Sektörü ne olursa olsun çalışma hayatı çetin problemleri her zaman bünyesinde barındırır. Çalışanların yaşadığı sıkıntıların haddi hesabı yok ama biz yine de araştırıp, en ince detayları da göz önünde bulundurarak, en çok karşılaşılan 15 problemi siz okurlarımıza sunmak istedik.
1. İş veren tarafından taciz edilmek.
Kadın çalışanların erkek patronları tarafından en çok karşılaştığı çirkin durumların başında şüphesiz taciz yer alıyor. Taciz her yerde maalesef kadınlarımızın karşılaştığı bir şey, bu sebeple buna geçit vermemeliyiz.
2. Sigorta primlerinin düşük ücretten yatırılması.
Bir lütufmuşçasına sigorta yaparak üste çıkan patronlar var. Bu şekilde üste çıkan patronlar düşük ücretten sigorta yatırmayı çalışanlarına kabul ettiriyor.
3. Düşük ücretli çalıştırılmak.
Ülkemizde özellikle asgari geçim standardı çevresinde, hatta bazen altında olan bu ücret uygulaması maalesef birçok sektörde geçerli bir durum. Ve araştırmalar da gösteriyor ki; ülkemizde 2017 itibariyle yalnızca asgari ücretle çalışan sayısı 6.5 milyon. Ama bir o kadardan da fazla kişi asgari ücretin yakınında maaş alıyor.
4. Strese bağlı performans verimsizliği.
İş yerindeki stresli ve performansa motive edici olmayan ortam çalışanların işinden soğumasına etki eden sebeplerin başında geliyor.
5. Ulaşım giderlerinin karşılanmaması veya servis hizmetinin olmaması.
Verilen maaşın dışında ulaşımın karşılanmaması da maalesef hiç azımsanmayacak oranda.
6. Yemek giderlerinin karşılanmaması veya düşük standartta olması.
Kimi yerler yemek giderlerini bile karşılamıyor. Kimi yemek giderini karşılayan şirketlerde ise düşük ücretle yemeği karşıladığı için araştırmalara göre birçok çalışan yemeklerden memnun değil.
7. Maaşların zamanında ödenmemesi.
Yemek, ulaşım yine neyse de; maaşların zamanında ödenmemesi özellikle kirada oturanlar için büyük sıkıntı doğuruyor.
8. Maaşların parça parça ödenmesi.
Kimi yerler gecikmeli ve parça parça ödeme yaptığı için bu durum hem çalışanın performansına, hem de ekonomik durumuna kötü etki ediyor.
9. İşten ayrıldıktan sonra çalışılan süreden kalan maaşların verilmemesi.
İşten çıkardığı işçinin maaşını ödememek de bazı kurnaz işverenlerin yaptığı, çalışanın hakkını yediği en çirkin tutumlardan biri.
10. Karşılığını vermeden fazla mesai yaptırmak.
Hak yemek en büyük utançlardan biridir ama anlayana. Araştırmalar karşılığını vermeden mesai yaptırılma oranlarının da kurumsallıktan uzak ufak işletmelerde bir hayli fazla olduğunu gösteriyor.
Bir lütufmuşçasına sigorta yaparak üste çıkan patronlar var. Bu şekilde üste çıkan patronlar düşük ücretten sigorta yatırmayı çalışanlarına kabul ettiriyor.
11. Ekstra iş vererek performansta zayıflık.
Çalışanın sorumlu olduğu pozisyon dışında ekstra işler verilmesi de, çalışanı yıpratan şeylerden biri.
12. İşverenin olumsuz tavırları ve mobbing.
Güler yüz eksikliği, samimiyetsiz ortam, yakınlık göstermeme gibi olmaması gereken tavırlar çalışanın iş yerine adaptasyonunu aşırı derecede etkilemekte.
13. İş güvenliğine dair eksiklikler.
Bu madde özellikle ağır iş gerektiren çalışma şartlarını kapsıyor. Gerekli tedbirlerin alınmadığı ortamlar çalışanda kaygı ve strese yol açıyor.
14. Tekdüze çalışma ve monotonluk.
Aynı sıradanlıkta çalışma düzeyi, çalışanın kendini geliştirmediği görmek çalışanda yıpratmaya neden oluyor.
15. Vardiyalı çalışma düzeni.
Sık sık vardiya değişimli çalışma düzeni, çalışanın uyku saatleri de dahil olmak üzere; özel hayatını olumsuz yönde etkileyebiliyor.