Karlı, buzlu, çamurlu uzun bir haftayı geride bıraktık. Bırakın işi gücü, ekmek almak için bakkala kadar gitmenin dert olduğu bir haftaydı. Tam ‘hazır dışarı çıkmışken ben de çıkarayım şu beyazlığın tadını’ dediniz. Akıllı telefonunuza aşırı yükleme yapan ‘karlı Instagram fotoları’ndan sıdkınız sıyrıldı.
Bu haftasonunu da içinizdeki konformiste kulak verip, evdeki ısı kaynağını körükleyerek TV karşısında geçirmek istiyorsunuz. Hakkınızdır yapın tabii. Lakin nereye kadar? TV’de oynayan dizinin üçüncü tekrarında artık cinnet geçirecek, kendinizi umarsızca sokaklara atmak isteyeceksiniz. Neyse ki, listemize göz atmış olmanın verdiği hafiflikle yolunuzu çabuk bulacaksınız. İyi haftalar olsun, efendim.
1. Konser – Tatu Rönkkö + Efterklang / 9 – 10 Ocak
Salon İKSV / saat 22.00
Daha evvel salyalarımızı akıtarak ve de kulaklarımız bulutlarla uçar halde izlediğimiz Danimarkalı kıymetlilerimiz Efterklang, bu sefer Finlandiyalı perküsyonist Tatu Rönkkö’yü de yanlarına katıp geliyor şehrimize. Efterklang üyelerinin Rönkkö ile kurduğu bu yeni ‘quartet’, 2014 yılı boyunca belli başlı festivalleri gezerek, övgüler topladı.
Dörtlü, bu hafta içinde Liima adı altında devam edeceklerini açıkladı. Kendileri Salon sahnesinde bir hafta boyunca yapacakları provalar sonrasında ürettikleri yenilerle, dinleyicilerle buluşacaklar. Nefesimizi tuttuk, bekliyoruz.
2. Müzik – Tobi Neumann / 9 Ocak
RAW İstanbul / saat 23.00
Alman house müzik sahnesinin emektarlarından Tobi Neumann’ı, Chicks on Speed ve Miss Kittin’le yaptığı çalışmalardan hatırlayanlar olacaktır. Hatırlamayan, bilmeyen ya da hiç duymamış olanlara da; kendisinin insanı dans etmeye doyuracak, on parmağında on marifet bir müzik yapımcısı olduğunu söyleyelim.
Kariyerine reklam ve film müzikleri yaparak başlayan Neumann, bir Love Parade sonrası kanına giren ‘elektronik’ aşkı ile Münih, Berlin derken, janrında Almanya’nın ve sonrasında Avrupa’nın pek takdir edilen isimlerinden biri haline geldi. Cuma gecesi de, Karaköy’de olacak kendileri.
3. Opera – La Traviata / 9,10,13,14 Ocak
Süreyya Operası
19. yüzyıl Paris ambiyansı. Güzeller güzeli Violetta. Violetta’nın biricik aşkı Alfredo. Aşıkların arasına giren asiller. Olaylar, olaylar…. Ölümsüzleşen bir aşk hikayesi: La Traviata
İtalyan Romantizmi’nin baş kahramanlarından Giuseppe Verdi’nin başyapıtı La Traviata, İstanbul Devlet Opera ve Balesi yorumuyla izleyici ile buluşuyor. Hem de Süreyya Operası’nın o tadı damağa tatlı tatlı yapışıp kalan büyülü ortamında.
4. Müzik – New Sounds of Berlin in Istanbul / 10 Ocak
Borusan Müzik Evi / saat 21.00
Berlin ve İstanbul’un kardeş şehir olduklarından kaç kişi haberdardır, bilemedik. Ama ‘New Sounds of Berlin in Istanbul’ etkinlik serisi ile çok daha fazla kişinin aramıza katılacağından eminiz.
‘Radialsystem V’ ve ‘Borusan Müzik Evi’nin, iki şehrin kardeş olmalarının 25. yıldönümü vesilesi ile sunduğu etkinlikler serisinin ikincisi, Cumartesi akşamı gerçekleşiyor. Berlin’den Solistenensemble Kaleidoskop ve İstanbul’dan KÖK’ün sahne alacağı etkinlik, rock müzikten deneysel seslere ve çağdaş müziğe iki şehrin farklı müzik geleneklerini huzurumuza serecek.
5. Konser – 123 / 10 Ocak
Babylon / saat 21.00
Ülkemizin kelimenin tam manası ile güzide gruplarından 123 de ajandamızın Cumartesi’sini güzelleştiren isimlerden bu hafta. Sizi bu soğuk Cumartesi gecesinde evinizden çıkartıp yollara düşürecek çekicilikte bir isim hem de.
Türkiye’nin gerçek ‘alternatif’lerinden, jazz’ı başka, elektronik’i başka, vokalleri başka güzel onların. Sadece bir albüm kaydedip yayınlamakla kalmayıp, hikayeleri albümleştiren, albümleri illüstre edenler onlar. Etraftaki ‘hype’ seslere pek benzemeyen, özgün müzisyenler onlar. Daha ne diyelim?
6. Müzik – Subfloor Presents: Alex Dimou / 10 Ocak
Indigo / saat 23.30
Kariyerine henüz daha 18 yaşındayken Atina’da başlayan Yunan müzik yapımcısı Alex Dimou, birkaç yıl içinde Berlin sahnelerine de el atıp kısa sürede elektronik müziğin hatrı sayılır isimlerinden biri haline geldi. 2007 yılında yayınladığı ‘Mini-Man’ ile yakaladığı ivme ile listelerin zirvelerine konuşlanan albümler yayınladı.
