“Dünyayı yeniden şekillendirmek” Davos’un geçen seneki temasını bu havalı cümle özetliyordu. Her sene belli bir tema çevresinde düzenlenen toplantılar hepimizin malumu. Malumun ilamı ise geçen senenin başlığıydı. Dünyayı yeniden şekillendirmek!
Afferin çok iyi düşünmüşsünüz. Dünyayı yönetenlerin bulduğu slogana geliniz. Bir ergenin Facebook durum güncellemesinden hallice. Altına da Steve Jobs’un uzaklara bakan bir fotoğrafını koydunuz mu 10 like garanti.
İşte o ergenin Facebook mesaisi gibi her sene İsviçre’de toplanan en büyük şirketler, ekonomistler, siyasi liderler, din adamları gibi “dünyanın ileri gelenleri” dünyamızı “like” ediyorlar. Bu senenin sloganı ise “Yeni Küresel Çerçeve.” Yani ergenimiz mezun olmuş ve dandik bir vakıf üniversitesinde araştırma görevlisi olma hevesinde.
Dünyayı yönetenlerin her sene toplaştığı yer olan Davos Dünya Ekonomik Forumu hakkında ilginç bilgiler derledik. Bakalım koca koca adamlar karlı dağlarda ne haltlar karıştırıyorlar.
Yine gelmiş tipini like’ladıklarımız
Bu yazı hazırlanırken Almanya Ekonomi Bakanı Wolfgang Schäuble, George Soros ve İngiltere Maliye Bakanı George Osborne Avrupa ekonomisi üzerime atıp tutuyorlardı. Biliyorsunuz George Soros denilen karanlık arkadaş ülkemizde verdiği bir konferansta “Türkiyenin ihraç etmesi gereken sey ordusudur” tavsiyesini vermişti. Ordu onun bu lafının üzerinden 10 sene geçmeden bir şekilde de olsa gerçekten de ‘ihraç’ edildi.
Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble, Euro bölgesi tanımı çerçevesinden Avrupa’nın gelişmekte olan ekonomilerinin anasını belleyecek kararlarını dünyaya yutturma çabasında.
İngiliz Maliye Bakanı olan ibişin ise en son marifeti kendi ülkesinde ekonomi sınıf bilet alıp first class kısmına otururken biletçinin rutin kontrolü sırasında enselenmesi oldu. Aradaki farkı ödemezse ekonomi sınıfa geçesini söyleyen biletçiye itiraz eden bakanın rezil halleri o esnada olaya şahit olan bir gazeteci tarafından twitter üzerinden tüm dünyaya yayıldı. İşte dünyayı İsviçre’den her sene like eden kerli ferli arkadaşların iç yüzleri üç Euro aşağı bel Dolar yukarı böyle. 🙂
İngiliz bakana ne mi oldu. Biletçi pes etmedi ve bakana aradaki farkı ödetti. Bakan ve heyetini yolcuğun sonunda dev bir gazeteci ordusu bekliyordu.
İklim zirvesi komedisi
Ekonomik forum bünyesinde toplanan iklim zirvesi için dünyanın her yanından davetliler Davos’a özel jetleriyle geliyorlar. Bu saçmalığı mini bir bilgiyle açıklayalım. Uzakdoğu’dan Avrupa’ya kalkan bir uçağın gaz salınımı bir yıllık otomobil gazı salınımına denk geliyor.
Avrupa’nın en büyük özel jet şirketi olan NetJets’in elinde bu tarihler arasında jet bulmak yağmurlu havada İstanbul’da taksi bulmaktan daha zor. NetJets Europe Başkanı Mark Booth iklim değişikliği için gelen katılımcılar arasında 1300 – 1400 müşterisinin olduğunu belirtiyor.
Aslında hazır hepsi bir aradayken…
Davos, 1.560 metre yüksekliğinde Avrupa’nın en yüksek kasabalarından. Tüm liderlerin toplanacağı yerin bu kasaba olması boşuna değil. Bu toplantıların paranın kalbi İsviçre’de yapılacağı zaten aşikar. Davos zaten doğal yollarla korunan İsviçre’nin en güvenilir bölgelerinden. Neredeyse bir girişi bir çıkışı var ve korunması hayli kolay bir kasaba.
Aramızda para toplasak alırlar mı ki?
Yıllık üyelik bedeli ortalama 40.000 İsviçre Frangı. Davos’ta yaşayan bir asgari ücretlinin aylığının ortalaması 3000 Frank.
