Yirmi bir sene başhekimlik yaptım. Kimseyi kovmakla, sürmekle tehdit etmedim. Kavgacı değilim, benim kavgam başka türlü. İnsanların başarılı olması için onları rahat bıraktım, onların kendi başarısını yaratmasını bekledim. Hep böyle çalıştım ve hiçbir zaman sorun yaşamadım. Bağırma çağırma hiçbir zaman sistemi geliştirmez. -Türkan Saylan-
Bugün sizlere kısaca Türkan Saylan‘ı anlatalım, tanıyanlar hatırlasın, tanımayanlar da bu sayede tanışsın bu güzel insanla…
Engellere karşı tek başına savaşan kadın
Bir zamanlar insanların korkulu rüyası olan cüzzam (lepra) hastalığının tedavisinden, kız çocuklarının okutulmamasına ve insan haklarının kazanılmasına kadar yaptığı tüm çalışmalarda yılmadan ve herkese karşı koyarak, gerektiğinde tek başına mücadelesini sürdüren korkusuz bir kadın savaşçıydı Türkan Saylan.
Cüzzamı yenen profesör
Bir profesör, deri ve zührevi hastalıklar uzmanı olan Türkan Saylan, Türkiye’de cüzzam hastalığının kontrol altına alınmasını sağlayan ve tedavisinin mümkün olduğunu kanıtlayan kişidir.
Aynı zamanda bir sivil toplum gönüllüsü
Sağlığında başta Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Cüzzamla Savaş Dernekleri olmak üzere pek çok derneğin, vakfın kuruculuğunu ve başkanlığını yapmıştır.
Genç Cumhuriyetin nesilleri
13 Aralık 1935 günü İstanbul’da doğdu. Babası Cumhuriyet Türkiyesinin ilk müteahhitlerinden olan Fasih Galip Bey, annesi ise evlendikten sonra Müslüman olarak Leyla adını alan İsviçreli Lili Mina Raiman’dır. Türkan, beş çocuklu bu ailenin en büyük çocuğudur.
Ve Türkan doktor olur
İlk ve orta öğrenimini Kandilli İlkokulu ve Kandilli Kız Lisesi’nde tamamlar. 1963 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirir. 1964-1968 yılları arasında çalıştığı SSK Nişantaşı Hastanesinde Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanlığını alır.
Profesörlüğe giden yol
1968 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı’nda Başasistanlığa başlar. 1971 yılında İngiliz Kültür Heyetinin bursuyla İngiltere’de, alanında yüksek eğitim görür. 1974’de Fransa’da ve 1976’da İngiltere’de kısa süreli çalışmalar yaparak 1972’de doçent, 1977’de profesör olur.
Uluslararası Gandhi Ödülü
1976 yılında lepra (cüzzam) çalışmalarına başlayarak Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı’nı kurar. Yaptığı çalışmalar nedeniyle 1986’da kendisine Hindistan’da “Uluslararası Gandhi Ödülü” verilir. 2006 yılına kadar Dünya Sağlık Örgütü’nün lepra konusunda danışmanlığını yapar
Yenildiği tek savaş
1957 yılında ilk evliliğini yapan Türkan Saylan’ın bu evlilikten iki oğlu olur. Yıllarca hastalıklara, cahilliğe ve haksızlıklara karşı amansız bir savaş veren Türkan Saylan, yaşamının son on yedi yılında yakasına yapışan kanser hastalığıyla mücadele eder. 18 Mayıs 2009 tarihinde bu savaştan yenik çıkarak vefat eder.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği
1989 yılında, “Atatürk İlke ve Devrimlerini korumak, geliştirmek; çağdaş eğitim yoluyla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmak” amacı ile oluşturulan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) kurucularından olan Türkan Saylan uzun bir süre bu derneğin genel başkanlığını yürütmüştür.
Kitap olan ve dizisi çekilen Türkan
Ayşe Kulin, 2009 yılında Türkan Saylan’ın hayatını ve hayatı boyunca yaptıklarını, yazdığı “Tek ve Tek Başına: Türkan” isimli biyografik romanında anlatmıştır. Yazar Kulin, Saylan’ın iç dünyasını mektuplar aracılığıyla anlattığı romanı için Saylan’ın vasiyeti olduğunu söylemiştir. Kitabın konusundan esinlenilerek 2010 yılında “Türkan” adlı bir de televizyon dizisi yapılmıştır.
Biz de kendisini saygı ve minnetle anıyoruz.