Hayat zor, hayat acımasız.
Gün geçmiyor ki nice zarif hanımefendi veya nice yiğit etrafında tirbuşon ya da açacak olmayan ortamlarda teneke kapaklı bir cam şişeyle karşı karşıya kalmasın. İş bu durumlarda zarafetinize ya da yiğitliğinize zeval düşürmeden, etrafınızdaki eşrafa da “helal olsun” dedirterek açılacak kapağı açabilmeniz için en garantili kapak açma yöntemlerini sizler için derledik.
Her ihtimale karşı şişeyi elinize alınca bir “çevir aç” kontrolü yapın ki kötü şakalara kurban olmayın.
Çakmakla kapak açmak
Muhtemelen bugüne dek en çok maruz kaldığımız, açacak ve tirbuşon ikilisinden sonra kapak açma konusunda en çok karşımıza çıkan aparat çakmaktır. Çakmak deyince aman diyeyim öyle Zippo’nuzu Dupont’unuzu bu tip işlere kullanıp da karizmatik olacağım derken evladiyelik pahalı çakmaklarınızı çizip çentmeyin. Her büfede bulunan, tekli sakızların yanında satılan, 50 kuruş – 2 lira fiyat aralığında olan ve görece köşeli hatlı bir çakmak işinizi görecektir. Elinizi kapağa sarın, çakmağı elinizle kapağın arasına kıstırın ve görün bakın elinizdeki çakmak nasıl bir manivela görevi görecek.
Parayla kapak açmak
Daha ziyade yurt dışında makbul olan bir yöntem, ülkemizde “mal canın yongasıdır” mantığıyla yoğrulduğumuz için olsa gerek kimse 5-10 liralık banknotunu bu yöntem için riske atmayacaktır. Ancak yine de mantığını anlatalım. Banknot ya da benzeri bir kağıt ufak ufak iyice sert bir hal alıncaya dek katlanır. Sonrasında da tıpkı anahtar yönteminde yapıldığı gibi şişe kapağını ufak ufak kanırtmak suretiyle görev tamamlanır. Düşüncesi bile içimi kaldırıyor gerçi ama parası çok gelen kardeşlerimiz için denemek serbest, tavsiyemiz 20 liranın üstüyle denememeniz yönünde.
Şişeyi köşeli sert bir yüzeye vurdurtmak
Çakmak kadar tanınan bir diğer yöntemimiz ise sert ve köşeli bir yüzey kullanma yöntemidir. Bu yeri gelir şişenin kapağını masanın kenarına koyup üstten sakin bir yumruk atmak olur, yeri gelir duvar kenarı olur, yeri gelir merdiven basamağı olur, kaldırım olur. Elinizin ayarı yoksa -ki ülkemizde pek yok- bu işlem sonucunda şişenin ağzını kırabilirsiniz, daha kötüsü bu kırığı fark etmeyip ağzınızı parçalama ya da cam parçası yutma ihtimalleriniz de mevcut. Kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Kapının kilit yuvasıyla kapak açmak
Her ortamda karşımıza çıkacak bir kapı vardır, iş ki bu kapıyı çok yönlü kullanabilelim. Kapının çerçevesinde yani sabit olan kısmında kilidin ve kapı dilinin oturduğu bir yuva vardır. İşte bu bölüm adeta cam şişelerin kapağını açmak için tasarlanmıştır, genel olarak kenarlarında metal bir çerçeve olduğu için geriye kanıt da bırakmazsınız. Şişeyi o yuvaya takın ve zarif bir hareketle (kanırtmak) kapağını açın, şişeyi hızla dik konuma getirin, artık içime hazırsınız.
İkinci bir şişenin kapağından yararlanmak
Eğer ortamda açılacak birden fazla kapaklı şişe ve bunları açacak birden az sayıda (0 – yazıyla “sıfır”) açacak varsa sıradaki yöntemimiz tam sizlik. Şişelerden birini ters çevirip kapaklarını da birbirine geçirtirseniz, zarif bir hareketle şişelerde birinin kapağını açabilirsiniz. Hareketin mantığını düzgün oturtun ki ters durumda olan değil düz durumda olan şişe açılsın, rezil rüsva olmayın, diyeceksiniz ki geriye kalan şişe ne olacak, onun için de şu videoyu tavsiye ederiz. Her halükarda halinize şükredin, en azından içeceğiniz her ne ise onu yalnız içmiyorsunuz.
