Dünyanın en çok yaratıcılık gerektiren işleri listesinde ilk sıraları işgal eden reklamcılık ve yönetmenlik bir araya geldiğinde ortaya nasıl sonuçlar çıkacağını gösteren adamlar onlar. Akla hayale gelmeyecek işler yapan, şaşırtan, ürküten, gülümseten; bizi bir anda bulunduğumuzdan bambaşka bir ruh haline sokabilen adamlar. Ne olduğumuzu ve aslında ne olmak istediğimizi bilenler; reklam yönetmenleri.
İşte algılarımızla oynayan, bilinçaltımız üzerinden para kazanan en başarılı 13 reklam yönetmeni ve her biri olay yaratmış reklam filmleri…
David Lynch / Sony, “The Third Place”
David Lynch, bilinmezliğe doğru uzanan koridorların, gerçekle düş arasında zaman ve yer kavramlarını yitirdiğimiz anların, korkunun üzerine gittiğimiz durumların filmini yapmış bir yönetmen. Sony de tercihini bu ayrıksı yönetmenden yana kullanmış ve PS2 reklam filminde bu dahi yönetmenle çalışmış. Lynch’in Sony PlayStation 2 için yaptığı reklam serisi, tipik Lynchvari görüntü ve kurgular içermesine karşın, çocukların “Anne, anne, bana bir PS2 satın al!” yalvarışlarına neden olmuş ve PS2 çıktığı yıl, 140 milyon adet gibi bir satış rakamına ulaşmış.
Michael B. Bay / Victoria’s Secret, “One Gift, A Thousand Fantasies”
Reklam ve klip yönetmeni Michael Bay, çoğu eleştirmen ve izleyici tarafından ağır bir şekilde eleştirilse de “Armageddon”, “Bad Boys 2” ve “Transformers” (serisi) gibi filmlere imza atmış, amacının para kazanmak olduğunu gizlemeyen ünlü bir Hollywood yönetmeni. Reklam filmlerinde de bu kuralı bozmuyor ve Victoria’s Secret için çektiği tipik Hollywood sahneleri ve efektleriyle süslü “One Gift, A Thousand Fantasies” reklam filmiyle tüm dikkatleri markaya çekmeyi başarıyor.
Jonathan Glazer / Guinness, “Surfer”
1965 doğumlu reklam ve klip yönetmeni Jonathan Glazer, sıradışı reklamları, kurgularındaki Kubrick göndermeleri ve özel olarak seçtiği müzikler için çektiği kliplerle tanınır. Levi’s için yaptığı, Türkiye’de de yayınlanan “Freedom to Move” reklamı, nefes kesen görüntüleriyle hâlâ pek çoğumuzun aklında. Glazer, Guinness biraları için yönetmen koltuğuna oturduğu bu çalışmasında yine alışılmışın dışında bir görsellik yaratmış, “İyi şeyler bekleyenlere gelir” deyip siyasi bir gönderme yaparak İrlandalıları dahi sarhoş etmesini bilmiş.
Michel Gondry / Levi’s, “Drugstore”
Klip çekmeye, kurucusu ve bateristi olduğu müzik grubunun videosuyla başlayan 1963 doğumlu Fransız yönetmen, Björk’ten aldığı teklifle bu sektöre girmiş. Daha sonra Massive Attack, Rolling Stones, Beck, Radiohead ve The Chemical Brothers gibi efsane grupların da kliplerini çeken Gondry, BMW, Volvo, Coca-Cola gibi firmalar için yaptığı reklam filmleriyle akıllarda yer etmiş bir isim. Michel Gondry, reklam dünyasının unutulmazlarından biri olan “Drugstore” adlı bu çalışmada, bir babanın dramını (!) anlatıyor.
Tony Scott / BMW, “Beat the Devil”
19 Ağustos 2012’de, Los Angeles’taki Vincent Thomas Köprüsü’nden atlayarak hayatına son veren İngiliz yönetmen Tony Scott, yine bir yönetmen olan Ridley Scott’un kardeşi. Sektöre, abisinin izinde, Coca-Cola reklamlarıyla giren yönetmen; “Top Gun”, “Déjà Vu”, “Spy Game”, “Enemy of the State” ve “True Romance” gibi birçok başarılı sinema filmine de imza atmış. Görüntü ve kurgu saplantısı olduğunu yaptığı her işte ortaya koyan Scott, BMW için çektiği bu reklam filminde de saplantısının izinden gitmiş. Yaklaşık 10 dakikalık kısa film tarzındaki bu işi de ünlü oyuncularıyla dikkat çekiyor.
