Hep söylüyoruz İstanbul’da yapacak çok şey var diye. Ne 24 saat yetiyor ne de 7 gün plan yapmaya. Yeni sezonun başlama sinyali vermesiyle şişen ajandaya bir de bu hafta gani gani denk geleceğimiz uluslararası etkinlikler ekleniyor.
‘Hangi birine yetişeyim?’ diyorsunuz. Haklısınız. Haftasonu ‘brunch’ını yarım bıraktırtır bu gündem insana. Maksat çayınız soğumasın, biz sizler için naçizane seçtik bir şeyler. Huzurunuza arz ederiz, efendim: İstanbul Etkinlik Rehberi. İyi haftasonları, iyi haftalar!
1 – Konser – Blonde Redhead / 26-27 Eylül
Beyoğlu Hayal Kahvesi / saat 22.00
Bir Japon, iki İtalyan. Artık müzisyenliği kadar stil ikonluğu ile de sayfalara konu olan Kazu Makino ve Milan’lı ikiz kardeşler Amadeo – Simone Pace. New York’un underground müzik ortamlarında cesurca kotardıkları deneysel kayıtlarını, müziğin alternatif dünyasına duyurmuş Blonde Redhead.
Daha evvel iki kere İstanbul’u turnelerine ekleyen grup, Eylül başında piyasaya çıkan taptaze albumleri ‘Barragán’ın tanıtımı vesilesi ile yeniden İstanbul’a konuk oluyorlar.
Heyecanlı mıyız? Heyecanlıyız. Bu konseri kaçırmamak için çok fazla nedenimiz var bir kere. Gürültülü, puslu, karanlık melodileri ve ‘bu kadar da cool olunmaz’ dedirten sahne duruşları mesela.
2 – Müzik – Andras Fox / 26 Eylül
Mini Müzikhol / saat 23.00
Soul ve jazz, funk ve house melodilerini yumuşacık tempolarla birleştiren Avustralya’nın genç yeteneği Andras Fox, Red Bull Music Academy Night organizasyonu ile Avrupa turnesinin ilk ayağı için İstanbul’a teşrif ediyor. Kendisinin tazecik EP’si ‘Vibrate On Silent’ da henüz piyasaya çıkmış. Belirtmiş olayım.
3 – Fuar – ArtInternational Istanbul / 26-28 Eylul
Haliç Kongre Merkezi
Geçen yılın çok konuşulan sanat olaylarından ArtInternational Istanbul’un ikincisi bu yıl daha da çok konuşulacakmış izlenimi veriyor.
Toplam 24 ülkeden 80 galerinin bir araya geleceği fuar programında dünyaca ünlü sanatçıların sergilerinin yanı sıra seminerler, enstelasyonlar ve performanslar da var. Hiperrealizmin göz bebeği, Taner Ceylan da daha önce hiçbir yerde gösterilmemiş eserleriyle fuarda olacak.
Sanatın çağdaşının kallavisi bu haftasonu Istanbul’da yani kısaca. Aklınızda tutun derim.
4 – Sergi – Think Nothing / 26 Eylül – 25 Kasım
Çok Çok Galeri – Atölye Pera
Plastik Sanatlar eğitiminden sonra resim, fotoğraf ve sinema dalında çeşitli çalışmalara imza atan mümbit sanatçımız Baran Tokmakoğlu ilk kişisel sergisiyle karşımızda.
Tokmakoğlu, foto manipülasyon ve kolaj tekniklerini yaratıcılıkla uyguladığı fotoğraflarında, insan ve hayvan uzuvlarını birleştirerek, ortaya yeni ve özgün bedenler koyuyor.
Gayet yoruma açık ve gayet kışkırtıcı bir alt metni olduğunu düşündüğüm Think Nothing en çok da kendisiyle yüzleşmekten kaçınan insanoğlunu şöyle bir dürtecek cinsten. Bir gidip görmek lazım.
5 – Müzik – Sebastian Mullaert (Minilogue) / 27 Eylül
İndigo / saat 23.30
‘Minimal (müzik)’ ve ‘diyalog’… Bu iki kavramı ‘Minilogue’ olarak sentezledikleri isimlerinde, müziğin bir iletişim dalı olduğunu ileri sürdü İsveçli ikili; Sebastian Mullaert ve Marcus Henriksson. Haklılar tabi. İtiraz edecek değiliz.
Biri klasik, diğeri elektronik olmak üzere farklı müzikal geçmişlerden gelen bu ikili özgün performansları ile Kuzey Avrupa’da bir hayli ses getirdi.
İşte kendisini Minilogue ile tanıdığımız ve bir süre için solo projelere konsantre olacağını duyduğumuz Sebastian Mullaert, DJ seti ile bu Cumartesi akşamı İstanbullular’a çalıyor.
6 – Festival – Avrupa Diller Günü / 27 Eylül
Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi / saat 12.00
Avrupa Konseyi, kültürler arası etkileşimi geliştirmek ve dil çeşitliliğini geliştirmek amacı ile her yıl üye ülkeleri kapsayan bir dizi etkinlik düzenliyor. Amaç daha çok insanın daha çok yabancı dil konuşabilmesini sağlamak en azından bu yolda teşvik edici olabilmek.
Avrupa Konseyi’ne üye 47 ülkede düzenlenen çeşitli organizasyonlara paralel olarak, şehrimiz de bugünü Avrupa ülkelerinin güzide kültür merkezleri ile birlikte kutlayacak.
