SplashData News adlı bir güvenlik firması her sene gelenekselleştirdiği bir liste açıklıyor. Listenin konusu ise dünyanın en kötü internet şifreleri.
Güncel olarak yayınlanan ve geçen senenin en çok kullanılan dandik şifrelerini analiz eden son raporda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de eminiz ki milyonlarca insanın kullandığı güvensiz (hatta tehlikeli) şifreler mevcut.
Arkadaşlar, dostlar, büyükler, küçükler, lafımız hepinize! Bir şeye şifre konuyorsa, o şifrenin konulma amacı başkaları tarafından kolayca tahmin edilmesi değil, aksine bulunamaz olması ve arkasında saklanan kişisel bilgilerinize herkesin ulaşmasını engellemesi.
Hepimiz aklımızı başımıza alalım, lütfen doğru düzgün şifreler kullanalım, sonra vay efendim beni dolandırdılar, yok mail adresim hack’lendi, twitter’ım çalındı diye gezmeyin.
Bakalım peki kesinlikle kullanmamanız gereken geçen senenin en kötü şifreleri nelermiş:
1. 123456
Yapmayın arkadaş! Bakın bunu kredi kartı, mail şifresi yapanlar var hâlâ! YAP MA YIN! Bu arada listenin 1. ve 2.’si olan “şifreler” geçen senenin de en kötüleri listesinde ilk 2 sıradalarmış…
2. password
Password kelimesi şifre kelimesinin İngilizcesi olmakla beraber şifreyle karşılaştığınız pek çok noktada fabrika ayarı olarak karşınıza çıkabilir, bunu değiştirmek de kullanıcının işi, bir zahmet değiştirin, çünkü herkesin deneyeceği ilk 2-3 şifreden biri budur. 🙂
3. 12345
Al birinci maddeyi, vur üçüncüye.
4. 12345678
Sonra da hepsini alıp dördüncüye vur. 3. ve 4. sıradakiler de seneler içinde yerleri değişse de bir şekilde hep en kötü şifreler arasında kendilerine yer buluyorlarmış.
5. qwerty
Klavyelerimizin (çoğunun) sol en üstteki yan yana duran 6 harfidir. Hatta klavyeler o sol üst köşedeki harflere ya da oradan oluşturulmuş kelimelere göre adlandırılır. F klavyelerin de sol en üst harfi F’dir. Neyse çok dandik şifre kısacası bu da.
6. 123456789
Vedat Abi görse “azalarak bitsin” derdi herhalde.
7. 1234
Neredeyse azalarak bitiyordu. 🙂 İki karakterli koysaydın bari şifreyi 4 çok!
8. baseball
Bunlar Türkiye’de kolay kolay rastlayamayacağımız şifreler ama insan merak ediyor acaba buralardan kimse “futbol” diye şifre koymuş mudur bilgisayarında bir yere?
9. dragon
Yine kelime bazlı bir şifre, dragon, yani ejder (ejderha da olur). İsmi Ejder olanlar hariç bizim ülkede pek yaygın olacağını zannetmiyoruz bu şifrenin de.
10. football
Baseball koyan insandan football koyması da beklenir, dediğimiz gibi Türk kullancılar acaba bu tip işler yapıyor mu onu merak ediyoruz. Ayrıca bir bilgi, baseball, dragon ve football şifreleri, en kötü şifreler listesine ilk kez geçen sene girmiş yani 2014.
11. 1234567
Şu an kafayı duvarlara vuruyoruz…
12. monkey
Monkey, maymun demek. Sanıyoruz “maymuncuk” anlamında her kapıyı açan bir kelimeyi şifre olarak seçmişler şakacılar. Ama belli ki sizle aynı şakayı düşünenlerin sayısı hiç de az değil.
13. letmein
Bu tek kelime gibi görünen şeyi üçe bölersek ortaya şu çıkıyor: “let me in” yani “ben içeri al”.
