Geekyapar olarak tarihi çok seviyoruz. Hıristiyan mitolojisinden, şansı yaver gitmeyen Fransız amirallerine, Dünya Kupası tarihinden, Roma’nın çöküşüne tonla yazımız var tarihle ilgili. O sebepten dolayı, içinde bulunduğumuz ayın öneminin de farkındayız. Bundan tam 100 yıl önce, Temmuz 1914’de 1. Dünya Savaşı başladı.
Önceden yapılmış onlarca gizli anlaşmanın ve “reelpolitik” hamlelerinin sonucu olarak ortaya çıkan bir “sen bana savaş açarsan ben de sana açarım ama ona açmam, o bana açarsa sana açabilirim ama Rusya’ya kesin açmam” ağları Gavrilo Princip’in silahından çıkan kurşunla bir anda içe doğru patlamış, tüm Avrupa devletleri, yanlarına uzak kolonilerini de alıp, savaşa girişmişlerdi. İki tarafta toplam 16 milyon kişi öldü, 20 milyon kişi ise yaralandı. Büyük bir savaştı 1. Dünya Savaşı. Psikolojik etkisi de çoktu, fiziksel etkisi de.
İşte üzerinden 100 yıl geçti. Dile kolay, 100. Biz de madem öyle, oyunlarına bakalım dedik. Ne de olsa, daha önce en iyi 1. Dünya Savaşı filmlerini siteye yazmıştık. Dedik ki, bir de içine girelim, kontrolü ele alalım. 1. Dünya Savaşı oyunlarını listeledik.
Red Baron – 1990
1990 senesinde Damon Siye tarafından yaratılmış olan Red Baron Amiga gençliği için yeri ayrı olan bir oyundur. Öylesine popülerdi ki, o dönemde arkasından tonla 1. Dünya Savaşı uçak simülasyonu oyunu gelmişti. Savaşın iki tarafını da oynayabiliyor olmamız da bonusu olsun.
Wings of Glory – 1994
EA iç edip kapatmadan, adını da berbat bir online servise vermeden önce Origin piyasadaki en baba stüdyolardan biriydi. Her oyundan anlarlardı, her oyunu da iyi yaparlardı. Kanıtı da 1994 çıkışlı Wings of Glory’dir. Çok iyiydi.
Codename Eagle – 1999
DICE’dan önce Refraction, EA’den önce Take-Two, İkinci Dünya Savaşı’ndan önce Birinci Dünya Savaşı vardı. Kelimenin tam anlamıyla Battlefield 1942’in prototipi olan Codename Eagle, sonraları fenomen olacak multiplayer deneyiminin ilk ipuçlarını bünyesinde barındırıyordu. Hikayesi de fena değildi Allah için…
The Entente – 2004
Ülkemizde eleştirmenlerin “Niye Osmanlı yok?” diye bir kenara attığı bir strateji oyunuydu (da niye Osmanlı yoktu harbiden?). O zaman biz de baya yadsıdık, gözümüzü kısarak kendisine “çok cahilsin keşke ölsen” dedik; ama aslında iyi oyundu. Zaten çok 1. Dünya Savaşı’nda geçen strateji oyunu yok, olanı da böyle ezmeyelim, dışlamayalım.
Trenches – 2009
Hep kocaman kocaman oyunlar mı olacak yahu burada? 1914 senesinde geçen bir iOS oyununu da buraya koyalım dedik. 2009’da çıkan ve Apple tarafından o dönem “en iyi strateji oyunları”, “en bağımlılık yapıcı oyunlar” gibi kategoriler arasında gösterlien Trenches, ilginç bir Tower Defense oyunuydu. Multiplayer’ı da sonradan gelmişti, pek de keyifliydi.
Call of Cthulhu: The Wasted Land – 2012
Bir oyun hem Cthulhu olursun, hem oynanış olarak XCOM’a benziyorsa, hem de 1. Dünya Savaşı sırasında bir alternatif tarih hikayesi anlatıyorsa biz evi, dükkanı bu oyunun üzerine hemen orada yaparız. Red Wasp Design’ın oyunu baş yaran ummadık taşlardandı. Hem iOS’ta, hem Android’de, hem de PC’de mevcuttur.
Valiant Hearts: The Great War – 2014
Listemizdeki en son oyun. Ubisoft’un savaşın 100. yılı adına, Rayman ve Child of Light’ta kullandığı büyüleyici motoru UbiArt Framework’ü kullanarak yaptığı Valiant Hearts: The Great War bizce bu 100. yıla uygun bir saygı duruşu.