Özellikle 70’ler ve 80’li yıllarda doğanlar daha iyi bilir; 90’lar Türkiye’de müzik sektörünün en üretken ve bir yandan da en acayip yıllarıydı. Özel radyolar mantar gibi çoğalırken pop müzik tavan yapmıştı. Tarkan’ın “Çorabı da kaçmış kıl oldum abi”si, Burak Kut’un “Benimle oynama”sı, Çelik’in “Ateşteyim ateşte dumkaka”sı, Serdar Ortaç’ın göbekten zeytin yemeli “Karabiberim”i ile kafaları yakan bir nesil yetişirken diğer yandan da bunlara alternatif Türk rock grupları o zamanın siyah tişörtlü, 7/24 kulakta walkman ile gezen, görece asi gençliğine hitap ediyordu.
Şimdi geri dönüp o yıllara bir bakıp o dönemlere damgasını vuran rock gruplarını bir düşünün. “Nerede o eski rockçılar” dediğinizi duyar gibiyiz. Bir neslin birlikte büyüdüğünü, müzik dergilerinden çıkan posterlerini odalarının duvarlarına astığı, konserlerde hoplayıp zıpladığı, kafa salladığı bu rock gruplarının birçoğu hatta tamamına yakını artık eskisi kadar hayatımızın içinde değil .
İşin garibi ise artık bu ayarda yeni Türk rock grupları kurulmuyor bile. Biz de 90’lı yıllara nostaljik bir yolculuk yapalım ve o döneme damgasını vuran ama artık eskisi kadar göz önünde olmayan Türk rock gruplarına bir saygı duruşunda bulunalım, bu harika döneme yetişemeyen nesile onları tanıtalım dedik. İşte karşınızda ”Nerede o eski rockçılar” dedirten 90’lı yılların Türk rock grupları listemiz.
1. Kargo
Kargo’nun ilk albümü “Sil Baştan” olsa da herkes onları “Yarına Ne Kaldı?” ile tanıdı. Albümle aynı adı taşıyan şarkı ile adını duyuran bu yakışıklı adamlardan oluşan grubun beyni MŞŞ iken o dönemin genç kızları olarak bizler Koray’cılar ve Serkan’cılar olarak ikiye bölünmüştük (Koray merhaba!). O dönemin en sıkı hayran kitlesine sahip olan rock grubu olan Kargo’nun farklı bir kafaya sahip olduğunu ise Yalnızlık Mevsimi albümüyle anladık. O yıllar için oldukça sıradışı olan Arabic Fahişe’nin gerek sözleri gerek klibi (TRT bu klibi yasakladı hatta) ile bize “Oha” dedirten Kargo 2000’lere geldiğimizde ise popülaritesini yavaş yavaş kaybetti ve dağıldı. Ancak grup üyelerini farklı projelerde ve solo çalışmalarda gördüğümüzden içimiz biraz olsun rahat.
2. Mavi Sakal
Mavi Sakal’ın “İki Yol” şarkısı aradan yıllar geçmesine rağmen bizce Türk rock tarihinin en başarılı parçalarından biri. O zamanlara göre çok kaliteli bir müzik anlayışına sahip olmasıyla diğerlerinin arasından sıyrılan Mavi Sakal’ın klipleri de yine o dönemin kıytırık pop kliplerinden on gömlek üstündü.
3. Vega
Bir sabah uyandık ve “Tamam tamam sustum!” diyen şeker gibi aksanlı bir kadın sesiyle tanıştık. Yine o zamanlara göre deneysel bir müzik deneyen Vega ilk albümü ile çok sevildi. Bundan sonraki albümlerinde aynı başarıyı yakalayamasalar da “Bu Sabahların Bir Anlamı Olmalı” ile tüm zamanların en damar, en “o kadar gerçek ki canımızı acıtıyor” sözlerine sahip şarkısını yayınlayan Vega bir süredir albüm çıkarmıyor ama konserleriyle özlemimizi bastırmayı başarabiliyor.
4. Ayna
Erhan Güleryüz ve Cemil Özeren tarafından kurulan Ayna 1996’da ilk albümlerini yayınladı ve Erol Köse prodüksiyonun gücüyle de hemen tanındı. “Gittiğin Yağmurla Gel” ile sevilen grup “Aslında biz tam bir konser grubuyuz” diyerek 2000’den fazla konser verdi ve Guinness rekorlar kitabına girdi. Ancak uzun süre siroz hastalığı tedavisi gören Cemil Özeren 2012 yılında hayatını kaybetti ve sevenlerini yasa boğdu.
5. Ünlü
Almanya çıkışlı bir gruptu Ünlü. Türk-Alman kırması olan Ünlü şimdilerde hasret kaldığımız kaliteli müziğe o zamanlarda bizi doyuran gruplardan biriydi. “Rüya” isimli şarkıları bir şehir efsanesine dönüşen hikayesi ile Ünlü daha geniş kitlelere adını duyurdu.
6. Acil Servis
90’ların başında Cafe Gitar’daki canlı performanslarıyla ünlenen bir grup olan Acil Servis 1996’da ilk albümleri “Küçük Adam”ı yayınladı. Müzik performanslarından sadık bir dinleyici kitlesine kavuşan grup bu albümle birlikte adını daha da duyurdu. “Bebek” şarkıları ile geniş kitleler tarafından tanınan grup 1998’de ikinci albümlerini yayınlayacakken bir şanssızlığa kurban gitti ve albüm planları suya düştü. Uzun bir süre sessizliğe gömülen grup 2010’da yeni bir albüm yayınladı ve hala canlı performanslarına çeşitli barlarda devam etmekte.
7. Kramp
“Lan ne oldu?” diye bir şarkıları vardı bunların. O zamanlara göre bayağı efsane bir şarkıydı. Ancak grubu ekonomik kriz vurdu ve albüm çalışmalarına ara vermek zorunda kaldılar. O zamanlardan beri pek seslerini duyamıyoruz. Keşke geri dönseler…
8. Whisky
Çoğu kişi Whisky’i “Türkiye’den çıkan ilk metal grubu” olarak nitelendiriyor. Amaçları o zamanlar pek değeri bilinmeyen rock müzik kültürünü Türkiye’ye yaymak olan Whisky ikinci albümlerini tam yayınlamak üzereyken acı bir şekilde solistleri Kamil Özaydın’ı beyin kanaması sonucu kaybetti. Ama grup yılmadı ve Özaydın’ın anısına “Ateş Suyu” albümlerini çıkardı.
BONUS: Pentagram
Hastasıyız.