En son Get Physical’dan yayınladığı ‘Sweet Berries’ EP’si ile ülkemizde de bağırlara basılan Dimou, Cumartesi gecesi İstanbul’da çalıyor. Tempolu, karanlık ve derin ama asla karmaşık olmayan ritimleriyle dans ettirmeye geliyor.
7. Söyleşi – 20 Dolar 20 Kilo // İzlek 2015: Yüzleşme / 11 Ocak
Kargart / saat 18.00
Kargart’ın 2015 boyunca devam edecek ‘İzlek: Yüzleşme’ serisinden daha evvelki etkinlik rehberlerimizde bahsetmiştik. Serinin ikinci etkinliği, Pazar akşamı bir söyleşi ile başlıyor. ‘20 Dolar 20 Kilo’, Türkiye’de yaşıyan Rumların sürgün edilişinin 50. yıldönümünde, toplumun tarihsel belleğini tazelemeyi amaçlıyor. Sürgün edilen Rumlar, giderken en fazla 20 kiloluk eşya ile 20 dolarlık para götürebileceklerdi yanlarında.
Bu trajediyi yansıtacak yazılı ve görsel materyallerden oluşan bir sergi etrafında şekillenecek proje ‘Bir bavula belleğinizin, anılarınızın, kısacası hayatınızın ne kadarını sığdırabilirsiniz?’ sorusunu yöneltecek herbirimize.
Söyleşideki konuşmacıların, Doç. Dr. Ceren Sözeri ve Salih Erturan olacağını da belirtmiş olalım.
8. Film – Kahve Bahane, Sinema Şahane! / 14 Ocak – 1 Şubat
Pera Müzesi
Pera Film, müzede halen gösterilmekte olan ‘Kahve Molası: Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni’ sergisi kapsamında enfes bir film programına başlıyor. Kurmaca ve belgesel filmlerden oluşan seçki, dünyanın çeşitli bölgelerinde özgün ritüeller ile var olan kahve kültürünün sosyal hayata yansımalarını konu ediyor.
‘Çayın yeri başka’ diyenler bir yana çoğumuzun hayatının adeta ‘organik’ bir parçası olan kahveye okkalı bir selam çakan, mis kokulu bir film seçkisi. Neler yok ki programda? Jim Jarmusch abimizden ‘Kahve ve Sigara’, Coenler‘den ‘Sen Şarkılarını Söyle’, Wayne Wang ve Paul Auster’dan ‘Duman’… Daha fazlası için sizi buraya alalım.
9. Sergi – Ermeni Aile Hikayeleri ve Kayıp Manzaralar / 14 Ocak – 8 Şubat
Depo
Mayıs 2014’te Anadolu Kültür – Diyarbakır Sanat Merkezi’nin düzenlediği fotoğraf festivali kapsamında Diyarbakır St. Giragos Ermeni Kilisesi’nde sergilenen ‘Ermeni Aile Hikayeleri ve Kayıp Manzaralar’ sergisi, Çarşamba akşamı Depo’da ziyarete açılıyor.
Serginin mimarı; Elle Magazine, The Independent ve BBC gibi kuruluşlar için de çalışmalar yapmış İrlandalı fotoğrafçı Helen Sheehan.
Sheehan, öğretmenlik yaptığı Mekitarist okulunda sürgünlerin torunları ve onların hikayeleri ile tanışınca karar vermiş böylesine derin bir çalışmaya girişmeye. Orada biriktirdiği diaspora hikayelerinin bir çoğu Diyarbakır, Zeytun ve Van’a kadar uzanınca izleri takip ederek bölgeye varmış. Kendisinin hem terkedilen yerleri hem de bu yerlerin yeni sahiplerini hikayelediği sergisini, 8 Şubat’a kadar görebilirsiniz, efendim.
10. Tiyatro – Kesit / 15 Ocak
Sekizincikat / saat 21.00
Figüranlık yaparak geçimini sağlamaya çalışan bir kadın, tam da tiyatrodan ümidini kestiği bir anda başrol teklifi alır. Kendi hayatı ile benzerlikler kurarak oynayacağı rol ve gerçekle sahne arasındaki git-geller, onu sadece geçmişi ile değil kadının genel-geçer konumlandırılması ile de yüzleştirecektir.
Tiyatro Neki’nin dumanı üstünde yeni oyunu, Perşembe akşamı prömiyerini yapıyor.
11. Sergi – I. Dünya Savaşı’nda İttifak Cephesinde Savaş ve Propaganda / Son Gün 22 Mart
Koç Üniversitesi, Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi
I. Dünya Savaşı’nın, 100. yılını anmak vesilesi ile Aralık ayının son haftasında açılan ‘Savaş ve Propaganda’ sergisinin de bir altını çizmeden geçmeyelim istedik. Sergide Osmanlı İmparatorluğu’nun müttefikleriyle geliştirdiği ilişkiler ve İttifak Cephesi devletlerinin yürüttüğü propaganda kampanyaları; poster, madalya, kartpostal gibi belge ve objelerle anlatılıyor. Günümüzde hala sıklıkla maruz kaldığımız ‘savaşta propaganda’nın, sosyal medya ve internet çağı öncesi halini de görmek isteyenlere duyurmuş olalım.