Ashrita Furman ile tanışmanızı isteriz. Keşke dünyada onun gibi adamlardan daha çok olsaydı. Toplumda boş işlerle uğraşan, arkasından “deli galiba” denilen biri Bay Furman.
Aslında hayli zeki bir abimiz. Amerika’da Ivy League denilen aralarında Harward ve Yale gibi üniversitelerin de bulunduğu okullara giriş hakkı bile varmış. Hatta girmiş de. Yani hayli başarılı bir öğrenci, hukuk okuyormuş. Ama bırakmış ve hayalinin peşinden gitmiş.
Merhaba Ashrita Furman, gerçekten de ismin kadar tatlı bi kişisin
Aslında Furman’ın felsefesi basit. Bir avukat olarak mutlu olamayacağını fark etmiş. Hayatım bu olmamalı diyerek ailesinin tüm çabasına rağmen okulunu bırakmış.
Bu Ashrita Furman, mesleği Guinness rekor kırıcısı
Mesela dünyanın en büyük hulo hoop’unu çevirmek onun için saygın bir avukat olmaktan daha önemli
Furman, aslında hayatta tek bir seçeneğe mahkum olunmadığının simgesi. Her zaman ne istediğini düşünmüş, düşünmeye de devam ediyor. Uzun süredir küçük ekibiyle (dostları) birlikte Guinness Rekorlar Kitabı’nı altüst etmek için çalışıyor ve bu amaçla dünyanın farklı yerlerine seyahat ediyor. Düşünüldüğü kadar kolay bir iş değil. Rekorlar için ciddi bir çalışma gerekiyor. Dünyanın en çok rekor kıran adamı rekoru da kendisine ait.
Furman’ın ilginç, renkli ve ilham veren yaşamı bir belgesele de konu oldu
Katıldığı festivallerde birçok ödül olan belgesel Ashrita Furman’ın yılmaz kişiliği ve heyecan dolu hayatına hızlı bir bakış atıyor. Kırdığı rekorlar arasında denizaltında en uzun süre bisiklete binme, havada samuray kılıcıyla en fazla elma kesme gibi olaylar bulunuyor.
Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen 2430 metre yükseklikteki Machu Picchu’ya tırmanmak da bunların arasında. Machu Picchu konusuna sonra yeniden değineceğiz.
Daha çocukluktan sorgulamalara girmiş
Yahudi olan Furman henüz küçük bir çocukken din meselesinin pek de kendine göre olmadığını fark etmiş. Babası onun derinlikli sorular soran, çok zeki bir çocuk olduğunu hatırlıyor ayrıca okul birincisiymiş.
Ben ne olacağım, hayat ne ki?
Okuduğu kitaplar sonucunda doğu felsefesi ve spiritüalizme dokunmuş. Furman bir şekilde tüm dinlerin peşinde olduğu o duru ruha bu şekilde kavuştuğunu düşünüyor.
Bir çocuğun hayallerini yaşıyor gibi ama bu onun gerçek hayatı
Rekor kırmak asıl işi olsa da günlük rutinini devam ettirmek için küçük de bir market açmış. İçinde sporcu besinleri ve sağlıklı yaşam gıdaları satıyor.
Arkadaşları onun için çok çok önemli
Çünkü onların yardımı olmadan antremanlarına devam edemez. Mesela 5 metreden atılan şekerleri ağızla yakalama rekoru için en az bir atıcı gerekiyor. 🙂 Bu gibi durumlar için ona yardımcı olan arkadaşlarından oluşan küçük bir ekibi var.
Aslında tonton ebeveynlerini biraz üzmüş
Haliyle oğullarının iyi bir Yahudi ve başarılı bir avukat olarak görmek istiyorlarmış. Ama yine de zamanla alışmışlar. Onun bu şekilde mutlu olduğunu zorda olsa kabullenmişler. Belki bunda bir keresinde mühim gazetelerden Wall Street Journal’ın ön sayfasına çıkmış olmasının da etkisi olmuştur.
Dünyanın en ağır ayakkabılarıyla yürüme rekoru
Furman’ın hayatı tam da istediği gibi. Ona destek olan arkadaşları, kendi seçtiği şeyleri yaptığı bir işi var. Ayrıca işi için seyahat engeli de yok; çünkü kafasındaki rekorlara göre sadece keyfinin istediği yerlere gidiyor.
İşler her zaman istediği gibi gitmese de sorun yok
Örneğin çok istediği ve uğruna çok çalıştığı takma ayaklarla Macchu Picchu’ya çıkma rekoru atladığı bir detay yüzünden gerçekleşemedi. Peru polisi gerekli izinleri almadığı için denemeyi yarıda kesti.
“Hayallerinin peşinde” temalı hikayeler arasında en sevdiğimiz…
Furman, düşlediği hayatı olabilecek en tatminkar ve en eğlenceli şekilde yaşıyor. Bugüne kadar resmi olarak 551 Guinness Rekoru kırdı ve bunların yaklaşık 200 tanesini halen elinde tutuyor. Ayrıca yeni rekor planları yapmayı sürdürüyor.
Biraz büyüdüğünde belki vazgeçer dediler
Hiç vazgeçmedi. İnsanların çılgınlık dediği hayat onun için gerçek oldu. Bu dünyada bugüne kadar yaşamış en inanılmaz şeyleri yapan o ve bundan çok memnun. O dünyanın en çok rekor kıran adamı. Ötesi var mı?