Az sonra göreceklerimiz bir sonraki Bond filminin taslağından sızan gizli ajan oyuncakları değil. Belki de ilk defa bir obje fikri, filmlere konu edilmeden önce bir sanat yapıtı olarak hayata geçirildi.
Jonty Hurwitz bir sanatçı ve mühendis. Onu sıra dışı yapan şey ise varoluşumuzdan beri tasarlanan en küçük insan formunu yaratmış olması. Üretilen heykeller insan saçının üzerinde, bir dikiş iğnesinin deliğinde ya da bir karıncanın kafasında sergilenebiliyor.
Sanat ve nanoteknoloji iç içe
Bir böceğin kafasında gördüğünüz bu ruhani öpücük aslında orjinali Louvre Müzesi’nde sergilenen ünlü “Psyche Revived by Cupid’s Kiss” heykeli. 1757-1822 yılları arasında yaşamış Antonio Canova insan bedeni konusunda muhteşem eserler ortaya koymuş bir heykeltraş. Acaba Antonio Canova, tonlarca mermerden yonttuğu heykelini ölümünden neredeyse 200 yıl sonra bir böceğin kafasında hayal etmiş olabilir miydi?
Çıplak gözle görülemeyen eserler
Heykel, en temel tanımına göre sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş üç boyutlu formlara denir (wikipedi). Buraya kadar klasik heykel tanımı yeterli. Ancak tanımın devamı şu şekilde: Heykel, mekânın kapsanması, kavranması ve mekân ile ilişki kurulması ile ilgilenir. Jonty Hurwitz’in heykelleri ancak bir elektron mikroskopuyla görülebiliyor. Acaba bu anlamda mekanı ne kadar kapsamaktalar ve mekanla ne derece ilişkiler kurmaktalar. Güzel sanatlar fakültelerinden yardım bekliyoruz.
Neoklasikten nanoteknolojiğe
Jonty Hurwitz’in modeline konu olan ünlü “Psyche Revived by Cupid’s Kiss” heykeli kayalıkların üzerinde bilinçsizce yatan bir kızın, aşk tanrısı Eros tarafından öpülmesini konu alıyor. “Cupid” Latince’de Eros’a karşılık geliyor. Psyche ise kızın adıdır ve Eros’la yaşadığı aşkla tanrılar katına kabul edilir. Bu öpücük ile uyandırılma anı, Cupid ve Psyche arasındaki aşkın en güzel simgelerinden.
Mitoloji gerçeğe dönüştü tanrılar çıldırmış olmalı
Eserine taslak olacak heykeli bulduktan sonra Hurwitz projede ilerlemeye başlar ve yolu Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’yle kesişir. Almanya’nın en büyük ve en prestijli araştırma ve eğitim kurumlarından olan bu okulun Hurwitz’e verdiği olumlu yanıt, sanatçıya büyük motivasyon sağlar. Projede sanat ve bilimin buluşması bu şekilde başlar. Böylece Antik çağlarda doğan, Yakın Çağ’da klasik bir heykelde vücut bulan aşk hikayesi, günümüzün yaratıcı zihinlerinde yeniden şekillenir.
250 Nikon fotoğraf makinesi ve bir model
İngiltere Sussex’de kıyıya yakın bir depoda kurulan sete yerleştirilen kameralar modelin her ayrıntısını kaydeder. Bu resimler yazılımla 3 boyutlu şekilde birleştirilir ve tasarım belirmeye başlar.
Kireç taşından günümüze baskı ve çizim
Lithography denilen taş baskı tekniği artık nanometreler boyutunda geldi. Multiphoton Lithography denilen yeni teknikle hayata geçirilen bu heykellere ölçü için sol kenara birim olarak 30 micron yazılmış.
30 micron = 0.030000mm. o da = 0.003cm. dersek bu birimin ne derece küçük bir alana karşılık geldiğini daha net anlayabiliriz.
Saç telinde sanat
Işığa duyarlı bir çeşit polimerin foton ışınlarıyla tepkimeye girmesiyle oluşan heykeller insan formunda olunca “insan” bir süre sonra madde-alan ilişkisini sorgulamaya başlıyor.
Ben aslında yokum
Sadece bir dikiş iğnesinin deliğinde o da ancak mikroskopla görülebilen formlar detaya girince ürkütücü biçimde gerçekler. Başta gördüğünüz sadece bir saydam bir alan, ancak mikroskopa yaklaşıp bakıldığında tüyler ürpermeye başlıyor.
Minik dünyanın devamı var
Jonty Hurwitz’in İntensity (yoğunluk) ve Trust (güven) adlı benzer tekniklerle çalışılmış eserlerine sanatçının web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.