Aralık ayının son haftaları, ayakları yere basan sakin ve butik ajandalar demek İstanbul için. Sakinlik dediysek, dev puntolu afişlerin yerini, alternatif ve daha artistik etkinliklere bırakmasından bahsediyoruz aslında. Toronto’dan Varşova’ya çeşnili sanatçılarının konuk olacağı, şehrimizin biricik müzisyenlerinin sahne alacağı bir hafta ne kadar sakin olabilir yoksa? Üstüne bir de kahve festivali ve bol ‘ziyafetli’ film gösterimleri var.
Velhasılıkelam, bu hafta sadece gözlere ve kulaklara değil, tat dokularımıza da hitap eden bir ajandası var İstanbul’un. Afiyetli haftalar olsun efendim…
1. Konser – Owen Pallett / 19 Aralık
Salon İKSV – saat 21.00
Yıllar evvel Final Fantasy olarak tanıyıp bağrımıza bastığımız Torontolu sevdiceğimiz Owen Pallett, Cuma akşamı şehrimizde. Albümleri ile dinleyenlerini parçalı bulutlu duygu durumlarına mıhladığı yetmezmiş gibi, canlı performansının da görenin ağzını açıkta bıraktığı söylentiler arasında. Keza, sahnede pedallarla kontrol ettiği sample’ları, 3 yaşından beri elinden bırakmadığı kemanına katık ediyor kendisi.
Owen Pallett’in; en son, tadı damağımızda kalan Spike Jonze filmi ‘Her’ için Arcade Fire ile birlikte kotardığı müzikle kalbimizi yerinden oynattığını da hatırlatmış olalım.
2. Konser – Paula & Karol / 19 Aralık
Pera Müzesi / saat 20.00
Folk-rock Varşova’da sıklıkla icra edilen popüler janrlardan olmasa da, bu alanda isimlerini artık Varşova sınırları ötesinde de duyuran pek dinamik bir ikili var. Paula & Karol.
Gitar, akordeon ve keman seslerini; pek eğlenceli vokaller eşliğinde huzurlarınıza getirecek bu enerjik ikili, Cuma akşamı İstanbul’da.
‘Polonya’dan Yeni Sesler’ serisi kapsamında gerçekleştirilecek konserin ücretsiz olacağını da belirtelim. Yaşasın Türkiye – Polonya diplomatik ilişkilerinin 600. yıldönümü.
3. Müzik – Brassica / 20 Aralık
Roxy / saat 22.00
Müzik dinlemekle yetinmeyip müzik yapmaya başlayan, müzik yapmakla da yetinmeyip kendine elektronik enstrümanlar modifiye eden Michael Anthony Wright, nam-ı diğer Brassica, Britanya’nın yükselişteki müzik yapımcılarından. 80’lerin elektro-pop seslerini Sigur Rós vari uğultularla, en şenlikli nostaljik melodileri saf ambiyansla karıştırırken; house müziğin pistlerdeki aksi ile mest oluyor.
An itibarı ile aşırı geniş kitlelere yayılan bir şöhreti olmasa da, ince eleyip sık dokuyan eleştirmenlerin adını anmaktan çekinmediği Brassica, Cumartesi akşamı İstanbul’da. Kendisinin bir de ‘ismen’ güzel Türkçemiz’e selam çaktığı ‘Hayat Zor’ isimli bir EP’si var.
4. Konser – Korhan Futacı ve Kara Orkestra / 20 Aralık
Karaköy Külah / saat 20.30
İstanbullu canlı müzik müptelalarının pek sevdiği isimlerden Korhan Futacı, Tamburada ve DANdadaDAN gibi takdir edilesi maceraları takiben Kara Orkestra ile sahnelerin tozunu attırmaya devam ediyor. Hem de en deneyselinden, en alternatifinden. Kendisi ‘saksafonu konuşturan adam’ olarak anılıyor ortamlarda.
Grubun dillere destan sahne performansını henüz yakalayamamış olanlardansanız, bu Cumartesi akşamı haftanın sakin ajandası içerisinde parlayan iyi bir fırsat gibi görünüyor.
5. Film – En Kısa Gün / 20 Aralık
Fransız Kültür Merkezi
Karanlığa bağlı kasvet göstergesinin zirveye ulaştığı, günlerin en kısası 21 Aralık geldi geliyor. İyi haber; o günden sonra güneş ışığının artarak bize kavuşacağı. En azından birkaç ay için. Fransa Ulusal Sinema Merkezi (CNC) de bu manidar günü, bir kısa film festivali etkinliğine esin kaynağı olarak seçmiş.
30 ülkede milyonlarca izleyiciye ulaşan En Kısa Gün Kısa Film Festivali’nin Türkiye ayağı bu sene 20 Aralık günü gerçekleştiriliyor. Türkiye ve Fransa’dan kısaların gösterileceği etkinliğe giriş ücretsiz.
