GTA 5 değil, PES 2014 değil, Battlefield 4 değil, Assassin’s Creed değil, Flappy Bird hiç değil. Dünyanın gelmiş geçmiş en sağlam oyunu Age of Empires 2’dir. Age of Empires ile büyümüş efsane nesil de bizi çok iyi anlayacaktır.
Çünkü “Madenci, yaparım, usta”
“Madenci, yaparım, usta” yanıtlarını almak için sürekli Turks işçilerini ‘tıklayan’lara selam olsun.
Çünkü ‘rush yapmak’ yasaktı
Rush yapmak, kendi topraklarının yanı sıra, düşman ülkenin topraklarına yerleşmek anlamına gelirdi. O bölgenin altınlarını, ‘taş’ını toplayıp, oralara silah evleri yapmak demekti ve bu arkadaşlık bitirecek seviyede yasak bir hareketti.
Çünkü ‘Paladin’ler kalenin dibinde adeta koçbaşıydı
Eğer Franks, Byzantines, Spanish ya da Teutons gibi ülkeleri aldıysanız oyunun en iyi askerlerinden paladini basma lüksüne sahipsiniz. Yaklaşık 2 bölük (80) adet paladinin de ortalığı toz duman edeceği muhtemel. Özellikle kalenin dibine sokulduğunda çanlar kral için çalıyor demektir.
Çünkü ‘Halberdier’lar sadakat simgesiydi
Oyunun en ucuz askerlerinden biri olup; fil, paladin gibi en pahalı askerlerin debuff’ıdır, panzehiridir. Hızlıdır, sadıktır, savaşçıdır.
Çünkü ‘Robin Hood’ 1000 altın demekti
Googl’da en çok aranan kelimelerden biridir ‘Age of Empires Hileleri’. Bunların arasında şüphesiz marketten istediğimizi almamızı sağlayan altının yeri başkaydı. Hilenin adı da manidardı: Robin Hood. Hileden alıp fakire verme durumu.
Çünkü Turks’ün bombası en uzağa atan bombaydı
Derdimiz milliyetçilik duygularımızı durduk yere kabartmak değil elbet ama oyunun en güçlü ülkelerinden biri ‘Turks’ yani bizdik. ‘Unique unit’ anlamına gelen, kaleden çıkan yeniçeriler, develer ve en önemlisi bomba kuleleri ve bomba atan kara askeri. Çünkü onlar bomba atan diğer üniteler arasında en uzak hedefi vurabilendi. Surların yanına döşenecek birkaç kule oyunu 1-2 saat daha uzatmak demekti. Haritanın yarısı menzili içindeydi mübareklerin.
Çünkü ‘Arap yağı bol bulunca’ Wonder yapardı
Genelde ‘Wonder’ı yapan kazanır şeklinde oynanmadığı için wonderın esamesi pek okunmazdı. Hileyi fazla kaçıran ya da ekonomisi kriz görmeyen oyuncuların “Abi bu kadar parayla bari bir wonder yapayım da güzel görünsün ülkem” mantığıyla yaptığı menemdi.
Çünkü ‘siege onager’larla ormanı delip, kral kaçırmanın keyfi hiçbir şeyde yoktu
Bildiğimiz gariban onager’ın abisi olan ve her ülkenin olanakları arasında olmayan ‘siege onager’ güçlü bir ateşli silahtı. Ancak asıl eğlencesi ormanı delmek suretiyle işi hınzırlığa sürükleyebilmesiydi. 10’a yakın işçi alınırdı, 5 sg’i (siege onager) alınırdı en öne kral koyulurdu. Orman delinir, içine girilir, arkasından sur çekilirdi. Eğer düşman ülkelerde sg yoksa değmeyin keyfimizdeydi.
Çünkü Britons’un okları en uzağa giderdi
Legolas orta dünyada değil de gerçek dünyada yaşasaydı kesin Britons’lu olurdu. Britons’un özel askerleri arasında yer alan kale okçuları düşman kalesinin savunma oklarının menziline girmeden bile kaleyi oklayabiliyordu. Odun açısından biraz masraflı olup, haritadaki tüm ormanların kesilmesine sebep olsalar da, fantastik askerlerdi. Önlerine koyulacak bir bölük halberdier ile 2. Dünya Savaşı dahi kazanılabilirdi.
Çünkü Goths diye bir ülke vardı
Yaşımızın küçüklüğünden mütevellit biz buna çok gülerdik. Adının komikliği bir yana çok da kuvvetli ülke sayılmazdı.
Çünkü Pers fili basmak için komşudan ‘et’ istemek birlik beraberlik demekti
Bir bölük halberdier karşısında fare görmüş gibi deliren Persians fili, 200 et masrafı olduğu için komşudan para isteme garantili bir asker çeşidiydi. Özellikle multiplayer oynanan oyunlarda Persians seçen arkadaşa üçüncü çağdan itibaren et desteği yapmak şarttı.
Çünkü ‘Ctrl + Z’ aslında geri almak değil oduncu evi yapmaktı
Age of Empires 2 kısayolları diye bir şey vardı. Kısayolları kullanarak oynayan bir oyuncu ‘usta’ sayılırdı.
Çünkü kat kat sur çekmek oyunun şanındandı
Özellikle Turks, Teutons gibi defansif ülkeler için kat kat sur yapmak olmazsa olmazdı. Düşman ülkenin mancınınkları onları tek yıkıncaya kadar akşam olur, evlere dağılınır en kötü berabere bitirilirdi.
Çünkü tarlaları yan yana yapma çabasıyla nice genç mimar oldu
Eldeki ülkeyi verimli kullanmak, tüm binaları yapabilmek adına o tarlalar sırım sırım dizilirdi. Simetri hastalığı olanlar bilgisayara kafa atardı. Şimdilerde mimar olan gençlerin kariyer planlarının ilk basamakları o üç boyutlu olmaya çabalayan tümsekli tarlalar sayesinde çıkıldı.
Çünkü trade yoluna düşman almamak için ant içilirdi
Çoklu oyunlarda trade yapmak, yani komşu olan iki ülkenin marketleri arasında atlı arabalarla yapılan ticaret, ekonomik anlamda Avrupa Birliği’ne girmekten Shanghai 5’lisine dahil olmaktan daha büyük anlam taşırdı. İki marketin arasındaki ticaret yolunu savunmak için elden gelenin en iyisi yapılırdı.
Çünkü kralı kaleye koymayı unutup, bir mancınık topuyla yalan olanlar vardı
Krallı oyunlarda yani kralın öldürülmesiyle biten oyun tarzında haliyle en önemli unsur kraldı. Oyun başlar başlamaz “Ya nasıl olsa hemen saldırmazlar” diyerek kralı kaleye koymayanlar, yoldan geçen bir mancınığın kralın beynini yarmasıyla arkadaş arasında yerler gömülür, ‘lame’ muamelesi görürdü.
Çünkü ‘Post Imperial Age’e geçemeden yıkılmak harakiri sebebiydi
Dark Age’den başlyarak ‘challenge accepted’ denilen oyunlarda illaki bir arkadaş ‘Post Imperial Age’ yani son çağa gelmeden yıkılırdı. Ekonomisi buna yetmez, kriz teğet geçmez ve internet kafe sahibine hesabı öder eve giderdi. Zira o internet kafede duramazdı artık.