Kim ateşin hayat veren ve hayat alan gücü varken Akrilik boyayı tercih eder ki? Sanatçılar için yaratım sürecinde kullandıkları objeler, malzemeler ya da mekanlar kimi zaman hayal gücü kadar önemlidir. Hayatın kaynağı olan su ya da ateşi belli koşullarda da olsa kontrol ederek ortaya çıkarılan eserler, her şeyden önce benzeri olmayan bir enerjinin izlerini taşıyorlar. Ateşle boyanan resimler, karaya beyaz izler bırakıyor.
Fransız ressam Steven Spazuk kağıdı ateşle tehdit ediyor
Aslında tehdit kelimesi biraz yanlış çünkü ateş kağıdı tehdit ettiğinde kağıt yanıyor ve malzeme ortadan kayboluyor. Bundan dolayı iki unsur arasında bir uzlaşı sağlayıncaya kadar deneyim kazanmak gerekiyor.
En doğal siyah bu siyah
İs ve kurumla oynayarak oluşan şekiller ustalık gerektiriyor; çünkü ateş bir defa izini bırakmaya başladıktan sonra süreci geriye döndürmek imkansızlaşıyor.
Alevle çalışırken hem biraz şansa hem de anın gücüne ihtiyaç var
Çalışmaya başladıktan sonra bu unsurlar yaratıcılığı besler hale geliyor.
İz kağıda düştükten sonra ikinci aşamaya geçiliyor
İsi dağıtmanın farklı yöntemleri var. Maket bıçağı da kullanılıyor fırça da.
Kuş tüyüyle kuş çizmek
Resim kimi zaman tamamen doğal materyallerle oluşmaya başlıyor. Bir el, kağıt, ateş, ve tüy…
Bazen fırça sadece alevin ucu oluyor
Kanserden dökülen saçların sanatı
Dönüşüm sanatçının adeta itici gücü. Steven Spazuk, göğüs kanserine yakalanan karısının dökülen saçlarıyla yaptığı özel bir fırçayla, karısının bu portresini yapmış.
Siz yine de evde denemeyin
Ateşi kontrol ederek ortaya bir sanat eseri çıkarmak her ne kadar ilham verici olsa da, Steven Spazuk gibi bir profesyonelin bile bu teknik üzerinde 2001 yılından beri çalıştığını unutmamak gerekli. Sanatçının galerisine kendi web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz.