile İsviçre’de ağırlanmalarıyla başlayan bu cümle cihana örnek etkinlik, İstanbul-Zürih hattını müzik ve dans ile donatmaya devam ediyor.
Bu sene de, İsviçre’den teşrif edecek 15 DJ, Mini komünitesi ve elektronik müziğin hası eşliğinde dostluğun dibine vuruluyor.
2- Tiyatro – Parkta Güzel Bir Gün / 02-05 Ekim
Moda Sahnesi
Britanya’nın gözde oyun yazarlarından Kieran Lynn’in dünyada ‘An Incident At The Border’ ve ülkemizde ‘Parkta Güzel Bir Gün’ olarak bilinen oyunu politik-komedinin en başarılı örneklerinden biri olarak gösteriliyor.
Bugünlerde esefle ve kederle takip etmek durumunda kaldığımız gündeme hiç yabancı olmayan özgürlük, vatandaşlık ve sınır kavramlarını incelikle ele alan oyun; ‘keşke daha geniş kitlelere ulaşabilse’ diye ümit ettirenlerden.
3- Müzik – Blackout Presents: Barnt / 04 Ekim
Indigo / saat 23.30
Bu devirde elektronik müziğin Almanı, technonun ‘kraut’u pek popüler. DJ Daniel Ansorge olarak da tanınan Köln çıkışlı müzik yapımcısı Barnt bol övgüler toplayan EP’leri ve başarılı bir yaz turunun ardından İstanbul’da kabine geçiyor. Elektronik müziğin, Alman ekolünün incisi krautrock ile güzelleneceği tempolu bir Cumartesi gecesi olması temennimiz.
4- Konser – Masala & Sattas / 04 Ekim
Kadıköy Sahne / saat 22.00
Önceki haftalarda da bahsetmiştik, belki hatırlarsınız. Türkiye ve Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 600. yıldönümü vesilesi ile Polonya Kültür’ün düzenlediği bir dizi etkinlik akşamlarımızı şenlendirmeye devam ediyor.
Geleneksel ile moderni aşırı enerjik bir biçimde sentezleyen Varşova’lı reggae-dub topluluğu Masala şehrimize konuk oluyor.
Masala’nın canlı performansının hemen öncesinde de Türkiye’nin ilk root-reggae grubu Sattas sahne alacak. Bayram tatiline hareket katmak isteyenlere bir alternatif olsun, efendim.
5- Konser – Moğollar / 05 Ekim
Kadıköy Sahne / saat 22.00
Türkiye Rock müziğinin medar-ı iftiharı, Anadolu Pop denen kültürün sureti değil ta kendisi; Moğollar bu hafta sonu canlı canlı sahnede. Yaklaşık 50 yıldır hem değişerek hem değiştirerek, hiç ama hiç eskimeyerek üretmeye devam eden, Türkiye müziğinin bu nadide abilerini bugüne kadar yakalayamamış olanlar için biçilmiş fırsat.
6- Konser – Ciguli / 05 Ekim
Bronx Pi Sahne / saat 21.00
Siz onu ister icra ettiği leziz Roman müziği ile sevin ister özgünce caza katık ettiği Balkan folku ile. İster akordeon virtüözlüğüne hayran olun, ister enstrümanlar üstü doğal sesine. Ya da ister görmezden gelin. Sevmeyin bile.
Memleketimiz medyasının ve müzikal ‘guru’larının acımasızca harcamaya yeltendiği büyük yeteneklerdendir Ciguli. Yedirecek değiliz tabi ki… Kendisi bu tatil akşamını, İstanbul’a hapsolmuş biz biçare ruhlara da ‘bayram’ eylemek üzere sahneye çıkıyor. Tatilcilerin gözleri artlarında kalıyor…
7- Konser – Budapeşte Festival Orkestrası / 07 Ekim
Cemal Reşit Rey Konser Salonu / saat 20.00
Dünya alem Franz Liszt diye bilir de memleketlilerinin tabiri ile Liszt Ferenc’lerin, Bela Bartok’ların başkentidir Budapeşte. Habsburglar’ın mağrur şehri; Tuna boyunun göz kamaştıran aksi Budapeşte’nin bağrından geliyor Budapeşte Festival Orkestrası.
