Yolcu psikolojisi denilen şey gerçekten de psikolojilerin en bi enteresanları arasında. Hadi kara, deniz yolcusu neyse de, havayolu yolcusu dediğin tam bir huysuz, agresif, mendebur insan tipi. Özel bi grup için söylemiyoruz bunu, hepimiz üç feet aşağı 5 feet yukarı böyleyiz.
Huysuzluk konusunda çoğu zaman haklıyız ama. Çünkü Havayolu şirketleri de havaalanları da insanın sinirinde türbülanslar yaratmak için gerekli her ortamı sağlıyorlar. 3 bavulunuzun üçünü de kaybedip, “ivit kaybetik, beggıc loaast” diye Oya Küçümen masumluğunda yüzünüze bakan bir görevliye karşı her zaman sakin olamayabiliyoruz. Ama olmak gerekiyor işte. Çünkü havaalanlarında yaşanan karışıklıktan genellikle karşınızdaki kişi değil bambaşka ülkedeki başka bir personel ya da durum sorumlu olabiliyor.
Gülümsemede çubuk hassasiyeti
Ayrıca şu da bir gerçek ki havayolu şirketi görevlilerine yaptığımız artistliğin onda birini bi otobüs terminalinde yapsak, kesinlikle bir sonraki dinlenme tesisine kadar levyeyle döverler. Dinlenme tesisinde durur dinlenir, sonra bi daha döverler. Havayolu personelleri genellikle iyi eğitimli ve seçilmiş kişiler oldukları için, yüzlerindeki o gülümsemeye mukayyet olmaya çalışıyor ve en alakasız isteklerimizi bile makul kafayla idare etmeye uğraşıyorlar.
Son uçuşumuzda uçağa 19 litrelik 4 tane boş damacana sokmaya çalışan bir yolcu gördük. Adam noolcak ki boş bunlar, kiloda problem yapmaz diye üsteliyordu. Eleman bütün sırayı birbirine kattı, yine de sakinleşemedi. Düşünün ki binlerce yolcunun içinde o adam gibi kim bilir kaç tanesine denk geliyor o personel.
Bu abla hosteslerin dramını anlatmış
15 yılını ucuş görevlisi olarak geçirmiş Heather Poole kabin görevlileri ve hostesler hakkında bilmediğimiz şeyleri bir kitap yazarak anlatmış. Kitaptan seçilen kimi bilgilerin derlemesi için listemiz kalkışa hazır.
Uçağın kapısı kapandığında taksimetre çalışır
Kabin görevlileri uçağın kapısı kapandığı anda ücret almaya hak kazanırlar. Yani uçuş sürelerine göre ücretleri belirlenir. Uçuş süresindeki esas da kapının kapandığı an ve varış noktasında tekrar açıldığı an arasında geçen zamandır.
Rötar olur, uçuş iptal edilir, arıza olur vb. gibi durumlarda ödeme alamazlar. Yani kılık kıyafet tam takım havaalanında ya da uçakta oldukları halde o an maaşlarına yansımaz. Bu yüzde rötar zamanlarında aslında sadece biz değil onların da tepesinin atık olması kuvvetle muhtemel. Pilotların inişten sonra uçağı yanaştırırken neden o kadar rahat davrandıkları ve milim milim gittiklerini anlamışsınızdır sanırız.
Kabin görevlisi olmayı öyle kolay mı sandınız
2010 yılında amerikan Delta Havayolları’nda 1000 kişi için açılan pozisyona 100.000 başvuru olmuş. Yüksek okul mezunlarının tercih edileceği pozisyonlar için eğitimin yanında deneyim de isteniyor. Ya havayolu endüstrisinde ya da hizmet sektöründe tecrübeli olmak gerekiyor. Öyle her isteyenin girebildiği bir sektör değil.
Konu havaysa her türlü yükseklik önemlidir
60’ların efsane şirketi PanAm hostesleriyle ilgili sıkı kurallarıyla da ünlüydü. Bir PanAm hostesi en fazla 32 yaşında, bekar, çocuksuz, 1.60’dan uzun ve en fazla 59 kilo ağırlığında olabilirdi. 70’lere gelindiğinde kabin görevlileri bu sıkı kısıtların kalkması adına lobi çalışmaları başlattılar. 90’lara gelindiğindeyse çoğu kısıtlama kalkmıştı.
Günümüzde kontrol hostesleri kılık kıyafet ve genel dış görünümle ilgili denetlemeleri yapar ve gerekli gördüğü uyarıları bildirirler. Oje rengi, saç şekli ve kilo hâlâ dikkat edilen arasında..
İşten atılma şekilleri çok saçma olabiliyor
Yanlış giyilmiş bir süveterden tutun da, başka bir havayoluyla yolculuk etmeye kadar varan olaylar sonucunda işten çıkarılabiliyorsunuz. Hatta kimi çılgınlar size acaip şakalar yaptığında dahi suçlu duruma düşürülebilirsiniz. Çünkü uçuş güvenliği her şeyden önemlidir.
Deneme süreci askeri kamp misali
Kabin görevlileri arasında da sıkı bir hiyerarşi var. Deneyimli kabin görevlileri uçakta pilottan sonra geliyor ve çaylakların gözünde bu hayli mühim bir rütbe.
