Özellikle kış aylarında günlerin kısalması ve yıl sonu kutlamaları nedeniyle görmeye alışık olduğumuz bir şey var. Işıklı şehir süslemeleri… Peki, gecelerimizi aydınlatan ve hoş bir görüntü sunan bu ışıkların yurtdışındaki enstalasyonlarına hiç denk gelmiş miydiniz?
İşte size illa da bir kutlama olması gerekmediğini gösteren birbirinden parlak 13 yaratıcı ışık enstalasyonu…
1. Geometrik desenlerin dayanılmaz çekiciliği
Kabul edelim geometrik desenlerin insanı büyüleyen bir çekiciliği var. Belki de elması çekici yapan ögelerden biri de bu kusursuz ölçülerdeki geometrik desenler olabilir. Elmas demişken; listemizde bulunan bu eserimiz, videodan da görülebileceği gibi bir elması andırıyor.
Gaspar Battha isimli sanatçının tasarladığı bu enstalasyon, geometrik şekillerde kesilmiş ayna parçaları ve ışıktan oluşuyor. Parçaların birleşimi ve ışık konumlandırması, ortaya kusursuz ve hipnoz etkisi yaratacak bir eser çıkartmış.
2. Bisikletin sonsuz döngüsü
“Bisikletin deseni olur mu?” sorusuna devasa bir örnekle cevap verelim. Evet olur. Dünyaca ünlü sanatçı Ai Weiwei’in 2013’te Toronto’da imza attığı bu dev 3 boyutlu yapı, yaklaşık 3000 bisikletten yapılmış.
Toronto’nun Nathan Phillips Meydanı’nda kurulan bu enstalasyon, meydanın büyük bir bölümünü kaplamış ve gece Torontolulara oldukça güzel bir sürpriz olmuş. Art arda konumlandırılan bu bisikletler, yapının 3 boyutlu olmasını sağlamış. Enstalasyonun ismi ise “Forever Bicycles”. Sanatçı daha sonraları aynı enstalasyonun daha küçük hallerini dünyanın farklı yerlerinde de göstermiş.
3. Bir tanıtımdan çok daha fazlası…
Milano’da düzenlenen bu görsel gösteri, ziyaretçilerini daha mekâna girer girmez büyülemeyi başarıyor. Zira içeri girenler tavandan asılı saat parçaları ile ışık ve ses tasarımının muhteşem ahengine kendini hemen kaptırıveriyor.
“Light is Time” adını taşıyan bu enstalasyon aslında dünyaca ünlü bir saat markasının tanıtımı için yapılmış. Ancak yukarıdaki videodan da görülebileceği gibi gösteri bir tanıtımdan çok daha fazlasını içeriyor.
4. Göz kamaştırıcı küre
Bu devasa ışık küresi, insan ısısına ve manyetiğe hassas alüminyum folyolardan yapılan yapraklarla çevrili. Dolayısıyla belirli anlarda hareket ederek, küreden gelen ışığın değişmesini sağlayabiliyorlar. Ayrıca duvarlardan görülen gölge yansımalarının da sürekli değişmesi büyüleyici bir hava yaratıyor. Fransa’nın Lille şehrinde bulunan “Lotus Dome” ışık enstalasyonu, sanatçı Daan Roosegaarde’nin bir eseri.
5. Boyutuna değil işlevine bakacaksın
Sıradaki enstalasyon ise diğerlerinden farklı. Zira minik bir ekrandan oluşuyor. Ancak enstalasyonun küçüklüğüne aldanmayın çünkü ekran bir anda çok hızlı bir şekilde 360 derece dönmeye başlıyor. Biz ise bu dönüş esnasında gözüken ve ekrandan yansıyan ışıkları görüyoruz. İnanılmaz titizlik ve sabır isteyen bu işi Benjamin Muzzin yapmış. Bu çalışmanın sanat olduğu kadar bir mühendislik harikası olduğunu da söylememiz lazım.
6. Gaz tankından beşinci boyuta yolculuk
Bu konu ile ilgilenenlerin mutlaka tanıyacağı bir isim olan Urbanscreen tarafından gerçekleştirilen bu ışık gösterisine tanık olmuş insanlara, buranın sadece bir ışık oyunu olduğunu iddia ederseniz problem yaşayabilirsiniz. Almanya’da Oberhausen’de dev ve terkedilmiş bir gaz tankının içinde kurulan bu kocaman enstalasyon, 21 güçlü projeksiyon aletinin birbiri ile uyumlu çalışması sonucunda ortaya çıkıyor.
