Finaller bitmiyor. Finaller bitse telafi sınavı, telafileri bitse bütünlemesi bırakmıyor yakaları. Kütüphanede sıra kapmacalar, arkadaş evinde sabahlamacalar, son dakikaya yetiştirilen projeler ve ödevler derken çekilmeyen günleri kulaklıklara tutunarak atlattığımız doğru. Bundan sebep final döneminde farklı janralara verdiğimiz tepkilere baktık, neye yaklaşmalı neye yaklaşmamalı ölçmeye çalıştık.
Çaktırmadan oynatan, finallerde ağlatan Indie
Kalemi hafifçe masaya vurarak tempo tutmaya başlarsınız. Sonra ayaklar hareket eder, kafanız bilinçsizce tempoya ayak uydurur, omuzlar sallanır, bu uzuvları takiben kalçanız da yerinde duramaz ve bir anda indie müziğin coşkusuna kendinizi kaptırıp dersten tamamen koptuğunuz fark edersiniz. Uyaralım, finallerde aynı coşkuyu duyamayabilirsiniz. Kütüphanede, evde veya çalışmaya çalıştığınız herhangi bir ortamda üzerinizde toplanan bakışlar da işin cabası.
Sert adamın sert müziği metal
Doom metalden nu metale oradan da sağa döndüğünüzde hard rock’a geçebileceğiniz geniş yelpazeli metal janrası, 18 saatlik uykusuzluk üzerine kan çanağı olan gözleri daha da açmak, beyinleri daha da yakmak, kısacası kafayı açmak için ideal gibi görünüyor ama öyle değil.
Arabesk/Fantezi damar stayla
Arabesk dipsiz bir kuyu, mümkünse girilmesin. Girildiyse de Müslüm Gürses’ten öteye geçilmesin. Geçildiyse de Liseli’ye bağlanmasın, aman. Neden? Çünkü söz konusu arabesk olduğunda, Youtube’un dibini bulmadan durmak mümkün değil. Motivasyonunuz ne olursa olsun, arabesk varsa çeşitli saat kayıpları yaşanacak demektir.
300 500’lü Elektro/House/Trance/Deep House
Finallere çalışırken deep house dinlemeye başladıysanız biliniz ki çalışmaya en fazla yarım saat daha devam edeceksiniz. Mesela Nicolas Jaar ile giriş yaptıysanız, önce neden kütüphanedeyim (ya da nerede çalışıyorsanız) gibi sorgulamalara başlarsınız. Devamında Taksim’de deep house çalan bir yer aklınıza gelir ve o akşam ne kadar eğlenceli olacağını düşünürsünüz. O sırada beyniniz kalemi bırakmaya ikna eder sizi ve muhtemelen birkaç kişiyi daha ikna eder akşam oraya gidersiniz. Şimdiden geçmiş olsun.
Hedefe doğru iki ileri bir geri?
Mehter Marşı ilginç bir seçim ama sizi bu motive edecekse neden olmasın? Sonuçta, everybody’s got a thing.
Kardeş türküler (öyle değil Folk)
Folk müzik dinlemek için tumblr kızı olmanın ön koşul olduğu şu günlerde derse başlarken de elinizin gideceği listeler folk müzik eğilimli olacak. Bu konuda haklısınız. Sakin müzik ders çalışmak için güzel bir başlangıç. Ama her şey başladığı gibi devam etmeyecek, folk müzik listesini uzun tutmakta fayda var.
Mustafa Sandal vs. Justin Timberlake
Justin Timberlake ile başlayıp Britney Spears ile devam edeceğiniz pop temalı ders çalışma etkinlikleri, kaleminizin mikrofon olması ile son bulacak. Kah eğlenip kah güleceğiniz bu süreç eğlenceli olabileceği gibi kalp kırıcı da olabilir, aman dikkat!