6. Sergi – Capri Trend / 20 Aralık – 25 Ocak
Salt Beyoğlu
İtalya’nın özellikle 1950’lerden sonra had safhada popülerleşen turistik adası Capri’yi bilirsiniz. Napoli Körfezi’nin güneyindeki bu küçük ada, zamanında medyatik düzeyde turistik bir marka olmasının haricinde Antik Roma’ya dayanan zengin tarihi ile önem taşıyor.
İşte bu köklü adanın kültürünü daha kapsamlı tanıtabilmek, mimari ve doğal mirasına değer kazandırabilmek amacı ile, bir vakıf kurmuş İtalyanlar: Fondazione Capri.
Vakıf, bu amaçla çeşitli sanatçıların Capri fotoğraflarından derledikleri gezici bir sergi ile yaklaşık bir senedir dünyayı geziyor. Capri Trend, Cumartesi gününden itibaren İstanbul’da.
7. Film – Fil’m Hafızası Sunar: Aşçı, Fil, Hafızası ve Aşığı / 22 Aralık
Ortaköy Bloom / saat 22.00
‘Aşçı, Fil, Hafızası ve Aşığı’ geri geliyor!
Denemek için yanıp tutuştuğunuz bir yemek mi, yoksa cinsel fanteziler mi? Hangisi daha çok haz verir insana? Bu sorunun cevabını, ilişki uzmanı ve yazar Seda Diker’in ev sahipliğini yapacağı eğlenceli bir Fil’m Hafızası gecesinde aramak mümkün. Hem de o çok sıkıcı geçmesi beklenen Pazartesi akşamı.
Fil’m Hafızası’nın ‘hayattan haz alıyorum’ diyebilenleri buluşturacağı gecede, ‘yemek ve seks tutkusunun içiçe geçtiği’ kısa film gösteriminin yanı sıra, ödüllü yarışmalar da yapılacak.
8. Konser – Emir Aksoy, Ars Longa / 25 Aralık
Peyote / saat 22.00
Sakareller’in hisli gitaristi ve mutedil vokali, Emir Bey’in sahici beyefendisi, Pürtelaş 3+1’in göz-nuru, sahnelerin yalnız kovboyu Emir Aksoy, Perşembe akşamımızı yıllardır biriktirdiği şarkılarla bezemeye geliyor. Kadim gitarı ve asude seslerinden yekpare, kendisinin tabiri ile ‘O tek biz hepimiz’ olacağız yine.
Bitti mi? Bitmedi. Gece, Emir Aksoy’dan sonra İstanbul’umuzun puslu, hülyalı topluluklarından Ars Longa ile devam edecek. Duymayan kalmasın.
9. Festival – İstanbul Coffee Festival / 25 – 28 Aralık
Galata Rum Okulu
Olgunlaşan kahve meyvesinden, kavrulan çekirdek hâline… Her günümüzün köklü dayanağı kahvenin, uzak diyarlardan en sevdiğimiz fincana olan yolculuğu ta 15. yüzyıldan bugüne durmadan dinlenmeden devam ediyor.
Hem yalnızlığın hem de kalabalıklarla geçirilecek masa başı muhabbetlerin, hem sabah mahmurluğunun hem de gün sonu yorgunluğunun, hem yaşadığın yerin hem de uzun yolculukların hiç bitmesin istediğin okkalı kokusu…
Şehrimiz İstanbul, tabii ki bu zevkimize de kayıtsız kalamayıp bu sene ilki geçekleşecek Kahve Festivali ile yüzümüzü güldürüyor.
‘3. dalga kahve akımının’ yaşam kültürünü, kahve severlerle buluşturacak festivalde, profesyonel baristaların gösterilerinden workshop’lara, seminerlerden konserlere bir çok etkinlik de gerçekleştirilecek.
‘Efendim, neymiş bu 3. dalga kahve akımı?’ diye soracak olanlar için de kısa bir özet geçelim. 19. yüzyılda genel-geçer tek tip kahvenin her eve girecek denli yaygınlaşmasına 1. dalga, 1960’larda bölgesel etiketli ve türlerine göre ayrılmış kahve kültürünün yaygınlaşmasına da 2. dalga deniyor. Kahve üretiminin bir sanat olarak görüldüğü, menşei ve çekirdek türünün envai çeşit anlamlar içerdiği günümüzdeki kahve kültürü de “3. dalga” olarak adlandırılıyor.
10. Film – Şahin Kaygun Filmleri / 25 – 28 Aralık
İstanbul Modern
İstanbul Modern Sinema, galerisinde hâlen devam etmekte olan Şahin Kaygun sergisine paralel olarak bir de film programı ile sanatçıya selam duruyor. Sinematografik yaratıcılığını fotoğrafları haricinde birçok sinema filmine de aktarmış olan Kaygun, ‘Adı Vasfiye’ ve ‘Aaahh Belinda!’ gibi Türkiye Sineması’nın önemli yapımlarında sanat yönetmenliği yapmıştı.
Kaygun’un, özgün görüntü dili ile kişisel dünyasının izlerini yansıttığı altı filmlik seçkide, bizzat yönetmenliğini yaptığı ‘Dolunay’ ve ‘Afife Jale’ de gösterilecek.