Kimi havayollarında deneme süresindeki hostesler daha uzun etekler giymek zorundalar. Deneyim kazandıkça etek boyları da kısalıyor. Bu sektörün kıyafet konusunda gerçekten bitmeyen bir sıkıntısı var. Üniformalar ülkenin adeta itibarı gibi değerlendiriliyor ve bir çok ülke bu konuda katı disiplinler uyguluyor.
Asitli içecek siparişi en zoru
35.000 feet irtifada moleküllerin davranışları da çok havalı hale geliyor. Hostesten isteyeceğiniz asitli içecek eğer bardağa servis edilecekse sıkıntılı durumlara sebep olabiliyor. Deneyimli bir hostes olan Heather Poole ablaya göre bir asitli içeceğin servis edileceği sürede 3 başka içecek servis edilebiliyormuş.
Hostes hanım bakar mısınız bu arkadaş ölü galiba
Evet bu da oluyormuş. Cenazesini yüksek maliyetten dolayı kabin içinde taşımak isteyen çakallar çıkabiliyormuş. Artık kabine cenazeyi sokmayı nasıl başarıyolar bilemedik. Durum anlaşıldığı takdirde ki doğal olarak anlaşılıyordur, salgın hastalık etkisinden ötürü uçak acil iniş durumuna geçiyor.
6-7 kilo ekstra kargo için yüzlerce liranızı alan havayolu şirketi 50 tonluk uçağı sizin yüzünüzden yere indirdiğinde keseceği cezayı bi düşünün. Singapur Havayolları’nın havada ceset ya da kabinde yaşanacak ani bir ölüm olayı için uçaklarında özel bir kabin bulundurduğunu da ekleyelim.
İnsanoğlu bir rahat duramıyor havada bile aklı fikri o işte
Uçuşta sağa sola hallenme hali diye özetlenebilecek ve filmlerde sürekli gördüğümüz uçağın tuvaletine gidip iş pişirme olayına “Mile High Club” deniyor.
Resmi olarak böyle bi kulüp olmasa da uçakta olma durumunu fetiş hallerinde yaşayanlar da var. Yakalanma heyecanı mı desek yüksek irtifanın kafa yapması mı bilemedik ama varmış böyle bir olgu. Yani o filmlerde gördüğümüz şeyler gerçekmiş. Eyvahlar olsun!
Gözü kara arkadaşları uyaralım uçaklardaki tuvalet kapıları dışarıdan tek hamleyle açılabiliyor. Bilin de önleminizi alın. Yav zaten oraya tek kişi zor sığıyor, nasıl olüyor da olüyor. Alla allaaa, alla alaaaa…
Gerektiğinde bir dedektif kadar şüpheci olabilirler
İnsan kaçakçılığı tüm dünyada yaygın bir suç ve hava yolları bu konuda hassas olmak zorunda. Özellikle çocuk ve bebek kaçırma ya da problemli velayet gibi durumlarda uçak personeli şüpheli şahıslar hakkında ilk bilgilendirmeyi yapanlar oluyorlar.
2007’de yaşanan ve çözülemeyen bir yeni doğan kaçırma teşebbüsünden sonra görevliler bu konuda da eğitim almaya başlamışlar. Sadece insan da değil, canlı hayvan kaçakçılığı ya da evcil hayvanı gizlice kabine sokma çabalarına da hayli sık rastlanıyor.
Türbülansa girince ambulans çağırmak
İstatistiklere göre 1980 yılından beri yaşanılan yüzlerce türbülansta sadece 3 ölümlü vaka var ve bunların ikisinde yolcu emniyet kemeri takmıyor. Bu olaylardaki 300’e yakın yaralanmanınsa 3/2’si kabin görevlileri arasından. Bu yüzden efendi gibi emniyet kemerimizi bağlayıp oturalım ve kabin görevlilerine karşı nazik olalım. Onlar da neticede işlerini yapan insanlar.
Magandalar ve her daim maganda kalacaklar
10.000 metrede kimsenin kimseye üstünlük taslamasının bi anlamı yok. Allah muhafaza sıkı bir türbülans gelir, ay uy, bismillah derken her şey unutuluverir. Sonra inişe kadar yüz yüze bakacaksınız.
Zaten emin olun uçağa yolcu alımı başladığı anda kimin arıza çıkartacağını genelde önceden tahmin edebiliyorlar. Ayrıca bazı havayolları magandalığı adet haline getiren mimli yolculara ömür boyu bilet satmayabiliyor.
Havada yapılan ne varsa güvenlik için var
Aşırı güvenlik önlemleri kimi zaman sıkıcı olsa da maalesef havada yapılan hataların bedeli ağır olabiliyor. Terör saldırılarının hedeflerinden biri de hepimizin bildiği gibi uçaklar. Kabin görevlileri bu konuda da acil durum eğitim alıyorlar. Aslında uçaktaki en bilinçsiz kitle kısaca bizleriz. Bu yüzden söylenenlere kulak asmak yapabileceğimiz en mantıklı şey.
İyi uçuşlar dileriz 🙂