Şu soğuk havalarda sinema salonlarından, galerilerden ve tiyatro sahnelerinden başka neyimiz var ki? Yapabileceğimiz en güzel aktiviteler bu mekanlarda gizli. Bu sebeple bir değer bilelim, saygı duruşunda bulunalım istedik.
Sinema salonlarını az çok biliyorsunuz ki artık AVM’den bağımsız bir sinema salonu düşünemiyoruz. Galerilere gelirsek “İstanbul’da Mutlaka Gidilmesi Gereken En Çekici 16 Müze ve Galeri” başlıklı listemizde, önerilerimizi daha önce paylaşmıştık.
Şimdi sıra tiyatro sahnelerinde! Devlet ve Şehir Tiyatroları’ndan ayrı gidebileceğiniz alternatif tiyatro sahnelerini sizin için seçtik! Her ay programlarını takip etmeyi ihmal etmeyin, sonrasında o eller dizlere öyle bir vurulur ki dönüşü olmaz.
Tiyatroseverler için tiyatro kategorimizdeki listeleri mutlaka tavsiye ediyoruz.
İyi seyirler…
1. Tatavla Sahne
Kurtuluş’ta atölye olarak başlayan daha sonra da Cihangir’e zıplayan bu sahne geçen yıl aramıza katıldı. Son derece aktif olan sahnede şimdilerde “Diva”, “Konusuz Mutsuzluk” ve Arthur Miller’den “Cadı Kazanı” gibi oyunlar sahne alıyor.
İsmini Kurtuluş’un Rumca eski isminden alıyor. Tatavla’nın Kurtuluş’ta hayata geçmesi, sahneye bu ismi vermelerinin temel nedeniymiş. Kurucusu da Eraslan Sağlam.
Bu temel bilgileri verdikten sonra bu ay neler var neler yok diye merak edenleri şöyle alalım.
2. Moda Sahnesi
Bu sahne de kültür sanatın İstanbul’daki kalbi Kadıköy’ün son kazanımlarından. Kemal Aydoğan, Timur Acar, Onur Ünsal, Mert Fırat, İnan Ulaş Torun, Selçuk Aydoğan, İrfan Varlı, Bengi Günay, Erdal Çiftçi, Orhan Tozkoparan, Barış Yaman ve İlksen Başarır gibi birçok oyuncu ve yönetmenin bir araya gelmesiyle kuruldu.
Bu iki katlı mekanda sadece tiyatro değil film gösterimleri, seminerler, toplantılar ve konserler de yer alıyor. Şu sıralar Mert Fırat’ın da yer aldığı “Bütün Çılgınlar Sever Beni”; Engin Hepileri, Pelin Abay, Defne Halman’ın da içinde olduğu “Katil Joe” ile “Hamlet” ve”Roberto Zucco” burada sahnelenen oyunlardan. Her gün mutlaka bir etkinlik var. Bu yüzden programlarını ince eleyip sık dokuyalım.
3. İkincikat
2010’dan beri tiyatroseverleri her anlamda tatmin eden, oyunlarıyla herkesin kalbini çalan İkincikat’tayız şimdi.
Peki bu sahnenin amacı ne? Gelin kendi ağızlarından dinleyelim: “İkincikat, kendi varoluş serüveninde, tiyatroda yeniyi, günceli arar; özgün hikayeleri ve o hikayelerdeki karakterlerin kendi varoluş serüvenlerini olduğu gibi paylaşır. Yerli yazıma ait yaşayan bir repertuvar oluşturmayı, seyircinin tiyatro algısını değiştirmeyi hedefler.”
Şu sıralar Emrah Serbes’in yazdığı öyküden uyarlanan “Üst Kattaki Terörist” ile “Cambazın Cenazesi”, “Altı Buçuk” ve “Poz” oyunları sahne alıyor. Gidip görünüz! “Bu ay yine ne yapmışlar?” diye kendimizi alamadığımız websiteleri de şu şekil.
4. Tiyatro D22
Beyoğlu’nun bir diğer gidilesi sahnesindeyiz şimdi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı mezunlarından Berkay Ateş, Can Kulan ve Emir Çubukçu’nun bir araya gelmesiyle kuruluyor. 2013 yılından beri de beraber üretmeye devam ediyorlar.
