Robot üretim şirketleri, insan eline gerek duymayan teknolojiye yapılan devasa yatırımlar, hastalıkların kaynağına inen biyoteknoloji şirketleri… Google icatları yakında, belki de şu an bile Dünya’yı yönetecek kaynağa ve güce sahip.
Peki bu gücün getirilerinden ne kadar haberdarız? Öğrenelim!
Google Glass
Öküz bir açıdan yaklaşacak olursak herkesin ayaklı birer röntgen cihazına dönüşme sebebi, bir an için düz mantık giden bir öküz olmayı bırakıp olayın yenilikçi boyutunun karşısında bir “Aman yarebbim” çekersek, işte o zaman Google Glass’ın muhteşemliğini anlayabiliriz.
Kafadan monte aygıt, şu an için Google X laboratuvarlarından kafasını uzatıp kendisini görücüye çıkaran yegane icat. Bu teknolojinin birçok hükümet ve militer yapılanma tarafından çoktan cebe konduğunu belirtelim. Mesela Nepal ordusu, çeşitli yabani hayvanları gözlemlemek, ülkenin fauna ve floralarını (bitki ve hayvan toplulukları) incelemek için Glass’ı çoktan ön siparişe koydu bile.
Google Self Driving Car – Kendi kendini süren araba
Google Şoför denilen bir yazılıma sahip olacak olan araba, içerisinde herhangi bir insan kontrolüne ihtiyaç duymadan araca girilen yön doğrultusunda istenilen yere gidebilecek.
Google Smart Contact Lens – Akıllı kontakt lens
Mini bir glukoz sensörü ve kablosuz çipi bulunan bu mükemmel lens, diyabeti (şeker hastalığı) olan insanların gözyaşlarından şeker seviyelerini ölçüyor. Henüz 2 yıldır geliştirilme aşamasında olan aygıt, ilaç firması Novartis ile çalışacak.
Google Loon – Dalgıçkuşu
Mark Zuckerberg’in Internet.org girişimi gibi, Google Loon da Dünya’nın üçte ikisine, yani henüz interneti olmayan bölgelerine internet sağlamayı amaçlıyor.
Wi-Fi erişimine sahip sıcak hava balonları stratosfer seviyesinde 100 güne kadar kalarak 3G benzeri bir kablosuz internet bulutu oluşturmuş oluyor. 1 yıllık geliştirme sürecine şimdiden ulaşmış olan Loon, balonların uçuş seviyesi üzerinde çalışıldığından şu an için bekleme aşamasında.
Machine Vision – Makine Görüşü
Dünya’ın data ve multimedyasını düzenlemek adına geliştirilen proje, belli seviyede algı yetenekleri olan bilgisayarlar üretmeyi amaçlıyor. Böylece bilgisayarlar kendi kendilerine müzik dahi dinleyebilecek ve algı kapasitelerini geliştirebilecekler. Joaquin Phoneix’in başrolünde oynadığı Her filmine oldukça yakın değil mi?
Amaç ise, bizden iyi şeyler yapabilecek, düşünebilecek, neden-sonuç ilişkisi kurabilecek makineler üretmek. Matrix’e bir adım daha yakınız artık, harika!
Makani Power – Makani Gücü
Temiz ve sürdürülebilir enerjinin rüzgar türbinleriyle sağlanabileceğini savunan Google, bu teknolojiyle bazı problemlere yaşasa da, şu anda çalışan bir prototipleri var. Drone üretici firması Titan Aerospace de Makani sisteminin çalışıp, tüm Amerika ahalisine temiz enerji getirmesini sağlamak için desteğini vereceğini açıkladı.
Calico
Bir biyoteknoloji firması olan Genetech’in CEO’su ve Arthur Levinson’ın başında olduğu, Google’ın en garip ve en yeni oluşumu olan Calico, amaçlarını çok çok gizli tutsa da Time dergisi bu gizemi kırmayı başardı. Yaşa bağlı hastalıklar üzerine bir garip araştırmalar içerisine girecek olan şirket, köklü üniversitelerden birçok biyofizikçi ve biyokimyacıyı da bünyesine katmış durumda.
The Artificial Neural Network – Yapay Sinir Ağı
Neural Network; insan beyninin içinde neler olduğunu görüntüleyebilen bir bilgisayar projesi. Machine Vision projesi ile benzerlikler göstermekle birlikte, insan beyninin resmini çizebilmesi özelliğiyle Machine Vision’ın tersi bir etki gösteriyor.
Robots For Business – İş Amaçlı Robotlar
Aralık ayına kadar Pentagon için mobil araştırma robotları üreten Massachusetts menşeili robot firması Boston Dynamics, artık Google için çalışıyor. New York Times’ın haberine göre kırsal alanlarda uygulanmak üzere yeni bir teslimat tekniği üzerine geliştirilen robotların bir diğer çalışma alanı ise, Amerika Deniz Piyadeleri ile birlikte. Hayırlısı.