İstedik ki popüler müzik piyasasında 2000’ler sonrası kadın sanatçılar neler yapmış, hangi arşivlik albümlere imza atmışlar hep beraber görelim.
Bu yıllardan geleceğe kalacağına inandığımız en iyi kadın albümlerinden ilk aklımıza gelenleri sizler için listeledik.
Apayrı – Hande Yener
Çoğu hayranı tarafından Hande Yener’in en iyi albümü olarak nitelendirilen “Apayrı” gerçekten de bu sıfatı hak eden bir albüm. Bir pop, hatta elektronik pop şarkısında duyabileceğimiz en güzel ve anlamlı cümleleri sunan Mete Özgencil’in bu başarıdaki payı en az Hande Yener kadar fazla. Hande Yener bir daha bu albümün başarısına yakın bir projeyle çıkamadı karşımıza belki ancak böyle bir albümü oluşturmak ve hâlâ dinlenebilir kılmak kolay iş değil.
Aşk Denizi – Deniz Seki
En güçlü kadın seslerimizden biri olan Deniz Seki, Aşk Denizi’ne kadar çok iyi şarkılar ve bu şarkıları barındıran güzel albümlere imza attı ancak hiçbiri Aşk Denizi kadar çarpıcı olmadı. Hemen hemen tüm şarkıları kendisi besteleyen Deniz Seki’nin yanında albümün diğer emekçileri Murat Yeter ve Sadun Ersönmez’i de unutmamak gerekiyor zira albümün şarkı sözlerinden sonra en dikkat çekici yanı standart üstü aranjeleri.
Bende Bi’ Aşk Var – Göksel
İki albüm üst üste cover projelerle karşımıza çıkan Göksel’in dönüşünün bu kadar çarpıcı olacağını hiç kimse tahmin edemezdi, kendisi bile! Mabel Matiz’in yazdığı “Yarım Kalan Şarkı” dışındaki tüm şarkılarda imzası bulunan Göksel hayatımızın her döneminde bize eşlik edecek muazzam şarkılar hediye etti bu albümle.
Can Kırıkları – Şebnem Ferah
En sert Şebnem Ferah şarkılarını barındıran Can Kırıkları aynı zamanda sanatçının hayranları tarafından en sevilen albümlerinin başında geliyor. İsmini Karin Karakaşlı’nın öykü kitabının isminden alan albüm belki de yalnızca 2000’lerin değil, tüm zamanların en iyi yerli kadın albümlerinden biri.
Deliveren – Sezen Aksu
Arto Tunçboyacıyan, Ara Dinkjian, Erkan Oğur, Haris Alexiou gibi müzisyenlerin katkılarının yanında Aysel Gürel ve Meral Okay’ın güftelerini de barındıran Deliveren alıştığımız Sezen Aksu albümlerinden daha içe dönük ve müzikal anlamda daha karamsar bir albüm olmakla birlikte sanatçının diskografisinin (özellikle yakın dönem ele alınınca) en özel albümlerinden biri.
Gül Kokusu – Burcu Güneş
Yıllardır alışageldiğimiz müziğini Gül Kokusu albümünde biraz daha akustikleştiren ve çok da güzel yapan Burcu Güneş bu albümde Oflaya Oflaya gibi önceden single olarak yayınladığı şarkılara da yer verdi. Albümde Deniz Erten, Eflatun, Sezen Aksu, Murat Güneş, İsra Gülümser gibi sanatçıların şarkılarını yorumlayarak sevenlerine keyifli bir arşivlik eser bırakmıştır.
Hatırına Sustum – Nazan Öncel
Nazan Öncel’in klasikleşmiş albümlerinin oluşturduğu verimli bir dönemin ardından ikinci bir dönem olarak kabul görebilecek bir dönemin eseri olan Hatırına Sustum, ilk dönemde “Göç” neyi ifade ediyorsa ona karşılık geliyor aslında. Elbette ki “Göç” Nazan Öncel’in dokunulmaz başyapıtı ve böyle bir albüme yaklaşabilmek kolay bir mesele değil ancak yeni dönem albümler düşünüldüğünde Hatırına Sustum yabana atılamayacak kadar derin şarkılardan oluşan ve kült mertebesine göz kırpan başarılı bir albüm.
Karar Verdim – Nilüfer
Yakın zaman içinde sürekli olarak Kayahan şarkılarıyla gündeme gelen Nilüfer, sanatçıyla yaşadığı bir anlaşmazlık sebebiyle bu ortaklığa son vermiş ve bunun akabinde yapacağı işler de merak konusu olmuştu. Böylesine büyük bir sesin tökezlemesini kimse bekleyemezdi herhalde ki gerek kendi yazdığı şarkılar gerekse Şehrazat, Adnan Ergil gibi isimlerin imzası bulunan şarkılarıyla unutulmayacak bir kadın albümü kazandırdı müzik tarihimize Nilüfer.
Konuşmadığımız Şeyler Var – Sıla
İmza albümü ile kendine ciddi bir hayran kitlesi edinen Sıla’nın bildiğimiz Sıla hâline gelmesi Konuşmadığımız Şeyler Var ile gerçekleşti şüphesiz. Daha olgun şarkılar ve unutulmaz hit’lerle dolu bu albüm Sıla’nın zirveye yürüdüğü yoldaki en önemli kavşak oldu aynı zamanda.
Neden – Candan Erçetin
Mete Özgencil şarkılarını barındırmayan bir Candan Erçetin albümü her iki ismi de seven insanlar için kolay kabullenebilecek bir durum değil belki ancak “Neden” öyle güzel şarkılarla donanmış bir albüm ki, Candan Erçetin’in en iyi albümü olarak bile nitelendirilebilir. Candan Erçetin’in söz yazma tekniğinde iyiden iyiye ustalaştığını da keskin bir şekilde gözler önüne seren albüm sanatçıya kendini adamamış insanlar için bile unutulmaz şarkılar vaat ediyor.
Nil Kıyısında – Nil Karaibrahimgil
Vazgeçilmez yaftası “özgürlük” olan Nil Karaibrahimgil’in Ozan Çolakoğlu ile çalışmayı bırakıp Alper Erinç ile çalışmaya başladığı albüm olan “Nil Kıyısında” bu ciddi değişimi fersah fersah hissettiren, oldukça başarılı bir albüm. Hareketli hit’lerin yanında “Kırık” gibi depresif şarkıları da barındıran bu albüm Nil’in hiç görmediğimiz hüzünlü tarafını da baskın olarak hissettirmesiyle özel bir albüm.
Rengârenk – Sertab Erener
2000’ler sonrasında bol bol albüm yaparak sevenlerini en mutlu eden isimlerden biri şüphesiz Sertab Erener’dir. 8. albümü olan Rengârenk’te kendi prodüktörlüğünü yapan Sertab Erener, düzenlemeleri de Mustafa Ceceli’yle birlikte yapmıştır. Albümde çok lazımmış gibi seslendirdiği 4 adet Soner Sarıkabadayı şarkısının yanı sıra sözü ve bestesi kendine ait olan şarkılar da vardır.
Tango – Şevval Sam
Yaptığı konsept albümlerle sadece sevenlerine değil müzik piyasasına da değerli eserler bırakan Şevval Sam’ın en son işi de Tango adlı albümü. Ne yazık ki tango alanında çok az albüm bulunan ülkemizde, Şecaattin Tanyerli şarkıları ve İncesaz’ın Mazi Kalbimde albümünün dışında yeni kaliteli işler görmek hepimizi heyecanlandırıyor açıkçası.