Hayırlı olsun, 2014’ün en fazla beklenen filmlerinden biri olan Interstellar (Yıldızlararası) bugün vizyona girdi. Ne çekse ağzımız açık izlediğimiz; Memento, Kara Şövalye üçlemesi, Inception (Başlangıç) gibi filmlerin dahi yönetmeni Christopher Nolan‘ın maharetli elinden çıkan Interstellar son yılların en iddialı filmlerinden biri olmaya aday.
Filmin ön gösterimini izleyenlerin “Oha”, “Yok artık”, “Tarifsiz bir manyaklık” gibi tepkiler verdiği Interstellar bir kült olur mu bilinmez ama bu sefer “bilinmez”i keşfetmeye yönelen Nolan’ın kafasına güveniyoruz. Filmin başrolünde de Oscar’ı burnunda oyuncu Matthew McConaughey olunca beklentilerimiz daha da yükseliyor.
Malum uzay ve uzaydaki yaşam insanoğlunun ezelden beri kafasını kurcalayan en büyük bilinmez. Bu yüzden sinemanın da bu bilinmezi keşfetmeye çalışmasının meyvelerini sinema tarihi boyunca çeşitli filmlerde gördük. Ancak bazı filmler gişede büyük başarılar elde edip büyük kitlelere ulaşırken bazı filmlerin ise kıymeti pek bilinemedi.
Biz de Interstellar‘dan önce izlemeniz gereken pek bilinmeyen filmleri listeledik. Buyurunuz uzay filmleri listemiz.
Destination Moon (1950)
Yapımcılığını bilimkurguya takıntılı George Pal’ın yaptığı ve Irving Pichel’in çektiği bu film 1950’lerin uzaya bakış açısını yansıtması ve zaman içinde bu algının ne kadar değiştiğini anlamak için oldukça önemli bir yere sahip.
When Words Collide (1951)
Aynı Interstellar da olduğu gibi dünyanın başına gelebilecek bir felaketten uzaya kaçışı senaryosunun merkezine koyan When Words Collide’da dünyaya 8 ay içinde çarpacak bir göktaşından kaçmak için bilimadamları ve zengin iş adamlarının uzayda bir sığınak yapma macerası anlatılıyor. Filmin özel efektler dalında Oscar aldığını da belirtelim.
Battle Beyond The Sun (1959)
Orijinali Rus olan bu filmin sonradan Amerikan versiyonu da çekildi. Nitekim film de bu iki ülke arasındaki Mars yolculuğu rekabetini anlatıyor. Sovyetler Birliği’nin hala var olduğu dönemde buradaki bilimadamları Rodina diye bir uzay mekiği ile Mars’a gitmeyi hedefliyor. Ama Amerikalılar da boş durur mu? Mars’a ilk varan millet olmak için Ruslarla kıyasıya bir rekabete giren ve Typhoon diye bir uzay mekiği ile Ruslara meydan okuyan Amerikalıların başarılı olup olmadığı anlamak için filmi izlemenizi öneririz.
The Black Hole (1979)
Sene 2130. Uzayın derinliklerinde dolaşan astronotlar kara deliğin ucunda asılı kalmış bir uzay gemisi ile karşılaşıyorlar ve olaylar gelişiyor. Filmde robotlar ile karşılaşacağınız için bu filmi Star Wars ile karşılaştırma olasılığınız yüksek ama bilimkurguyu macerayla enfes bir şekilde sentezleyen bu filme bir şans vermenizi tavsiye ederiz.
2010 (1984)
Peter Hyams’ın yönettiği 2010, Stanley Kubrick’in ünlü filmi 2001: A Space Odyssey‘in devamı niteliğinde. Ustanın kült filminde Jüpiter’e giden Discovery’e ne olduğunu anlatan film kafamızdaki sorulara da böylelikle cevap vermiş oluyor. Her ne kadar Space Odyssey kadar kültleşemese de Kubrick’in gizemlerini çözmek isteyenler için 2010 izlenmesi gereken bir film.
Royal Space Force: Wings Of Honneamise (1987)
Interstellar gibi Philip Kaufman’ın The Right Stuff’ından etkilenen Royal Space Force uzayı bir de anime formatında keşfetmek isteyenler için birebir. İşin içine bir de Japonların hayal gücünü kattığınızda ortaya ilginç bir filmin çıktığından emin olabilirsiniz.
Sunshine (2007)
Danny Boyle tarafından çekilen film her ne kadar gişede büyük başarı yakalayamasa da gerek özel efektleri gerekse karakterlerin psikolojisini irdeleyen yönüyle izlenmesi gereken bir film. Gücünü kaybeden Güneş’i yeniden hayata döndürmeye çalışan bilim adamlarını konu alan bu filmi izleyin, bize hak vereceksiniz.
Love (2011)
Filmin adına bakıp yanılmayın. Love aynı Interstellar gibi uzayın kimsesizliği ve insanların bilinmeze duyduğu korku ve hayranlığı anlatıyor. Bilimi şiirsel bir dille anlatmasıyla kalbimizi çelen Love‘ın müzikleri ise Angels and Airwaves’e ait.
Europa Report (2013)
Sebastian Cordero’nun yönettiği Europa Report dev bütçeler olmadan iddialı bir uzay filminin nasıl çekileceğini gösterir cinsten. Bir bilimkurgu kitabı okuyormuşsunuz hissi uyandıran film özel efektleriyle gerçekçi bir atmosfer uyandırmayı da çok iyi başarıyor.
Bonus 1: Dünyayı Kurtaran Adam (1982)
Şimdi uzay filmlerinden bahsedip de Türklerin uzayla imtihanını atlamak olmaz. Eminiz Cüneyt Arkın denince akla gelen ilk filmlerden biri olan Dünyayı Kurtaran Adam‘ı (Turkish Star Wars da diyebiliriz) izlemişsinizdir. Siz yine Interstellar’ı izlemeden önce peluş canavarlı, 1800’lerin teknolojisiyle(!) çekilen, diyaloglarıyla yaran bu absürd bilimkurgu filmimize bir daha göz atın 🙂
Bonus 2: Turist Ömer Uzay Yolunda (1973)
Uzay Yolu’nu filmine tiye alan, tuzla beslenen uzay yaratıkları ve Mr.Spack’a “Zzzt Erenköy” çeken Sadri Alışık’ı barındıran Turist Ömer Uzay Yolunda‘yı anmadan olmaz. Belki dünyayı tam olarak kurtaramadık ama Turist Ömer serisinin son filmi olan Turist Ömer Uzay Yolunda ile uzaya Türk mizahını taşımayı başardık sanki 🙂