Araba yarışı oyunları arasında gerek tanınırlık/popülerlik, gerek kolay oynama, gerek aksiyona/abartıya açık olma konusunda Need for Speed ayrı bir ekol olmuştur hep.
Araba yarışı oynamayı severim deyip de bir kere bile NFS oynamamış bir insana denk gelme ihtimaliyle alışveriş yapmayı çok severim deyip bir kere bile AVM’ye gitmemiş insana denk gelme ihtimali neredeyse eşittir.
Biz de istedik ki serinin geçmişinden bugününe, çocuk yaşlardan bu yana hepimizin beynine yer etmiş bu hayal gibi arabalar neymiş bir hatırlayalım.
FZR 2000
Need for Speed II’de şifreyle aktifleştirdiğimiz bu konsept araba 426 km/s (Yuh!) maksimum hıza ulaşabiliyordu. Bu da onu oyunun en hızlısı yapıyordu. Diğer arabaların aksine FZR 2000 hiç bir zaman üretilmedi. Ancak 1988 yılında Pontiac’ın tanıttığı Banshee isimli konsept araçla çok fazla benzer noktası vardı.
McLaren F1
McLaren F1 de Need for Speed II’de tanıdığımız bir arabaydı. Oyunun 2. en hızlı arabası denilebilir diye düşünüyoruz. 368 km/s hıza ulaşabiliyordu. Dünyada McLaren diye bir markanın varlığından haberdar olmamızı işte NFS II’de yer alan bu McLaren F1 sağlamıştı.
Peugeot 206
Yine oyunun başında verilen araçlardan birisiydi 206. Peugeot’nun o zamana dek ürettiği en güçlü motorlardan birisine sahipti. Bu arabayı da bize sevdiren ve Peugeot’ya karşı hala içimizde bir sempati duymamıza sebep olan Need for Speed Underground’du. Oyunda da tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi modifiyeye en açık ve en iyi sonuç veren modellerdendi.
Mazda MX-5 (Miata)
Need for Speed Underground’da oyunun başlangıcında seçebildiğimiz 3-5 araçtan birisiydi. Virajlardaki başarısı onu rakiplerinden daha iyi bir konuma koysa da en hızlısı değildi. Yine de bir çok kullanıcı tarafından tercih edilmişti. Uzun yıllar yollarda gördüğümüzde bizi heyecanlandırabilen arabalardan birisi olabilmeyi başarmıştı.
Acura RSX
İlk defa Need for Speed Underground’da gözüktü. 46. yarışı tamamladığımızda açılıyordu. 🙂 Mükemmel bir kalkış hızı vardı ve bu özelliği onu neredeyse tüm yarış modlarında ilk tercihimiz yapıyordu. Özellikle drag yarışlarında yenilmez gibi bir şeydi. (Perfect shift’e dikkat etmek lazım tabii.)
Honda S2000
Need for Speed Underground’da 69. yarışı tamamladığımızda oyunun bize hediyesi Honda’nın 29 yıl sonra 1999 yılında yeniden üretmeye başladığı S serisinden bir arabaydı. Yüksek bir maksimum hıza sahip olsa da kalkışı Mazda RX-7 veya Nissan Skyline GT-R R34 kadar iyi değildi.
Nissan 350Z
350Z de ilk defa Need for Speed Underground’da ortaya çıktı. 75. yarışla kariyerimize dahil oluyordu. En çok drag yarışlarında tercih ediliyordu. Ama diğer modlarda da rekabetçi bir arabaydı. Şekli falan da pek havalıydı.
Nissan Skyline GT-R R34
79. yarışı başarıyla tamamladığımızda hepimizi heyecanlandıran araç Skyline’a kavuşuyorduk. Heyecanlanmamızın sebebi 2 Fast 2 Furious’da Paul Walker’ın filmin başında kullandığı araç olmasıydı. Sevmeyen varsa bizden değildir! Hemen hepimiz heyecanla denediysek de beklentimizi karşılamamıştı oyunda. Ama yine de hepimiz için yeri ayrıdır Skyline’ın.
Mitsubishi Lancer Evolution VIII
Need for Speed Underground 2’nin en iyi arabalarından birisi de Lancer’dı. Underground 2’de oyunculara sunulan geniş özelleştirme seçenekleriyle hayallerimizde yücelttiğimiz araba olabilmişti. Underground 2’nin kariyer modunda 4. seviyeye ulaşıp 15. URL yarışını tamamladığımızda açılıyordu. Lancer modellerinde her yıl değişiklik olsa da Lancer X’e kadar bizim için tek bir Lancer vardı.
Dodge Viper SRT-10
1996-1999 yılları arasında 3 sezon süren Viper isimli diziyle tanıdık Dodge Viper’ı aslında. Knight Rider’daki KITT benzeri özellikleri yüzünden en fantastik hayallerimizi süslemişti. Need for Speed Most Wanted’da olduğunu gördüğümüzde bir çoğumuz yine büyük beklentilere kapılmıştı. Oyunun en hızlılarından birisi olsa da kontrolünün zor olması yüzünden pek tercih edilmemişti. Oyundaki Blacklist’in 6. sırasında yer alan Ming’i yendiğimizde 88.000 dolarlık etiketiyle mağazadaki yerini alıyordu.
BMW M3 GTR
BMW’yi hepimiz zaten biliyorduk. Zaten hayallerimizi süsleyen arabaların üreticisiydi. Ama Most Wanted’ın daha başında kullanıp tadına baktığımız ama sonrasında lavuk Clarence Callahan “Razor” tarafından sabote edilip kaybettiğimiz araba M3 GTR’dı ve oyun boyunca da bu arabaya geri kavuşmayı beklemiştik, ama maalesef oyunun kariyer modunda bu hiç olmuyordu. Yine de Blacklist’te 1. sırada yer alan Razor’ı yenerek Quick Race modunda kullanabiliyorduk. Oyunun en hızlı ve en iyi arabasıydı. 386 km/s hıza ulaşabiliyordu.
Mustang Boss 302 (2012)
Ford Mustang taaa Midtown Madness’tan beri bildiğimiz arabaydı. Araba Ford olsa da logosu Ford’un logosundan farklı olarak koşan bir attı. Mustang Need for Speed serisinde de bir çok oyunda yer aldı aslında. Ama asıl Need for Speed Run’da dikkatimizi çekti. Virajlardaki performansı kötü olsa da, çok yüksek hızı yüzünden bir çok oyuncunun favorileri arasındaydı.
ListeList notu: Biliyoruz biz yazarken siz de okurken gaza geldiniz. Gazınızı lütfen gerçek hayatta değil yine oyunlarda yarışarak çıkartın. 🙂