Konuk yazarımız Ceyhun Keklik listeledi, haberiniz olsun. (@ceyhunkeklik)
Evet, birçok insanın hayallerini süsleyen Bilgisayar Mühendisliği bölümü dersleriyle ilgili hiç bilinmeyenleri sizler için derledik.
Sizi bölümden soğutmak istemeyiz tabii ki ama yine de dikkat çekmek isteriz…
Üniversite Yaşamına Geçiş
Biliyoruz hepiniz üniversiteye gelirken bunu hayal ettiniz ama siz de hemen hepimizin yaşadığı gibi hayal kırıklığı yaşadınız. Aslında “Üniversite Yaşamına Geçiş” dersi temel olarak sizi daha sosyal yapmayı amaçlar ancak müze kitapçığını, fotoğraflardaki kişileri hatta fotoğrafın nerede çekildiğini, bazı yöresel kıyafetlerin hangi yöreye ait olduğunu vs. zorla ezberlemek istemeyiz değil mi?
Introduction to Computer Science
Evet yüzde 30 İngilizce olan bir bölümdeki ilk İngilizce dersinize hoşgeldiniz. Dersin asıl amacı tam bir türlü yemeğini andırıyor; her dersten birazcık alınıp ortaya karışık yapılmış ve size tattırılıyor. Sizi programlamayı o kadar amaç edinmişler ki, 2. sınıflara “Ders en iyi ana dilde öğrenilir.” diyen bir akademisyen size bu derste selamı bile İngilizce verecektir. Ama bunu da ilerde arayacak duruma geleceksiniz.
Electrical Circuits
Öncelikle söyleyelim bu ders seçmeli ders değil. Kesinlikle olması gerektiği kanısındayız çünkü bu bölümü bitirenlerin yüzde 99’u bir daha ellerine ne kablo alacak ne de bu dersteki o karman çorman formüllerin herhangi birini kullanacak. Ama şunu garanti ediyoruz ki o saygıdeğer insanlar, Norton ve Thevenin’in kulaklarını bol bol çınlatıyorsunuz.
Programming Languages
“Bu derse de ne buldun şimdi” dediğinizi duyar gibiyiz ama iş bildiğiniz gibi değil. Öyle şeyler ezberleyeceksiniz ki, öyle şeyler ezberletecekler ki öğrendiklerinizin yüzde 10’unu kullanabilirseniz kendinizi şanslı hissedeceksiniz.
Modern Biyoloji
Vallahi de billahi de bu ders Bilgisayar Mühendisliği bölümünde veriliyor. İnanmazsanız girin Ege Üniversitesi’nin sitesine bakın. Hatta öyle ki seçmeli ders falan da değil, hatta ve hatta bilgisayarla ilgili bir şeyler de göstermiyor. Bildiğiniz lise biyolojisi mitoz bölünme mayoz bölünme. Ama siz siz olun hazır karşınıza böyle basit bir ders gelmişken yüksek notla geçmeye bakın, liseden biliyorsunuz ne de olsa(!)
Diferansiyel Denklemler
Evet geldik efsane derslerden birine. Hocaya soruyorsunuz bu ne işe yarayacak diye, “Uydu fırlatırken işe yarayacak.” diyor, “Ya arkadaş her yıl ülkede bilmem kaç kişi mezun oluyor bu bölümden, eminim içlerinde süper zeka insanlar da vardır. La bugüne kadar ülke 1 tane bile uydu fırlatamamış bunu bana niye dayatıyorsun?” diyemiyorsun tabi düşünüyorsun sadece. Bari seçmeli yapın da şu dersi uydu fırlatmak gibi hobisi olan insanlar alsın.
Software Engineering
Hayır öyle tahmin ettiğiniz gibi bu derste kodlama yeteneklerinizi sergilemiyorsunuz. Bol bol rapor yazıyorsunuz, yazıyorsunuz, yazıyorsunuz, yazıyorsunuz… Ama haklarını yemeyelim kod da yazıyorsunuz. Muhtemelen 20-30 saat mesai harcadığınız bir proje veriyorlar. Hatta kontrol de ediyorlar ama kontrol süresi 60 ile 90 saniye arasında bir zaman alıyor. Ee geri kalan saatler de size “pamuk” hediyesi olarak kalıyor.
Akademisyen Bonusu 1
Öyle akademisyenlere denk geleceksiniz ki sizi İngilizce bilmediğiniz için küçümseyecekler, “İngilizce bilmeyen mühendis olmaz!” diyecekler. “Neden?” diye sorduğunuzda Türkçe kaynak sıkıntısından bahsedecekler. Ama cevap olarak “Siz profesör (veya doçent) olarak neden hiç kitap yazmadınız?” diye sorduğunuzda sinirlenip kitapların akademik puan getirmediğini söyleyecekler. O yüzden akademisyen ve öğretmen arasında büyük fark vardır birisi sadece kariyer hedefler birisi fidanlar yetiştirmek.
Akademisyen Bonusu 2
Bazı akademisyenler de gerçekten trajikomik olacak. Bir akademisyen bir ders için size proje vereceğini ve haftaya kadar bir yazılım projesi konusu düşünmenizi söyleyecek ve küçümser bir tavırla “Geçen sene de söyledik hiçbir yaratıcı şey bulamadılar…” diye de araya cümleyi sıkıştıracak. Ne kadar düşünürsünüz bilemem ama bir sonraki derste bir şeyler söyleyeceksiniz. Sonra hoca o çok yaratıcı projesini söyleyecek: “Etkinlik Sistemi”. Soracaksınız hocam “Web uygulaması yapabilir miyiz?”, “Hayır”. “Mobil uygulama yapabilir miyiz?”, “Hayır”. “Hocam istediğimiz dilde yazabilir miyiz?”, “Hayır, Java ile yapacaksınız.” İşte yaratıcı proje diye ben buna derim.