‘İtalyancamı mı ilerletsem? Olmadı sıfırdan Almancaya mı başlasam? İskandinavlara da bayılıyorum bir yandan, İsveççe öğreneyim ben.’ diyen kafası karışık kardeşlerimiz için karşılaştırmalı tanıtıcı kurslar bile var programda. Üşenmeyin uğrayın. Bir lisan bir insan sonuçta.
7 – Tiyatro – Sorunlu İnsan Kaynağı / 27 Eylül, 11 Ekim
Akbank Sanat Galerisi / saat 19.30
Oyunun bir parçası olacağınız ve yer yer oyunun da sizin parçanız olacağı dinamik bir deneyim, Sorunlu İnsan Kaynağı.
Akbank Sanat Galerisi’nin güncel sergisi ve mevcut mimari yapısı çevresinde şekillenecek oyun, bir STK’nın daveti üzerine galerideki sergiyi ziyaret eden bir grup insanı konu ediniyor. Daha doğrusu oyun izlemek üzere mekana giden izleyiciler, kendilerini sergi gezerken buluyor.
Akbank Sanat, Altıdan Sonra Tiyatro ve Alman tiyatro topluluğu Lokstoff’un işbirliği ile hazırlanan bu sıradışı deneyim, izleyiciyi içine çekmekle kalmıyor, üzerine bir de onu radikalleşmeye ve atikleşmeye teşvik ediyor. İçine girmeden neler döndüğünü tam olarak anlayacağımız acayip meraklandırıcı bir oyun gibi geliyor kulağa.
8 – Gösterim – Göz Önünde: Kendin Çek, Kendin Göster – BYOB (Bring Your Own Beamer) / 27 Eylül
Pera Müzesi / saat 19.00 – 22.30
New York’tan Amsterdam’a, Marakeş’ten Cape Town’a, Singapur’dan Melbourne’a… 2010 yılından beri dünyanın dört bir yanını ‘tek gecelik gösterim’ mottosu ile gezen BYOB bu Cumartesi Türkiyeli video sanatçılarının projeksiyonlarında yansıyacak.
Her sanatçının kendi projeksiyonunu getirip, kendi gösterimlerini düzenlediği etkinlik dünyada deneysel sinemacılığın, avangarde video-art’ın modern ilham perilerinden biri olarak görülüyor.
Bu haftasonu Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek Moving Image Fuar’ına paralel olarak düzenlenen etkinliğe giriş ücretsiz. Duymayan kalmasın!
9 – Festival – RunIstanbul 212×216 / 28 Eylül
Çetin Emeç Bulvarı (Suadiye Oteli Önü) / saat 13.00
7km’lik bir parkur. Bu parkurda yarışacak ‘212’ numaralı Avrupa yakalılar ve ‘216’ numaralı Anadolu yakalılar. Şehrin iki yakası Caddebostan sahili boyunca kapışıyor.
En hızlı koşan bir erkek ve bir kadın 31 Aralık’ta Roma’da gerçekleştirilecek ‘We Run Rome’ koşusuna katılmaya hak kazanıyor.
‘Yok efendim, ben koşamam ama izlerim’ diyorsanız, o da olur. Gün boyu devam edecek DJ performansları ve standlar koşturmadan da eğlendirecek cinsinden.
Ne diyelim? Her şey sizler daha çok koşun, daha fit olun, endorfinin tadını alın daha da bırakmayın diye. Koşuya gitmeden konuya ilgili pek faydalı listemize de göz atmayın geçmeyin.
10 – Konser – Sezen Aksu / 28-29 Eylül
Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi / saat 21.00
Yaz gecelerinin sonları, Açıkhava’nın olmazsa olmazı; ‘Sezen Aksu Konserleri’ bu sezon da sektirmeden ajandalarda yerini alıyor. Özleyenler, bekleyenler ya da henüz kendisini ‘dünya gözüyle’ görememişler; yılların biriktirdiği şarkıların birkaç saate sığdırılacağı serin yaz akşamlarında Sezen Aksu ile buluşuyor.
11 – Sergi – Sözcükler, Nesneler, Kavramlar / 24 Eylül – 29 Kasım
Akbank Sanat Galerisi
20 yıl boyunca yazdığı şiirler ve yaptığı filmlerle hakettiği ilgiyi görmeyen hayatının uzun bir dönemini ‘fakirlik’ içinde geçiren Marcel Broodthaers, Belçika’dan çıkan en önemli sanatçılardan biri.
20 yılın sonunda kendi şiirleri de dahil olmak üzere metinleri, nesneleri ve başaramadıklarını sanatının konusu yapmaya karar vererek yepyeni bir hayata adım atmış alçak mı alçak gönüllü bir dahi.
SMAK müzesi (Gent) ve Akbank Sanat’ın işbirliği ile düzenlenen ‘Sözcükler, Nesneler, Kavramlar’ sergisi, Marcel Broodthaers’in eserlerini bugüne kadar görülmemiş genişlikte bir seçki bir araya getiriyor.
12 – Sergi – Yüzyıllık Aşk: Türkiye’de Sinema ve Seyirci İlişkisi / 25 Eylül – 04 Ocak
İstanbul Modern
İstanbul Modern, Türkiye Sineması’nın 100. yılında, 1914’ten bugüne Türkiye’de sinemanın hikayesini bizzat izleyicinin gözünden anlatan bir sergi sunuyor.
Dile kolay 100 yıl. Nice afişler, nice gazete ilanları, nice dergiler, nice anılar… Arşivleme kültüründe her daim dibe vuran bir memleket olduğumuz düşünülürse, değerine değer katmamız yaraşan bir araştırma sergisi. Gidelim, görelim, gezelim.