Biliyoruz kimse hapishaneye düşmek istemez ama öyle hapishaneler var ki şöyle bir iki cinayet işlesem de şurada şöyle beş, on sene yatsam dedirtecek cinsten.
Gel gelelim bu hapishaneleri oluşturan asıl sebep bizleri oraya davet etmek değil, hali hazırda suç işlemiş olan suçluların psikolojilerini düzeltip onları topluma geri kazandırmak. Bu işleyişin mantığı kulağa biraz garip gelse de yüksek oranda başarılar elde edilmiş.
Buyrun sizler için derlediğimiz Dünya’nın en iyi 11 hapishanesi:
Fuhlsbuettel Hapishanesi – Almanya
2011 Yılında mahkumların memnuniyetini ve yaşam standartlarını arttırmak adına yenilenen bu hapishanenin hücreleri bir öğrenci yurdunu aratmıyor. Mahkumların hücrelerinde kendilerine ait duşları ve tuvaletleri de bulunmakta.
Champ-Dollon Hapishanesi – İsviçre
Tarihinde birçok kötü anısı bulunan bu hapishane, aşırı kalabalığı, salgın hastalıkları ve isyanları atlattıktan sonra mahkumlarına daha yaşanılası bir hapis ortamı sağlamak adına 40 milyon dolarlık yatırımla baştan aşağı yenilenmiş.
Cebu Hapishanesi – Filipinler
Bu hapishanenin mahkumları çıkardıkları dans gösterileri ile dünyaca ünlü olmayı başardılar. Dans gösterilerinin videoları internette milyonlar tarafından tıklanıyor. Hapishane binası pek lüks olmasa da bugün dans etmek isteyip edemeyen kaç kişi varız diye sormaya gerek yoktur herhalde? Mahkumların bu uğraşına hapishane yönetimi tam destek veriyor.
Otago Hapishanesi – Yeni Zelanda
Bu hapishane diğerlerine nispeten daha sıkı yönetime sahip. Çevresinin elektrikli tellerle çevrili olmasını, mikro dalga sensörlerini, cep telefonu jammer’larını bir kenara bırakırsak hapishanenin ana yaşam alanı olan hücreleri mütevazi bir evi andırıyor. Hapishane kendi içinde hafif mühendislik eğitimi, tarım ve aşçılık gibi rehabilitasyon amaçlı kursları bulunduruyor.
Addiewell Hapishanesi – İskoçya
Güney İskoçya’da bulunan bu hapishane için bir meslek öğrenim merkezi demek daha doğru olur. Haftada 40 saat meslek eğitimi alan mahkumlar burada normal hayata hazırlanıyorlar.
Justice Center – Avusturya
Avusturyalı mimar Joseph Hohensinn tarafından tasarlanan bu yapının hemen girişindeki beton duvarın altına medeni ve siyasi haklara ilişkin uluslararası sözleşmenin onuncu maddesi yazılmış:
“Özgürlüklerinden yoksun bırakılan herkese insanca ve kişinin doğuştan sahip olduğu onura saygı gösterilerek davranılır.”
Sollentuna Hapishanesi – İsveç
Her köşesi güvenlik kameralarıyla izlenen bu hapishanenin odaları modern bir ev kıvamında. Her hücrede özel bir banyo ve tuvalete sahip olan mahkumlar, spor salonunda ter attıktan sonra hücrelerine gelip televizyon keyfi yapmadan önce rahatlatıcı bir duş alma olanağına sahipler. Tabi bu keyfe kendi keyiflerince pişirdikleri yemekler de eklenince durum bir hapishane için tadından yenmez hale geliyor.
Pondok Bambu Hapishanesi – Endonezya
Bu hapishane Endonezya’nın en iyi hapishanesi olarak kabul görüyor. Görselde görmekte olduğunuz hapishanenin hücrelerinden biri ve bu hücrede buzdolabı, klima ve hatta bir karaoke makinası bile mevcut.
Halden Hapishanesi – Norveç
2010 yılında faaliyete giren bu hapishanenin hücrelerinde buzdolabından televizyona, pencerelerden oturma odası takımlarına, normal bir evde bulunması gereken ne varsa mevcut. Aşçılık ve müzik dersleri, bir adet stüdyo, yürüyüş sahası gibi olanakları da bulunan hapishanenin gardiyanları, mahkumlarla aralarındaki ilişkiyi germemek adına silah taşımıyorlar.
Aranjuez Hapishanesi – İspanya
Bu hapishane dünyada eşi olmayan bir uygulamaya sahip. Ailelere özel 36 hücresi bulunan Aranjuez hapishanesi çocuklu ailelerin çocuklarının üç yaşına kadar anne-babalarıyla büyümesine izin veriyor. Çocuklar üç yaşını geçtikten sonra akrabalarına veya sosyal hizmetlere teslim ediliyor, bunun amacı ise çocuğun hapishane ortamından etkilenmemesi.
Bastoy Hapishanesi – Norveç
Hayır, araya bir tatil köyü görseli karışmadı. Bu hapishane Norveç’te bir adanın tamamından oluşmakta. Aralarında tecavüzcülerin, katillerin ve diğer azılı suçluların bulunduğu bu hapishane 115 mahkumu barındırıyor. Mahkumların tek sorumluluğu iste 8:30-15:30 saatleri arasında çalışmak. Yaptıkları işten kazandıkları parayı ise yerel bir markette harcama imkanına sahipler.
Bonus: Al Capone’un Hücresi – Philadelphia
Bir zamanlar Chicago’nun suç imparatoru olan meşhur Al Capone Philadelphia’da hapsedildiği döküntü haldeki hücresini para ve hala sahip olduğu gücü sayesinde tekrar dekore ettirmiş. Ortaya da bu retro-lüks tablo çıkmış.