Çocukların en sevdiği oyunlar hep içine girilebilecek bir alan yaratmakla alakalı olanlar. “Hadi gel seninle ev yapalım, araba yapalım, mağara yapalım, ada yapalım üstünde yaşayalım” dediğinizde teklifinize omuz silkecek çocuk bulamazsınız, koşa koşa gelirler.
İnsan yaşayacağı alanı kendi belirlemek ister. İçine girdiğimiz ve bizi çevreleyen en küçük alan olan evlerimiz için bu yüzden sürüyle güzelleme yaparız: sıcacık evim, evim evim güzel evim, pembe panjurlu evim, beyaz fiyatına ahşap görünümlü “ayyy ne akıllı kadınsın”lı pimapenli evim gibi…
Kimse çöpten evim ya da geri dönüşümden evim demese de bu durum yakın zaman içerisinde değişecek gibi gözüküyor. En azından gelişmiş ülkelerde.
Geri dönüşüm meselesi kimi yerlerde renkli şişe – renksiz şişe ayrımını çoktan aştı
Geri dönüşümde özellikle Almanya hayli ileride. Listemize konu olan evse İngiltere’den. Brighton’daki bu çöp ev, İngiltere’nin neredeyse tamamı atık maddelerden inşa edilmiş ilk yapısı. Evin yapımında kahve bardakları, otomobil lastiği ve halı gibi malzemeler kullanıldı.
Evde kullanılan esas madde 80’li ve 90’lı yıllara damga vurmuş video kasetler
Ah şu duvarların dili olsa da anlatsa dediğiniz anda ortama Beter Böcek, Freddy ya da Gremlinler doluşabilir, o yüzden dikkatli olmakta fayda var. Evin yapımında 4000’e yakın kasetin yanında, 2000 halı ve 20.000 diş fırçası de kullanılmış.
Bunların hepsi atık malzemeler. Brighton Üniversitesi’nin projesi olarak hayata geçirilen ev aynı zamanda yaşayan bir proje. Evde güneş enerjisi ve ısı izolasyonu gibi çevresel faktörler farklı malzeme kullanımlarıyla hayata geçiriliyor.
20.000 kullanılmış diş fırçası uzun yol uçuşları yapan uçakları temizleyen bir temizlik şirketinden temin edilmiş
Gatwick Havaalanı da projeye destek vermiş ve malzemeler yavaş yavaş birikmeye başlamış. İnşaat sektöründe kullanılan malzemenin neredeyse beşte biri hurdaya gidiyor. Bu da demek oluyor ki düzenli bir kullanımda yapılan her 5 evden bir adet yeni ev inşa edilebilir.
Karpuz kabuğundan gemiler yapmak
Evin mutfağındaki aydınlatma elemanları Bangladeş’e sökülmek üzere gönderilecek hurdaya çıkmış bir gemiden alınmış. Tezgahta kullanılan malzeme ise çöpe atılmış kahve bardakları. Evin genelinde kullanılan diş fırçası, video kaset gibi malzemelerin izolasyon durumları da ayrıca test edilmiş.
Köşeli alanlarda origami kullandık
Evin belki de en çok yük taşıyacak kısmı olan merdivenler en dayanıksız gibi gözüken malzemeden üretilmiş. Sıkıştırılmış atık kağıttan oluşan merdivenler bu enerji dostu evin en çok dikkat çeken köşesi.
Taş taş üstüne koymadan ev yapmak
Bir proje olarak başlayan çöp ev bir çok çalışmaya ilham kaynağı oldu. Ortak üretimle çevreye duyarlı bir ev yaparak ortaya kullanışlı ve estetik bir ev çıkartmak Avrupa basınında hayli yer buldu.
Residence değil alın teri
Duvar içlerinde ısı izolasyonu amacıyla kullanılan atık maddelerin ne derece etkili oldukları 5 yıl boyunca yerleştirilen sensörler aracılığıyla da test edilecek.
Gerçek akıllı bina aslında bu çünkü içinde milyonlarca bilgi saklı
Eski halılar ve plastikten reklam afişleri evin iç ve dış kaplamalarında kullanılmış. Ayrıca sert plastik malzeme desteği yine video kasetler gibi artık kullanımdan çıkmış bir materyal aracılığıyla desteklenmiş. 2000 adet disket içlerinde sıkışıp kalmış eski datalarla birlikte evin yapımında harman olmuş.
Isı ve ses geçirmezlikte tekerlek teknolojisi
500’e yakın bisiklet iç lastiği evin ilk katının ses izolasyonu ve pencere çevrelerinin yalıtımında kendilerine yer bulmuş. 65 m2’lik çatının yağmur geçirmezliğinde Pirelli marka eski otomobil lastikleri devreye girmiş…
Eski yıl sona erdi yep yeni bir ev geldi
Projede hiç kullanılmadan çöpe gidecek olan değerli malzemeler de var. Yeni yıl dekorasyonunda kullanılmış ve arta kalmış duvar kağıtlarından tam 200 rulo hayatlarına bu faydalı projede devam ediyor.
Endüstriyel tasarım ve işlev bir arada
Üniversite kontrolünde 253 ilk okul öğrencisi projede çalışmış ve 700’ü proje alanını ziyaret etmiş. Düzenlenen workshop sayesinde halk üretime dahil edilerek yaratılmak istenilen çevreye duyarlı etki sağlama alınmış. Bangladesh’e söküme giden geminin lambasının evin mutfağında yandığını görmek bile, çocuklar için yeniden kullanım ve çevre duyarlılığı etkisi adına hayli etkili bir görsel.