Burada her tür tiyatroyu bulmak mümkün; kendi yazdıkları oyunlardan klasik tiyatro metinlerine, çocuk oyunlarından çağdaş oyunlara… Şu sıralar “Bent”, “Yirmi Beş”, “Karabatak” isimli oyunlar sahne alıyor.
Tiyatro aşkıyla yanıp tutuşan bu üç genç arkadaşımızı kutlar başarılarının devamını dileriz! Yakından takip etmek için de şöyle buyurun.
5. Kumbaracı 50
Bu sahneyi artık bilmeyen yoktur ama biz yine de bir hatırlatmak istedik. Belki bu listeyle bir şevk gelir ve koşa koşa gidersiniz diye.
2009’dan beri varlar. İsimlerini de bulunduğu apartman numarasından ve bulunduğu Kumabaracı Yokuşu’ndan alıyorlar.
Oyunlara gelecek olursak; Sevinç Erbulak’ın rol aldığı “Bekleme Odası”, Sumru Yavrucuk’un harikalar yarattığı “Kimsenin Ölmediği Bir Günün Ertesiydi”, ödüle doymayan “Gerçek Hayattan Alınmıştır” mekanda sahnelenen oyunlardan.
Oyunlar dışında bu işi öğrenmek isteyenler için birçok atölye çalışması da yapıyorlar. Fiziksel Tiyatro ve Komedi Okulu, Karakter Yaratama, Psikolojik Jestler, Oyun Yazma, Yaratıcı Kukla ve Maske bu atölyelerden sadece birkaçı. Devamı için beri gelin.
6. Craft
Bu listeye yakışır, en iyi alternatif sahnelerden birine daha geldik. Bir yandan yok satan oyunları, bir yandan atölyeleriyle genç yeteneklere kapı aralaması bizi kendine hayran bırakmaya yetti de arttı bile. Radarımıza da bu yüzden takıldı.
Melisa Sözen’in başrolünü paylaştığı “Kalp Düğünü”, 1996’da Avustralya’da yaşanan gerçek bir olaydan esinlenerek yazılan “Taşlar ve Garaj” Craft’ta şu sıralar sahnelenen oyunlardan.
Craft’ın izlenesi oyunlarından başka bir diğer güzel yanı da bir yakaya sığamaması: Kendisinden bir adet Fındıklı’da bir adet de Kadıköy’de bulunmaktadır.
7. Salon İKSV
Hem müzik alanında olsun hem de tiyatro alanında olsun, birçok alternatif ismi bünyesinde barındıran Salon İKSV bu işi hakkıyla yapan yerlerden. Sadece bununla da yetinmiyor elbet; edebiyat, panel, atölye gibi farklı sanat disiplinlerine de ev sahipliği yapıyor. Çok amaçlı bir salon desek yanlış olmaz.
Her Pazartesi akşamı “Oyun Salonu”nda tiyatro izleyebilirsiniz. Bu ay teknolojiye ilişkin absürt bir komedi olan “Tek Kişilik Şehir” isimli oyun sahneleniyor. Gelecek oyunları takip etmek için şuraya.
8. Küçük Salon
Kadıköy tiyatroya doymasın emi! Boşuna demiyoruz kültür sanatın İstanbul’daki kalbi diye. Beyoğlu -affedersiniz ama- halt yemiş bunun yanında.
Yeni açılan tiyatro sahnelerine son olarak Küçük Salon eklendi. “Faust”, “Romeo ve Juliet”, “Dönüşüm” gibi oyunları sahneleyen; çocuklar ve yetişkinler için de tiyatro atölyeleri düzenleyen bu salonun kapasitesi sadece 40 kişilik. Sanırız ismi de buradan geliyor.
Sadece kendi oyunlarına değil dışarıdan başka sanatçılara, ekiplere de sahnesini açıyor. Bilginize!
9. Bo Sahne
Kenan Ece ve Selen Öztürk’ün oynadığı “Bakarsın Bulutlar Gider”, Bo Sahne’nin aynı zamanda açılış oyunu da olan “Adolf”, kahkahalara boğulacağınız “İnternette Tanışan Son Çift” sahnenin yok satan oyunlarından.
Tiyatro yanında sizlere, konserler, atölyeler, seminerler ve bir adet kafe vaat ediyor. Eğer buradaki tüm aktivitelerin müdavimi olmak istiyorsanız Bo Kart alın, karlı çıkarsınız.