14. abc123
Bakın bugün bu şifre bu kadar yaygınsa bunda kesinlikle IT departmanının hatta IT lobisinin parmağı var, buraya yazıyoruz.
15. 111111
İnsaf arkadaş!
16. mustang
Belki de Türkiye’de “şahin” kelimesini şifre olarak kullananlar çoğunluktadır.
17. access
Access kelimesinin anlamı zaten giriş, erişim, izin olduğu için ne yazık ki bu kelimemiz de yeterince “yaratıcı” bir şifre değil.
18. shadow
Gölge anlamına gelen shadow kelimesinin neden dünyadaki en dandik şifreler listesine girebildiğine ve neden bu kadar çok tercih edildiğine dair inanın hiçbir fikrimiz yok.
19. master
Master kelimesinin usta, sahip, efendi, uzman gibi anlamları var. Neden bu listede olduğunu tam çözemedik, varsa bir esprisi bize de açıklayın dostlar.
20. michael
Maykıl kardeş, iyisin hoşsun da bir zahmet internet şifresi olarak adını kullanmayıver. Ya herkes senden gaza gelip “ahmet” koysa “ayşe” koysa internet şifresini ne olacak bu internet güvenliğinin hali?
21. superman
http://youtu.be/rUls0yuos_4
Bu şarkıyı size gönderiyoruz ama şunu bilin ki konu güvenlikse bu şifre şarkıda durduğu kadar güzel durmuyor.
22. 696969
Bu şifreyi koyan arkadaşların hepsinin aklı aşnafışnada! Her şey seks mi sevgili kardeşler? Lütfen ama.
23. 123123
Sizi de birbirine vurduğumuz 123456789….. grubuna davet ediyoruz.
24. batman
Herkes favori süper kahramanının ismini şifre yapmak ister ama bu Batman kadar tanınmış bir karakterse lütfen bir kez daha oturup düşünün. Bir diğer ihtimalde dünyada Batman doğumlu pek çok insanın doğum yerini şifrelerine kazıması ama ilki kadar gerçekçi değil sanıyoruz ki.
25. trustno1
Bu şifreyi koyan arkadaş da eminiz ki bu şifrenin değiştirilmesini planlayarak “trust no 1” yapmış ama o şifreler değiştirilmemiş…
Türkiye bonusları:
Rakamlar ve klavye oyunlarını geçersek (yani yukarıdaki maddelerin çok büyük kısmı Türkiye’de de geçerli) tahmin ediyoruz ki bizim ülkede de en çok kullanılan güvensiz şifreler aranda, kişi, şehir, takım isimleri, önemli tarihler ve bunların farklı kombinasyonları oluşturuyordur. Örnek veriyoruz: antalya07, hilal88, bjk1903, 1453 vb. şifreler emin olun ki sırf sizin değil yüz binlerce insanın aklına geliyor, o yüzden güvenliğe önem veriyorsanız daha sağlam şifreler üretin ve kullanın.
En kötü şifreleri listeledik, iyi bir şifre nasıl oluşturulur yazmazsak ayıp olur bonusu:
İşte bu listeyi yayınlayan sitenin bu konuda da bazı tavsiyeleri var, bizim de amacımız tüm sevdiklerimize bir faydamızın dokunabilmesi olduğu için bu tavsiyelerle listemizi bitiriyoruz:
– Farklı karakterlerden oluşan (yani rakamlar, semboller ve harfleri aynı anda içeren) en az 8 karakterli bir şifre yeterince güçlü görünecektir.
– Eğer yapabilirseniz farklı siteler için farklı şifreleriniz olsun ki en azından riski bölün.
– Bu da bizden tavsiye: Bir de şifrelerinizi “unutuyorum” diye bilgisayarın üzerine yazıp bırakmayın. Misal bankacılık şifrenizi bilgisayar ekranına not almak giriş katında oturup camı kapıyı sonuna kadar açarak derin uykuya dalmaya benzer.
Güvenlik mühim konu. 🙂