David Fincher / Coca-Cola, “Blade Roller”
Levi’s, Converse, Nike, Pepsi, Sony, Adidas gibi markalara reklam filmleri çeken Fincher, sinema kariyerine reklam filmi çekerek başlayan yönetmenlere diğer bir örnek. Tüm sinemaseverlerin arşivinde yer alan “Alien 3”, “Se7en”, “The Game”, “Fight Club”, “Panic Room” gibi başyapıtlara imza atmış olan Fincher, akıl dolu kurguları ve sıradışı senaryoları ekrana ustalıkla aktararak hem çektiği reklamlarda hem de sinemada harikalar yaratmaya devam ediyor.
Zack Snyder / EB Beer, “General’s Party”
Kariyerine BMW, Subaru, Audi, Nissan gibi otomobil markalarına reklam filmleri çekerek başlayan 1966 doğumlu Zack Snyder, daha sonra Nike, Reebok gibi markalar için de unutulmaz işler yapmış bir yönetmen. Filmlerinde birden fazla açı ve çokça yakın plan kullanmasıyla tanınan Zack Snyder; “300”, “Watchmen”, “Man of Steel”, “300: Rise of an Empire” gibi bilindik yapıtların da yönetmeni.
Kathryn Bigelow / Pirelli, “Mission Zero”
Bilimkurgu, aksiyon ve korku türlerinde imza attığı pek çok filmini seyrettiğimiz Kathryn Bigelow, “The Hurt Locker/Ölümcül Tuzak” filmi ile 2009 yılında “En İyi Yönetmen” ödülünü kazanan ilk kadın yönetmen olma özelliğine de sahip. Bigelow, Pirelli için çektiği bu reklamla, aksiyon konusunda ne kadar başarılı olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.
Ridley Scott / Apple, “1984”
1937 doğumlu ünlü İngiliz yönetmen Ridley Scott’ı “Alien”, “Blade Runner”, “Thelma&Louise”, “Gladiator”, “Hannibal” gibi filmleri ile tanıyoruz. Dâhi yönetmenin Apple-Macintosh için George Orwell’ın “1984” adlı eserinden etkilenerek çektiği, reklam dünyasında dönüm noktası ve bir başyapıt sayılan bu reklam filmi, sadece bir kez Amerikan Futbol Ligi finalinde (Super Bowl) gösterilmiş olmasına rağmen Apple’a büyük bir başarı getirmiş. Rakibi IBM’i geride bırakmasını sağlayan film, Apple’ın şimdiye kadarki en iyi reklamı kabul ediliyor.
Bobby Razak / Dollamur “Train Anytime Anywhere”
Dünyanın en iyi “Mixed Martial Arts” (MMA), yani Karma Dövüş Sanatları yönetmeni olarak kabul edilen Bobby Razak, bu sporun sertliği kadar estetiğini de yansıtan 100’ün üzerinde reklam filmine imza atmış. FOX Sports ve Spike TV gibi kuruluşlarla çalışan Bobby Razak, “Right of Passage” adlı filmiyle, Sundance ve Berlin Film Festivali’ne davet edilmiş bir yönetmen. Büyük hayran kitlesi, Razak’ın yeni çalışmalarını sabırsızlıkla bekliyor.
Spike Jonze / GAP, “Pardon Our Dust”
2006 yılında Amerikan Yönetmenler Birliği tarafından 2005 yılı “Reklam Üstün Başarı” ödülüne aday gösterilen Spike Jonze; Ikea, GAP, Adidas gibi firmalarla çalışmış bir yönetmen. Björk, REM, Fatboy Slim, Beastie Boys gibi müzik gruplarına video klipler çeken Jonze’un, “Being John Malkovich”, “Adaptation”, “Where the Wild Things Are” ve “Her” adında dört uzun metraj filmi de var. Ünlü yönetmenin GAP için çektiği “Pardon Our Dust” adlı reklamı ise sektörün unutulmazları arasında.
Baz Luhrmann / Chanel, “No. 5: The Film”
“Strictly Ballroom”, “Romeo&Juliet”, “Moulin Rouge”, “Australia”, “The Great Gatsby” filmlerinin yönetmeni Baz Luhrmann, Chanel için yaptığı reklam filminde Nicole Kidman’ı oynatmış ve bu filmi, 18 milyon dolar gibi reklam tarihi için rekor sayılabilecek bir bütçeyle çekmiş. Chanel’in en iyi reklamlarından biri olarak kabul edilen film, Luhrmann’ın görsel ögelere verdiği önemi ve sahip olduğu postmodern anlayışı gözler önüne seriyor.
Terry Gilliam / Nike, “The Secret Tournament”
Nike firmasının, 2002 Dünya Kupası’nda sporseverlerle buluşturduğu bu reklam filmi, uçuk kaçık işlerin yönetmeni Terry Gilliam imzası taşıyor. Rüyalar, fanteziler ve ütopyalar hakkında film çekmeyi seven Gilliam’ın, büyük markalar için yaptığı reklamların yanı sıra “Brazil”, “Twelve Monkeys”, “The Fisher King”, “The Adventures of Baron Munchausen” ve “Time Bandits” gibi izlemeye doyamayacağınız sinema filmleri de var.