Kimi doktorlar, bilim dünyasına yaptıkları katkılarla hatırlanırlar, kimi doktorlar ise yaptıkları yanlış ameliyatlarla. Akıllara durgunluk veren bu hataları yapan doktorlar, tıp dünyasında tarihe geçiyorlar, tabii ki kötü anlamda.
Yanlış sperm kullanan tüp bebek kliniği
New York, Commack’tan Nancy Andrew ve eşi, New York’taki tüp bebek kliniğinde yaptırdıkları operasyondan sonra, ailelerine yeni bir üyenin katılmasını bekliyorlardı; ancak beklemedikleri şey ise kendilerinden daha esmer bir ten rengiyle doğmuş bir bebekti.
Doğum sonrasında yapılan DNA testleriyle ortaya çıkan sonuca göre, New York Tüp Bebek Kliniği’ndeki doktorlar Nancy’nin yumurtalarını başka bir adamın spermleriyle döllediler.
Çift, 13 Ekim 2004’te doğan bebekleri Jessica’yı kendi bebekleri gibi yetiştirdi; ancak çift, kliniğin sahibine ve buna sebep olan embriyoloğa görevlerini kötüye kullandıkları için dava açtı.
Yanlış kalp ve ciğer naklinden hayatını kaybeden kız
Hastanın kan grubuyla uyumsuz kalp ve akciğerlerin nakledilmesinden 2 hafta sonra 17 yaşındaki Jesica Santillan hayatını kaybetti. Duke Üniversitesi Medical Center doktorları, operasyon öncesi bu organların hastanın kan grubuyla olan uyumunu kontrol etmediler. Bu hatalarını telafi etmek için yaptıkları ikinci bir organ nakli ameliyatından sonra, Jesica’nın beyni hasar gördü ve çıkan sorunlar hastanın ölümünü daha da hızlandırdı.
Meksikalı göçmen Santillan, 3 yıl önce hayatını tehdit eden kalp rahatsızlığı sebebiyle ABD’ye gelmiş ve Durham’daki Duke Üniversitesi Hastanesinin cerrahları, kalp naklinin bir umut olabileceğini düşünmüşler; fakat kan grubu Rh 0 olan Jesica’ya, kan grubu Rh A olan organlar naklederek onun hayatını tehlikeye soktular.
Bu hata, hastayı komaya soktu ve bu hatanın ardından uyumlu organların nakli yapılmasına çalışılırken hastayı kaybettiler ve hastane böyle bir hatanın yanı sıra uyumlu organların naklindeki güvenlik ihlalleri göz önüne alınarak suçlandı. Duke Üniversitesi, aileyle üstü kapalı bir anlaşma yaptı ve bu anlaşmaya göre de hem ailenin hem de üniversitenin herhangi bir açıklama yapması yasaklandı.
200.000 dolarlık testis
Bir başka yanlış ameliyat vakası da 47 yaşındaki Hava Kuvvetleri Emeklisi Benjamin Houghton’ın başına geldi. Sol testisindeki küçülme ve ağrıdan şikayet eden Benjamin’in doktorları, kanser korkusuyla sol testisini almak için ameliyat kararı aldılar.
Fakat bu operasyonla ilgili olan görevliler ameliyat öncesi doldurdukları formlarda bazı yanlışlıklar yaptı ve bu yüzden de Houghton’un sol yerine sağ testisi alındı. Houghton ve eşinin açtığı dava sonucu, yapılan bu yanlışlık, West Los Angeles VA Medical Center’a 200.000 dolara mal oldu.
Doktorlardan 33 cm’lik hatıra
2000 yılının Haziran ayında Washington Üniversitesi Medical Center’a gelen, 49 yaşındaki Donald Church’ün midesinde tümör olduğu anlaşılmış. Ameliyat sonrasında tümör başarılı bir şekilde alınmış; fakat onun yerine hastanın içinde bir metal retraktör (yüzeysel dokuları geri çekmekte kullanılan alet) bırakılmış.
Doktorlar hastanın içinde 33 cm’lik bir retraktör unuttuklarını kabul ettiler. Bu hastanenin yaptığı ilk hata değil. 1997 ve 2000 yılları arasında buna benzer dört vaka daha yaşandı. Neyse ki kısa sürede fark edilen bu hata sonrası hastanın vücudundan unutulan bu cisim alınmış.
Yapılan bu hata karşısında hastane, Church’e, 97.000 dolar ödemeyi kabul ediyor.
Yanlış hastaya yapılan açık kalp ameliyatı
Anjiyografi ameliyatından sonra 67 yaşındaki yaşlı kadın Jean Morris kendi yatağı yerine başka bir yatağa transfer ediliyor ve ertesi gün taburcu edilmesi planlanıyor; fakat ertesi gün taburcu olması gereken kadın açık kalp ameliyatına alınıyor ve tam 1 saat ameliyat masasında kalıyor.