Klasik müziği, Budapeşte’nin tarihine ve kimliğine yakışır şekilde dünyanın en seçkin müzik festivallerine layığıyla taşıyan bu efsanevi orkestra Salı akşamı Strauss ve Mahler’in en beğenilen eserleriyle İstanbullu klasik müzik sevdalılarına çalacak. Senfonilerin ezgisinde bordo kadife koltuklara gömülüp, hayallere dalmayı özleyenlere gelsin bu da.
8- Tiyatro – Beauty and The Beast / 08 – 26 Ekim
Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi
Çocukluğumuzun en akılda kalan masallarından Güzel ve Çirkin’i kim hatırlamaz? Unutmuş olanların hafızaları da 90’lı yıllarda Disney’in animasyon uyarlaması ile tazelenmiştir muhtemelen.
Velhasıl, şanı şöhreti dillere destan Broadway de bundan tam 20 yıl önce animasyon filminden hareketle Beauty and the Beast’in müzikalini sahneye koymuştu. Bugüne dek piyasada prestijli ne ödül varsa toplayan ve 20’den fazla ülkede izleyicilerle buluşan müzikal, hala Broadway’in en uzun süre gösterimde kalan şovları arasında gösteriliyor.
Müzikalin 20. yıldönümü şerefine, orijinal yaratıcı ekibi ile birlikte yeni bir turneye koyulan Beauty and the Beast, bu yeni turnede İstanbul’u da unutmuyor. Bir Broadway klasiği, ayağımıza kadar geliyor.
9- Sergi – Hayat Bir Tiyatro Sahnesi / 01-12 Ekim
Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu Sismanoglio Megaro Binası
Tigran Petrosian, tuvallerinde yarattığı rengarenk, özgün ve fantastik dünyalar ile uluslararası koleksiyonerlerin sevdikleri isimler arasına giren Ermenistanlı bir ressam. Kendisinin eserleri arasından seçilmiş 25’i aşkın resim; Paros Dergisi’nin kuruluşunun 3. yıldönümü kutlamaları kapsamında İstanbul’da sergileniyor. Bu hafta, İstiklal Caddesi’ne çıkıp şöyle bir tur atacakların akıllarına not düşelim.
10- Söyleşi – İstanbul’un Sesleri, İstanbul İçin Sesler / 09 Ekim
İstanbul Fransız Kültür Merkezi / saat 19.00
Mart ayında Europe Dergisi’nin ‘İstanbul’un Sesleri’ dosyası ile İstanbullu şair ve yazarlara yer ayırması ve Şiirden Dergisi’nin de Fransız şairleri sayfalarına taşıması ile iki ülke arasında edebiyat alanında anlamlı bir iletişim kurulmuş oldu.
Fransız Kültür Merkezi bu ortaklıktan hareketle bir edebiyat buluşmasına ev sahipliği yapıyor. Dergilerde yayınlanan bazı metinlerin de okunacağı etkinliğin konukları; Yiğit Bener, Nedim Gürsel, Küçük İskender, Mario Levi, Bejan Matur ve Müesser Yeniay. Perşembe akşamınıza bir renk katmak isterseniz diye.
11- Sergi – Unutulmuş Krallık: Antik Alalah’ta Arkeoloji ve Fotoğraf / Son Gün 07 Aralık
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi
Türkiye’nin en kapsamlı bilimsel arkeolojik kazılarından biri olduğu iddia edilen “Hatay Antik Alalah” kazısının 1930’lar, 1940’lar ve günümüzü kapsayan görsel arşivi Unutulmuş Krallık’ta sergileniyor. Modern ismi ile Aççana Höyük olarak bilinen yerleşke, Orta ve Geç Tunç çağlarında Mukish Krallığı’nın başkenti imiş.
Arkeoloji tarihini, arkeolojik fotoğrafları ve bölgenin yıllar içinde aldığı şekilleri karşılaştırıcı bir bakışla incelemek isteyen meraklılara duyurmuş olalım.