Taraflı tarafsız (bkz: nasıl da klişe) tüm futbolseverlerin en çok heyecanlandığı dönem transfer sezonlarıdır. Başkan açıklama yapar, photoshop sevdalısı ‘dürüst’ gazeteler forma giydirir, spor kanalları son dakika haberi girer, taraftar havaalanına dökülür ve büyük ümitlerle transfer edilen futbolcu formayı sırtına geçirir.
Nedenleri usta (!) köşe yazarlarının olsun, bazı transferler beklentileri karşılayamaz. Ya geldikleri gibi giderler ya da gidinceye kadar kulübü kendisini transfer ettiğine edeceğine pişman eder. Sonra da unutulup giderler.
Biz de transfer sezonu ‘hızlı ve öfkeli’ olmadan büyük kulüplerin muhtemelen pişman olduğu transferleri yakın mercek altına aldık. İlk sırayı da bu konuda bayrağı göndere çeken kulüp olduğunu düşündüğümüz Fenerbahçe’ye ayırdık. Fenerbahçe’ye hangi takımdan transfer oldular? Kaç paraya mal oldular? Şimdi ne yapıyorlar?
Umarsızca yanıtladık.
Not: Bu listeye yüzlerce futbolcuyu katabilirdik. Malumunuz kulüplerimiz bayılıyor sezon başı 10 tane futbolcu almaya. Ancak listede nitekim hayal kırıklığı yaratan futbolculara yer vermeye çabaladık.
Miroslav Stevic
Borussia Dortmund’dan bonservis bedeli verilmeden transfer edilen Miroslav Stevic’i Ceyhun Eriş ile yaptığı frikik kavgalarıyla hatırlayabilirsiniz. 900.000 dolarlık yıllık ücreti çok cep yakmasa da, Werner Lorant’ın askerlik arkadaşı lakabından kurtulamadı. Şimdilerde 1860 München’in Sportif Direktörlüğünü yapıyor.
Washington
Washington’un yarattığı hayal kırıklığı aslında performansıyla ilgili değildi. İlk 12 haftada attığı 9 golle Washi-gol lakabını bile alan futbolcu, geçirdiği rahatsızlık sonucu bir daha futbol oynayamaz raporu almış ve Fenerbahçe’den ayrılmıştı. Daha sonra futbola dönen Washington futbolunu bırakıncaya kadar oynadığı kulüplerde sezon başına 35 gol ortalaması tutturmuş, Brezilya’da yılın futbolcusu seçilmişti. Şimdilerde bermudasını giymiş emekliliğin tadını çıkarıyor.
Mateja Kezman
Fenerbahçe’nin Atletico Madrid’den 12,5 milyon avroya transfer ettiği Sırp forvetin parasının hakkını verdiğini söylemek mümkün değil. Küçükken sol ayağını geliştirmek için sağ ayağını kıracak kadar hırslı olan Kezman bu hırsı Fenerbahçe’de de göstermiş olsa da, adına bir marş yaptırmadan gitti. Şimdilerde Partizan’da antrenörlük yapıyor.
Ali Bilgin
Antalyaspor’dan 2,5 milyon avroya transfer edilen Ali Bilgin, Fenerbahçe’nin Selçuk Şahin, Maldonado, Josico’dan oluşan efsaneler kadrosundaki yerini aldı. Şimdilerde Göztepe’den ayrıldığı için kendine yeni bir takım arıyor.
Reinaldo Vicente Simão
Fenerbahçe Simao’yu transfer ettiğinde yer yerinden oynatılmıştı. Oynamıştı demiyoruz çünkü 35 yaşında sarı lacivertli formayla tanışan Brezilyalı’nın emeklilik yaşı çoktan gelmişti. Bir önceki sezon Brezilya’nın en iyi oyuncusu ödülünü aldığı bile iddia edilen sambacı, Fenerbahçe’de yarım sezon forma giyip Ankaragücü’nün yolunu tuttu. Şimdilerde futboldan uzakta torun sevdiği tahmin ediliyor.
Zafer Biryol
Konyaspor’da 25 defa fileleri havalandırarak kazandığı gol krallığı onu Fenerbahçe’ye getirdi. Ancak Fenerbahçe ona şans getirmedi. Bırakın gol krallığını sarı lacivert formanın altında tek bir gol bile atamadı. Hatta toplamda 90 dakika bile oynamadı. Şimdilerde Toronto’da kurduğu futbol okulunu işletiyor.
Kemal Aslan
Gaziantepspor’dan 2 milyon avroya yakın bir bonservis bedeliyle alınan Kemal Aslan, yedek kulübelerinin, kebapçı açılışlarının aranan futbolcusu oldu, takımın aranan futbolcusu olamadı. ‘Yattığı yerden para kazanma deyimi’ onunla yeniden anlam kazandı. Şimdilerde emekliliğini açıklaması bekleniyor.
Vladimir Beschastnykh
800.000 avro fazla para değil kabul ama bu adı zor okunan arkadaş hakikaten Fenerbahçe’ye bir şey katamadı. Üstüne üstlük spikerlerin kabusu oldu. (Google’ın önerileri olması adını yazamazdık) Şimdilerde Moscow’s Higher Coach School’da antrenörlük eğitimi alıyor.
Daniel Guiza
Yazının bu kısmına kadar gelen herkesin “Guiza nerede?” sorusunu sorduğunu biliyoruz. Böyle bir liste onsuz olamazdı. La Liga gol krallığı unvanıyla Fenerbahçe’ye gelen okçunun, toplam maliyeti olan 30 milyon avronun hakkını verdiğini söylesek çarpılırız. Şimdilerde Malezya Ligi’nin Jahor takımında saç baş yoldurtuyor.
Claudio Maldonado
Kralex‘in önerisiyle transfer olan Maldonado aynı zamanda Alex’in Fenerbahçe’de yaptığı tek hata olarak kayıtlardaki yerini koruyor. Şimdilerde Corinthians’da geri pas yapıyor.
Robert Enke
Büyük umutlarla alınan Robert Enke ile ligde oynadığı ilk maç olan İstanbulspor maçından sonra yollar ayrıldı. Şanssız bir maçtı. Fenerbahçe’den ayrıldıktan sonra başarılı sezonlar çıkaran file bekçisi özel hayatındaki sorunlar nedeniyle intihar etti. Saygıyla anıyoruz.
Colin Kazım Richards
Birçok transferde olduğu gibi Colin Kazım’da da iki ezeli rakip Fenerbahçe ve Galatasar’ın transfer yarışı söz konusuydu. İlkini Fenerbahçe kazandı, pişman oldu. Galatasaray içinde kalmasın diye transfer etti, o da pişman oldu. Şimdilerde Galatasaray’a geri döndü, muhtemelen kiralanmayı bekliyor.
Özer Hurmacı
Ankaraspor’dan transfer edildiğinde yeni Alex diyenler bile oldu. Hakikaten estetik hareketleri, oyuna katkısı yüksekti. Sakatlıkların da etkisiyle vasat bir futbolcu kimliğine büründü. Bir Deniz Barış olmadan Fenerbahçe’den ayrıldı. Şimdilerde Kasımpaşa forması altında eski günlerine kavuşmaya çabalıyor.
Milos Krasic
Halen Fenerbahçe’de oynayan futbolcuları katmak istemiyorduk. Çünkü önümüzdeki sezon patlama yapabilirler, lafı ağzımıza sokabilirlerdi. Ancak bu saçı güzel Krasic’in patlama yapma ihtimalini cidden çok uzak görüyoruz. İçi geçmiş bu sarı oğlanın. Toplam 17 milyon avroluk soğuk su da cabası tabi.