Doktorlar kadının kasıklarına bir kesik açıyorlar, atar damarına delik açıyor ve herhangi bir kanama, kalp krizi ya da enfeksiyon olup olmadığına bakmak için kalbine bir tüp sokuyorlar.
Tam bu sırada diğer departmandaki doktor, operasyonu yapan doktoru arayıp “benim hastamla ne yapıyorsunuz” diyor. Kardiyolog hastanın dosyalarını inceledikten sonra çok büyük bir hata yaptığını fark ediyor. Operasyon iptal ediliyor ve kadın durumu dengeli bir şekilde odasına tekrar geri götürülüyor.
Beynin yanlış tarafını üst üste 3 kez yanlış ameliyat eden hastane
Rhode Island Hastanesi’nin doktorları, aynı yıl içinde 3 kez farklı hastanın beyinlerinin yanlış taraflarını ameliyat ettiler. En son olay 23 Kasım 2007’de gerçekleşti. 82 yaşındaki yaşlı kadının beyni ile kafatası arasındaki kanamanın durdurulması için bir ameliyata ihtiyaç olduğu tespit edildi.
Yerel haberlere göre, beyin cerrahı, test sonuçları, kanamanın beynin sol tarafında olduğunu göstermesine rağmen hastanın sağ tarafında operasyona başladı. Hasta doktorun bu hatasını fark etmiş ve sonrasında da doktor açtığı o deliği kapatıp, operasyona sol yarım kürede devam etmiş.
Şubat ayı içerisinde de farklı bir doktor aynı hatayı başka bir hasta üzerinde yaptı. Ağustos ayında da 86 yaşındaki bir kadın, Rhode Island Hastanesi’nin yine beynin yanlış tarafını ameliyat etmesi sonucu hayatını kaybetti.
Hastanın yanlış bacağını kesen cerrah
Zamanının en çok konuşulan haberlerinden biri de Florida Tampa’lı doktorun Şubat 1995’te ameliyat sırasında yanlışlıkla, 52 yaşındaki hastası Willie King’in yanlış bacağını kesmesiydi.
Operasyon yapılmadan önce de işlemler sırasında birçok zincirleme hatanın yapıldığı ortaya çıktı. Cerrahın ekibi yapılan bu hatayı fark ettiğinde artık iş işten geçmişti; çünkü hastanın bacağı çoktan kesilmişti bile.
Bu hatadan sonra cerrahın lisansı 6 ay boyunca askıya alındı ve 10.000 dolar cezaya çarptırıldı. Bu operasyonun gerçekleştiği Tampa’daki Kolombiya Üniversitesi Hastanesi ise King’e 900.000 dolar ödedi ve bu operasyonu yapan cerrah da 250.000 dolar ceza ödemek zorunda kaldı.
Yanlışlıkla alınan sağlıklı böbrek
Minnesota, St. Louis Park’ta bir hasta, Park Nicollet Methodist hastanesine, kansere yol açaçak bir tümör olduğu gerekçesiyle böbreklerinden birinin alınması için gitti; ama doktorlar onun yerine hastanın sağlıklı böbreğini aldılar.
Yanlış böbreğin alındığı ise ertesi gün patoloğun, alınan böbrek üzerinde araştırmalar yaptıktan sonra tümöre rastlamaması sonucu ortaya çıktı. Gizlilik gereği ve ailenin de isteği üzerine hastayla ilgili hiçbir bilgi kamuoyuna açıklanmadı.
Ameliyat sırasında yetersiz narkoz verilen adam
Batı Virginyalı bu kişinin ailesine göre, ameliyat sırasında yetersiz anesteziden dolayı cerrahın yaptığı tüm işlemleri hisseden hasta, operasyondan iki hafta sonra bunun yarattığı bunalımla kendi canına kıydı. Hasta 19 Ocak 2006’da Beckley’deki Raleigh General Hastanesi’ne, karnındaki ağrıya neyin sebep olduğunu öğrenmek için gidiyor ve ancak, operasyon sırasında, anestezik farkındalık olarak bilinen bir durumla karşı karşıya kalıyor.
Hasta bu durumdayken acıyı, rahatsızlıkları ve baskıyı hisseder; fakat ne konuşabilir ne de hareket edebilir.
Şikayete göre, anestezi uzmanları narkoz ilaçlarını vermişler; ancak onu tamamen bilinçsiz hale getirecek genel anesteziyi, cerrahların ilk kesiği atmalarından 16 dakika sonrasına kadar vermemişler. Aile üyeleri, 73 yaşındaki eski papazın, ameliyat sırasında acıyı hissetmesine rağmen bunu belli edememesinin onu intihara sürükleyecek bir travmaya soktuğunu söylüyor.