Kim bu adamlar
Her sene açılış konuşmasını da yapan kişi Dünya Ekonomik Forumu’nun mucidi olan Klaus Martin Schwab. Kendisi 1938 doğumlu Alman bir ekonomist ve mühendis. Etkinliğin organizasyon merkezi Cenevre’de. Klaus Schwab o dönemler Cenevre Üniversitesi’nde bir profesör. Dünyada ne işle meşgulsünüz sorusuna “Abi biz Davos’u düzenliyoruz” diyecek 250 kişi var. Bunlar yaklaşık 50 değişik milletten geliyor.
Zalimin Dünya Ekonomik Forumu varsa mazlumun Dünya Sosyal Forumu var
Davos’a karşı her sene Dünya Sosyal Forum’u düzenleniyor. Dünyanın çeşitli şehirleri foruma ev sahipliği yapabiliyor. Örneğin Arap Baharı (bu isim de çok Soros gibi gerçi) zamanında Tunus’da düzenlendi. Dünya Sosyal Forumu’na her sene, neoliberalizme, dünyaya sermayenin hükmetmesine ve emperyalizmin yükselişine karşı duran yüz binlerce kişi katılıyor.
Cennete gitmeden önce son bira durağı
Davos için insanı neşelendirecek tek tanım bu olabilir. Kasaba, Avrupa’nın deniz seviyesinden en yüksekte üretim yapan ikinci bira evini barındırıyor. İsviçre Alplerinin dibinde 100 yıllık geçmişe sahip küçük bir işletme olan BierVision Monstein’ın sırrı alplerden gelen su kullanması. Biliyorsunuz bu İsviçre’nin çikolatadan saate her şeyi zaten Alplerden geliyor. Adamların dağı ne bereketli arkadaş.
Nerede yatıyor kalkıyorlar
Davos’un nüfusu 11 bin. Toplamda 28 bin yatak kapasitesi var. Bunda forumun etkisinin olduğu gibi çevredeki kayak merkezlerinin katkısı büyük. Zirve zamanında küçük kasabanın evlerindeki odalar dahi kiralanabiliyor.
Allah’ın Kadınları ve mimarları
Davos’un dünya gündemine oturması için her yıl sanat dünyasına ve sivil toplum örgütlerine “Kristal Ödülleri” veriliyor. Geçen sene Orta doğu ve Arap dünyasındaki kadınları konu ettiği fotoğraflarla gündem olan İran asıllı Amerikalı sanatçı Shirin Neshat ve Matt Damon gibi isimler ödül aldı.
Kurduğu Gönüllü Mimarlar Ağı adlı sivil toplum örgütüyle felaketzedelere destek için prefabrik ev, köprü ya da okullar inşaa eden Japon mimar Shigeru Ban bu yıl Davos’ta ödül alanlar arasında. Japon mimar yaptığı konuşmada çarpıcı şeyler söyledi: Biz mimarlar parası ve gücü olan ayrıcalıklı insanlar için çalışıyoruz. Çünkü güç ve para görülür bir şeydir. Anıtsal mimari ile para ve güçlerini canlandırmamız için bizleri kiralıyorlar. Mimarlar olarak tecrübe ve bilgimizin eşit olarak evlerini kaybeden doğal afet kurbanları için de kullanılması gerektiğine inanıyorum.”
Son zamanların en kötü ekonomik tahminleri bu sene için yapıldı
Bu yıl 45’incisi düzenlenen forum öncesi yapılan Küresel CEO Anketi’nin sonuçlarına göre ankete katılan 77 ülkeden 1300 firma yöneticisi gidişat için hayli kötümser sonuçlar açıkladılar. Toplu işten çıkarmalara böylece harika bir zemin hazırlandı.
Katılımcıların sadece yüzde 37’si bu yıl ekonomide canlanma bekliyor. Sadece yüzde 16’lık bir kesim Avrupa’da ekonominin canlanacağına inanıyor. Zaten ağızlarından genelde duyulan şey bu minvalde oluyor. Örneğin Davos 2012’nin ana teması “Endişe” olarak belirlenmişti. Yine niyeti belli eden bu başlığın altında küresel ekonomik kaygılar konuşuldu. Davos’un genel kaygısı: Zenginler daha da zenginleşemiyorsa sorun var. Geri kalan kesim? Ona seneye bakarız.
