Bayramı artık sadece tatil olarak algılasak da eski bayramları özlediğimizi itiraf edelim. Hepimizin yaşadığı bayram heyecanları, o tatlı telaşlar artık kendini bol güneşli, kumlu denizli, huzurlu tatillere bıraktı.
Bayram gibi bayram özlemimizi dindirmek, eski bayramları hatırlatmak amacıyla bayramı bayram yapan detayları listeledik. İyi bayramlar…
Bayram temizliğinden evdeki herkesin nasibini alması
Bayramdan önce ev komple havaya kalkar, dip bucak temizlenir. Ev ahalisi de bu temizlikte görevlidir. Evin kızı pencereyi siliyorsa, evin oğlu perdeleri takar. Mutlaka herkese bir iş düşer.
Bayram alışverişi
Alışveriş listesi oldukça uzundur. Şekerler, ikramlıklar, eksikler, bayramlıklar… Arife gününe kalmadan tamamlamakta fayda vardır.
Şirketten gelen bayram hediyeleri
Kurumsal şirkette çalışanlara yapılan güzelliklerdir. Genelde çikolata verilir. Bir şirketten başka bir şirkete gönderilme geleneği de vardır. Genellikle kalitesi yüksek çikolatalar hediye edilir.
Arife günü kalabalığı
Alışveriş son güne kaldıysa eyvah! Kalabalık, telaş, aradığını bulamama… Bayramdan daha kalabalıktır bugün.
Bayramlık yeni kıyafetler
Sadece çocukken o kadar heyecan verdiğini düşünebilirsiniz. Ama yeni kıyafetler her zaman heyecan yaratır.
Bayram için baklava açmak
Bayramdan önce tepsinin 3’te 1’i tüketilecektir.
Bayram ikramlıkları
Tavuksuyuna tavuklu pilav, yaprak sarma, börek, poğaça, etli sulu yemek… Genelde babaanne/anneanne’de yemek yense de annelerimiz de gelen her misafire ikram etmek için bu menüyü bayramdan önce hazırlar.
Arife günü kuaföre gitmek
Daha önce boya, epilasyon, manikür- pedikür yaptırılsa bu kadar kalabalık olmayabilir belki ama özellikle arife günü yapılmasının sebeplerinden biri kadınların yapılı saçlarıyla bayramı karşılamak istemesi. Gitmişken bir kere gideyim hepsi çıksın derler. Kuaförlerin bayram sabahı ekstra fiyat çekmesi de başka bir sebeptir.
Bayram namazı
Baba ve oğlu uyandırmak annenin işidir. Evin erkekleri namaza gider gitmez evdeki diğer kadınlar anne tarafından uyandırılıp kahvaltıyı hazırlamaya başlar.
Namaz sonrası berberde traş olmak
Namazdan sonra tüm ahali mahalle berberine giderek bayram traşını olur. Sonrasında bayramlaşılıp, mahalle esnafı zenginleştirilir.
Kahvaltıda yakalayan misafir
Mutlaka her ailenin yaşadığı bir durumdur. Misafir için de ev sahipleri için de sıkıntı yaratır. Misafir “Daha sonra gelelim, n’olur siz kahvaltınızı yapın” diye ısrar eder, ev sahipleri apar topar hazırlanır, kahvaltıyı bırakır, misafirlere ayıp oldu diye düşünür. En iyisi öğleden sonra ziyaretlere başlamaktır.
Kapı zilini bozmaya niyetlenmiş şeker toplayan çocuklar
Bu sevimli arkadaşlar için genelde daha ucuz şeker alınır. Şekerler kapının yanında bir şekerlikte durur. Arada kafaları sevilir tatlı tatlı.
Ev sahibi ve misafir arasındaki “tatlı” kriz
– Serpilciğim hiç tatlı koyma, çok yedik bugün.
+ Aa vallahi bi’ lokma yemeden bırakmam. Tadına bakın, çok güzel olmuş.
Bu diyaloğun yaşanmadığı bayram bayram değildir.
Misafirliğe zorla getirilmiş çoraplarına bakan genç
Ev sahibi işi, okulu, hayatı ile ilgili soru sorsa da boşuna. O kafa çoraplardan kalkmaz.
Kamu spotu gibi tavsiye bonusu: Küsler barışır, sevenler kavuşur
Şayet bir süredir aranızın bozuk olduğu birileri ya da uzun zamandır göremediğiniz bir akrabanız veya dostunuz varsa bayram sizin için biçilmiş kaftan. Hem resmi tatil yani hem boş vaktiniz var hem de pek çok yer kapalı yani o vakit tamamen sizin hem de barışın görüşün işte arkadaş bunu da biz mi söyleyeceğiz. Bayram küs kalma hasret kalma zamanı değildir! Haydi alın çiçeğinizi, çikolatanızı ya da kolonyanızı, lokumunuzu; gidin bir süredir herhangi bir sebeple çalmadığınız o kapıları çalın. Bu da ListeList spotu olsun, göreceksiniz yüzde yüz çalışıyor, bu da bayramın büyüsü olsun. 🙂