Çoğu insan, bir altın sikke ile temsil edilen Bitcoin’i hayal eder. Ama onu gerçekten altınla karşılaştırabilir miyiz? Birçok kripto para kullanıcısı tarafından öne sürülen bir argüman, enflasyona karşı korunma yeteneğidir.
Altın ve Bitcoin: Benzerlikler ve Farklılıklar
Altın ve bitcoinin farklı piyasa etkileri vardır. Altın arzının ana kısmı doğrudan madencilere bağlıyken, madencilerin bitcoin madenciliği ile arz üzerindeki etkisi azalma eğiliminde. Ek olarak, Bitcoin çok konsantre bir varlıktır: Kullanıcıların %0,01’i dolaşımdaki toplam bitcoin sayısının yaklaşık 1/3’üne sahiptir. Altında, varlığın böyle bir yoğunlaşması belirli ellerde gerçekleşmez. Her ikisinin de kapitalizasyonu açısından, yazı yazarken, bitcoin hala fiziksel altının piyasa kapitalizasyonunun sadece yaklaşık %6,5’ini oluşturuyor. 11.5 trilyona karşı 750 milyar.
Sonuç olarak, kriz sırasında iki varlığın fiyat tepkileri farklı şekilde kendini gösterecektir. Bitcoin daha uçucu ve aynı zamanda daha likittir ve bu nedenle birçok yatırımcı bitcoinlerini (BTC) uzun vadeli bir amaç için tutsa da aynı temel mantığı izlemez.
Dünya ekonomisini kurtarmak için pandemi ve panikle dolar ve euro basımı döneminde dünya, geri dönüşü olmayan enflasyon beklemeye başladı. Bu beklenen sonuç, birçok kişinin, finansal riskten korunma amaçlı varlıklar arayarak Fiat varlıklarının değer kaybını tahmin etmeye çalışmasına neden oldu. Bu nedenle Mart 2020’de ve önümüzdeki birkaç ayda altın ve Bitcoin fiyatlarında bağlantılı bir artış görüldü.
Altın ve Bitcoin: İki varlık arasındaki bağlantı
Bitcoin, piyasa stresinden (volatilite) güçlü bir şekilde etkilenen bir varlıktır. Altının değerini ise bankaların reel faiz oranları belirliyor. Benzer şekilde, düşük piyasa gerilimi dönemleri genellikle reel döviz kurlarında yukarı yönlü bir istikrara yol açar.
Altın enflasyona, düşen faiz oranlarına veya dolar gibi düşen fiat para birimlerine olumlu tepki verir. Basitçe söylemek gerekirse, sermaye getirisi düştüğünde altın yükselir. Altının faiz oranlarına oldukça duyarlı olması ve Bitcoin’in piyasa stresine duyarlı olması, temel bir korelasyona dikkat etmemizi sağlıyor.
Dolayısıyla, Bitcoin rallisinin aynı anda altında bir artışla gerçekleştiğini ve ardından Bitcoin’in altından daha fazla değer kazandığını özetleyebiliriz. Başlangıçta altın ve Bitcoin’in genellikle aynı yükseliş eğilimini takip ettiği oldukça açıktır. Bu esas olarak finansal istikrarsızlıktan kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, ortamın yatırım için elverişli olması nedeniyle, reel faiz oranlarının tekrar yükseldiği bir zaman gelir ve bu da altının düşmesine ve Bitcoin’in yükselmeye devam etmesine neden olur.
Enflasyon İçin: Altın mı yoksa Bitcoin mi?
Bitcoin’in yüksek enflasyondan faydalanması mantıklıdır, ancak düşük enflasyondan (faiz oranları üzerinde baskı yaratan) ciddi şekilde etkilenir. Bitcoin’in volatiliteye karşı çok hassas bir varlık olduğu unutulmamalıdır. Oynaklık doğrudan faiz oranlarının hareketine bağlıdır, aksi takdirde altının tamamıyla bağımlıdır. Düşüş fiyat reaksiyonlarının %80’inden fazlasının bir hisse senedi düzeltmesi izlediğine dikkat edin. Benzer şekilde, hisse senedi ayarlamalarının genellikle bir kripto para birimi ayarlamasından önce geldiğine dikkat edilmelidir. Kısacası, Bitcoin enflasyona karşı bir korunma olarak altına giderek daha fazla tercih ediliyor.
Son olarak, altın enflasyona çok güçlü tepki verir. Karşılaştırıldığında, altın yükselebilir, Bitcoin düşebilir ama bunun tersi de olabilir. Altının Bitcoin’e göre avantajı, zamanla enflasyona karşı bir hedge varlık olarak hayatta kalması ve piyasa stresine daha dayanıklı olmasıdır.
Sonuçta, kripto para birimleri enflasyonla bağlantılardan yoksun değildir. Yatırımcılar, piyasalarda yüksek likidite ve enflasyon dönemlerinde dijital varlıklara yönelmektedir. Bununla birlikte, enflasyonda çok keskin bir artış veya likidite eksikliği varlığında dijital para birimlerinin fiyatı üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Kısacası, Bitcoin tam olarak dijital altın gibi değildir. Aynı zamanda enflasyona karşı bir korunmadır, ancak aynı zamanda altına göre birçok modern avantajı vardır. Hızlı bir şekilde taşınabilir, perakendeye bölünebilir ve uzaktan ödeme için kullanılabilir.
Uzun Vadeli ve Kısa Vadeli Yatırım Yaklaşımı: Kripto yatırımcıları için hangisi daha iyi?
Kripto para birimlerinin oynaklığı göz önüne alındığında, ilk kez kripto para ticareti yapmaya karar veren yatırımcılar genellikle tereddütlüdür. Yeni yatırımcıların yatırım pozisyonları almadan önce kripto para birimine dalmaları ve araştırmaları tavsiye edilir. Kripto borsalarında kısa vadeli hareketlerde oynamak isteyen yatırımcılar için üst düzeyler ve risk iştahları ile orantılı olarak önemli destek seviyelerine girmek ve sıkı bir stoploss tutmak çok önemlidir.
Uzun vadeli yatırımcılar için, itcoin ve diğer kripto para birimlerinin satın alma fiyatının ortalamasını almaları önerilir. Piyasa oynaklığının etkisini en aza indirmek için.
Şubat 2021’de Elon Musk’ın elektrikli otomobil şirketi Tesla Inc toplam 1,5 milyar dolarlık yatırım yaptı ve dijital para birimini otomobiller için ödeme olarak kabul edeceğini söyledi. Bu, daha büyük şirketler tarafından yapılan bir dizi başka yatırımla birlikte, tarihi 50.000 dolarlık işareti geçmek için baş döndürücü bir Bitcoin rallisine yol açtı ve daha çok kabul görmesine yol açtı.