Neyse ki o Japon mimar gibi adamlar var. Demek ki Davos çok şirin ve dünyaya faydaki bir yer. 🙂
Spor dediğin o civarlarda bizden biraz farklı
Fanatik Davos’lu taraftarlar. Ayy çok korktuk. 🙂
İsviçre memleketinde kar, buz ve zemindeki her türlü beyaz şey üzerinde kaymak günlük hayatın bir parçası. Trende, metroda sırtlarında kayak takımlarıyla binen insanlar gayet sıradan. Çünkü tahmin edersiniz ki Alp dağlarında her şeyden bol bol olduğu gibi pist de bol var. Davos’un popüler kulübü ise hokey takımı HC Davos. Takımın İsviçre’de 30 şampiyonluğu var. Davos aynı zamanda Avrupa’nın en büyük buz pateni pistine sahip. Kasabanın merkezinde pist 3 futbol sahası büyüklüğünde. Umarız İngiliz bakan düşer de kaseyi çatlatır.
İlk Davos
İlk Davos 1971 yılında 500 katılımcıyla gerçekleşti. Fotoğraf ise 1972 yılında yapılan 2. forumdan. Alpleri gördüğümüze şaşırdık mı? Bu yıl düzenlenen 45. Davos’ta katlımcı sayısı artık 2.500’e çıkmış durumda. Konu başlıkları ise Büyüme ve İstikrar – Krizler ve işbirliği – Toplum ve güvenlik – İnovasyon ve sanayi.
İlk defa Davos dışında
2002 yılında 11 Eylül saldırılarının ardından gerçekleşen zirve ilk defa destek için Davos dışında New York’ta da yapıldı.
Gezi ruhu canımız
Politikacı varsa polis de var haliyle protesto da. Yukarıdaki görselde İsviçre polisi Nazilerin SS askerleriyle bir tutuluyor. SS açılımını Tomayla birlikte “Shit Spray – Bok sıkan” olarak yapmışlar.
Romantizm rotası
İsviçre’yi İtalya’ya bağlayan Bernina hattı Tirano ve Davos arasında geçiyor. Alplerin içinden yapılan yolculuk ölmeden önce… Anladınız siz onu.
Para parayı çeker
İsviçre’deyse daha da çeker. Davos her sene İsviçre ekonomisine fazladan 45 Milyon Dolarlık bir hacim yaratıyor. Bu rakam orada kurulan bağlantılar aracılığıyla akan paranın yanında ciklet parası dahi değil. Yatırımcılar ve kurulan ilişkiler sayesinde Davos’ta cepler sağlam dolduruluyor. Küresel ilişkiler kimi iş adamlarının kaderini belirliyor hatta o iş adamları sonradan koca ülkelerin kaderini belirler hale geliyorlar. Koca toplumlar dinmiş, ecdatmış, faiz lobisiymiş gibi kavramlarla uyutulurken paralar İsviçre bankalarında faizle semiriyor.
Paranın siyasal sahipleri
Davos karşılıklı ilişkiler ve iş bağlamak için de tam bir cazibe merkezi. Siyaset sermaye ilişkisi danışmanlar ve yatırım bankaları arasında bu tip toplantılarda bağlanıyor. Örneğin Başbakanlıktan ayrıldıktan sonra yatırım bankası JP Morgan ve sigorta devi Zurich’e danışmanlık yapan İngiltere eski lideri Tony Blair’in servetinin 60 milyon sterlini (140 milyon TL) aştığı tahmin ediliyor. 130 kişilik bir ekip çalıştıran Blair, çalışanlarına yılda 5 milyon sterlin (11.5 milyon TL) maaş ödüyor.
Tony Blair özellikle insan hakları konusunda sabıkalı olan Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e imajını düzeltmek için verdiği tavsiyelerden sonra eleştiri oklarının hedefi olmuştu. Nazarbayev de yakından tanıdığımız tip bir siyasi. O da gösterici öldürmeyi çok seviyor. Blair’in ayrıca Irak Savaşı zamanında Morgan’dan da hayli sıkı paralar aldığı sıkça gündeme geliyor.
Bonus: Davos’tan atılan “Davos ruhu” twiti
1700 private jets expected to Davos in Switzerland to discuss climate change at World Economic Forum pic.twitter.com/RUbMDYYksT
— Flightradar24 (@flightradar24) 20 Ocak 2015
Flightradar: Davos’a İklim değişikliği zirvesi için 1700 özel jetin inmesi bekleniyor.
“Davos ruhu” twiti 2
Davos’tayım yanımdaki kadın Iphone’uyla New York’tan $60.000.000 – $90.000.000 arası bütçeyle apartman alışverişinde.