7. Ay, cloud gördüm sanki…
Kanadalı sanatçı Caitlind R.C. Brown tarafından tasarlanan bu enstalasyon için yaklaşık 6000 ampul kullanıldı. Kanada’nın Calgary kentinde bir parkta konumlandırılan bu ampul bulutu oldukça eğlenceli bir enstalasyon gibi gözüküyor. En azından videonun bize hissettirdiği öyle.
8. Castel del Monte’nin saykodelik halısı
İtalya’da, mimari yapısı ile meşhur sekizgen kale Castel del Monte’nin zemininde kurulan bu ışık enstalasyonu, Fransız sanatçı Miguel Chevalier tarafından tasarlanmış. Listemizdeki diğer enstalasyonlardan farklı olarak, çocukluğunda mantar kazanına düştüğünü düşündüğümüz Chevalier; geometrik yapılar yerine oldukça renkli ve saykodelik bir görsellik kullanarak gösterisini düzenliyor. Gösteri için kaleye gelenler, akşam saatinde havanın kararmasını bekledikten sonra sihirli zeminin tadını çıkarıyor.
9. Balonlu ışık yağmuru tecrübesi
Madrid’de bulunan halka açık eski bir yüzme havuzu sanatçıların kullanımına verilince, bu alan Madrid’in en farklı sanat galerilerinden biri haline geldi. Listemizdeki yeni enstalasyon da bu eski havuzdan geliyor. Luzinterruptus tarafından tasarlanan enstalasyon oldukça basit, minimal ve aynı zamanda oldukça başarılı. Eser, içinde gezildiğinde sizi bir an ışıklı denizanalarının bulunduğu bir sualtı ortamına götürür gibi oluyor.
10. Işık ve ses yardımıyla kozmik deneyim
Işık konusunda uzmanlaşmayı bile aşmış Nonotak’ın birçok başarılı ışık enstalasyonundan biri olan “Daydream”i deneyenlerin ne hissettiğini biraz olsun anlamak için, videoyu izlemenizi tavsiye ederiz. Noemi Schipfer ve Takami Nakamoto’nun kurduğu Nonotak Stüdyosu’nun; Space Odyssey’in son sahnelerini andıran, “Daydream” gibi ışık ve sesten oluşan birkaç harika işi daha bulunuyor.
11. Şehir ışıklarına sanatsal bir alternatif
Bruce Munro’nun Ohio’da kurduğu bu enstalasyon diğer saydıklarımızdan daha sade bir yapıya sahip olsa da oldukça ilgi çekici ve güzel bir görüntüye sahip. Akrilik ve cam malzemelerden üretilen bu ışıklar, birbirinden farklı renkte olup ışık güçlerinde sürekli değişkenlik gösteriyorlar. Böylece esere hareket katarak izleyenleri etkilemeyi başarıyor.
Kürelerin yapısı oldukça ilgi çekici ve estetik görünümlü. Tüm şehirde olmasa da, en azından belirli parklarda sahip olduğumuz sıkıcı belediye ışıkları yerine bu tarz ışıkların konulması ile geceleri parklarda oluşacak güzelliği varın siz düşünün…
12. Performans ve ışık sanatının bisikletle buluşması
“Ghost Peloton”, NVA Stüdyosu tarafından “Tour de France” (Fransa Bisiklet Turu) için yaptırılan özel bir proje. Proje için seçilen birkaç profesyonel bisikletçiden, özel olarak tasarlanan LED ışıklı giysileri giydikten sonra bisikletlerini sürmeleri isteniyor.
Ardından video ve fotoğraflar çekiliyor ve ortaya videoda da görebileceğiniz gibi muhteşem bir sanatsal çalışma ortaya çıkıyor. Ritim ve keskinlik gerektiren bu sanat projesini izlerken büyülenmemek elde değil.
13. Bu enstalasyon çok havalı…
İnteraktif bir ışık enstalasyonu olan “Mini Burble Paris” İngiliz sanatçı topluluğu Umbrellium tarafından, dünyaca ünlü bir elektronik markasının sponsorluğunda hayata geçirildi. İçinde LED ışıklar bulunan ve helyum ile doldurulan balonlardan oluşan bu enstalasyonu diğerlerinden ayıran iki önemli faktör bulunuyor.
Birincisi; bu enstalasyon helyum yardımıyla balonların uçmasını sağlıyor. İkincisi de, balonlardan çıkan ışıklar tamamen onları izleyen izleyicilerin kontrolünde oluyor. Özel olarak tasarlanan bir aplikasyon sayesinde, izleyiciler gösteri alanındaki tabletlerden yukarıdaki balonların ne zaman ne renk olacağını kendileri belirliyor. Bu da eseri oldukça eğlenceli kılıyor.