İsyankar mode on Rap/Hiphop
Özellikle hip-hop müziği “Motivasyonun Ana Kaynağı” başlığı altında toparlayabilir, uzun soluklu okumalar, uykusuz geçen geceler için listelerinize ekleyebilirsiniz. Gangsta gibi hissedeceğiniz dakikaların yoğunluğuyla okumalarda hız kesmezken matematikte de 1-0 önde olacaksınız.
Punk dediğin bir flashback
Gençlik ateşi dediğinin final/sınav döneminde cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’ndan kalkıyor, bu bir gerçek. Üzülme, eğer playlist’in punk etrafında dönüyorsa kazanan sensin. Bir kaybeden varsa o da yüksek sesle dinlediğin için kulakların ya da yerinde durmayacak olan ayakların. Gençliğine hoşgeldin!
Jazz with coffee & cigarettes (hiç bu kadar cool olamadın)
Ne çalıştığına bağlı olarak değişkenlik gösterebilen caz için ders çalışırken entelliğinden ödün vermeyeceksin. Şarabı çay diye içecek, kahverengi yuvarlak çerçeveli gözlüklerini takacak ve derse başlayacaksın. Buna biraz chill ve deep house da serpersen sonu ders ile bitmeyebilir, soluğu nerede aldığına şaşırabilirsin(!)
Dert bende derman yok eşittir Türk Sanat Müziği
Rakı sofrası olmadan sanat müziği nasıl gider, nedir, ne değildir hiç bilemedik ama sen biliyorsun ve çalışma ortamını ona göre ayarlıyorsun. Şu anda ya TRT1 açık ya da eski plakların arasında kayboldun. Gençsin, yapma gözünü seveyim.
Reggae çünkü ayık olamıyordun vol.1
Çeşitli kimyasal maddelerin ders çalışma üzerine etkisini tartışmadığımız şu günlerde reggae deyince de akla nedendir bilinmez o şekil maddeler geliyor. Dinlemek için madde almanın zorunlu olmadığı reggae eğlenceli olduğu kadar da hüzünlü. Bu da demektir ki ders çalışırken güzel gidebilitesi yüksek.
Ben etnik sen halay biz evren, yaşasın kardeşlik
Halaya beşincinin aranmadığı final günlerinde illa halay çekeceğim horon tepeceğim özümü unutmayacağım diyorsan büyük ihtimalle etnik müzik dinliyorsun. Direniş ruhunu kitaplarına yansıtacağın o dakikalarda #direnfinal esprileri de yapabilmek serbest.
Tüm tanrıların sevdiği Klasik Müzik
“Müzik ruhun gıdasıdır.” özdeyişinin tüm ağırlığını omuzlarında taşıyan janra klasik müzik, ruhun gıdası olmaya tüm hızıyla devam ediyor. Eğer bir Einstein olmak istiyorsan, hayatına ama özellikle final dönemine soundtrack olarak klasik müzik ekleyebilirsin.
Dubstep çünkü ayık olamıyordun vol.2
Gelelim fasulyenin faydalarına. Her baba yiğidin harcı olmayacak bu janra ile beyninden, hücrelerinden ve çalıştığın dersten küfür yiyeceksin. Ama unutma, sen final çocuğusun, sana bir şey olmaz. Uyumamak için, motivasyon için iyi seçim olabilir eğer iyi şarkıları yakalayabilirsen.
Karanlıklardan kop gel Shoegaze
Eski shoegaze’cilerden kim kaldı? Büyük ihtimalle My Bloody Valentine’in son albümünü dinliyorsun. Güzeldir, ayıltır. Dinlerken albümün nasıl kaydedildiğini düşüneceğim diye ders notlarından olma. Bizden söylemesi.
Haydi eller! Dans/Funk
Problem değil de okumaya yönelik çalışmada sadece gözlerin kağıtla/kitapla bütünleştiği ama tüm vücudun dansa kalktığı şarkılar o anda senin için var.