Tatil beldesi olarak değil açacak olarak kemer
Kimi pantolon kemerinin tokası adeta şişe açacağı olarak tasarlanmıştır ancak çoğumuz pantolon ile şişeyi birbirine bağlı düşünmediğimiz için gözümüzün önündeki bu gerçeği fark etmeyiz. Pantolon ile şişeyi birlikte düşünmeyin, evet. Kemerinizi çıkartın ya da şişeyi çözdüğünüz kemerinize yaklaştırın, deneyin ve görün ne kolaymış her şey. Bunun bir benzeri uygulamasını emniyet kemerlerinin tokasıyla da gerçekleştirebiliriz. Kemeri çözün, kemerin ucuyla şişeyi açın, tekrar bağlayın ve güvenli bir şekilde seyahatinize devam edin. Emniyet kemeri yöntemi sadece alkolsüz içecekler için çalışıyor.
Çekmece ve dolap kulpu tekniği
Adeta kapak açmak için tasarlanmış bir mobilya ayrıntısıdır çekmece kulpları. Buradan tüm endüstri ürünleri tasarlayan dostlarımıza bir selam gönderelim. Çekmecenin kulpunun altından şişenin kapağını uzatıp kulpa taktırırsınız, ardından yine zarif ve kararında bir hareketle şişeyi aşağıya doğru ittirirseniz elinizde kapağı açılmış bir şişe bulacaksınız. El çabukluğunuza güveniyorsanız, bunun benzerini dikey olarak tasarlanmış bir dolap kulpuyla da yapabilirsiniz ancak şişeyi açılır açılmaz düz konuma getirin ki dolap, halı, üstünüz başınız içeceğinize ortak olmasın.
Basit yemek gereçleriyle kapak açmak
Çatal, bıçak ve kaşık. Bu kritik üçlüden başımız her sıkıştığında destek alabiliriz. İster ön ister arka uçlarıyla tek bir büyük ya da birkaç ufak hamleyle her türlü kapağı açmanız mümkün. Hamlenin şiddetini belirlerken kullandığınız çatal/bıçak/kaşık üçlüsünün kalitesini göz önünde bulundurun. Kaşık büküp telekinetik olmayın, sonra annenize aslında kaşık yok dersiniz, terliği yersiniz.
Anahtar ve anahtarlık ile kapak açmaca
Bu aparatımızda önemli olan şey sabırlı ve nazik hareketlerdir. Yapmanız gereken ise anahtarınızı kapağın altına geçirerek farklı noktalardan ufak ufak kapağı zorlamaktır. Neticede teneke bir kapak olduğu için, birkaç hamle sonucunda gevşeyip düşecektir. Şayet havalı bir aracınız ya da anahtarlığınız varsa bunu göstermenin tam zamanı! Başta söylediğim üzere nazik olmanız çok mühim, bir kaç liralık içecek için onlarca liralık çilingir masrafına girmeyin.
Usta gereçleri
Aklınıza gelebilecek her türlü usta gereciyle de kapak açma işinin üstesinden gelebilirsiniz. Tornavida, anahtar, pense, kerpeten, çekiç, usta çatalı (şaka şaka, denemeyin, öldürüverirler) gibi nice alet edevat çantasından çıkacak malzeme, bu yolda size yar ve yardımcı olacaktır. El ayarı yine önemli bir konudur, parçalanmış bir şişe tahmin edersiniz ki kimseyi memnun etmeyecektir.
Diş kullanımı
Dişiyle ya da kimi yerel kullanımlarda geçtiği üzere “dişinen kapak açma” da ne yazık ki ülkemizde yaygın olarak kullanılan bir yöntem. Evet artistik bir değeri olduğu muhakkak ama o sırada bölgeden geçen bir dişçi suratınıza kuvvetli bir tokat aşk etse kimse de neden vurdun ağabey ya da abla diyemez. O dişler size ömür boyu lazım bunu unutmayalım. Antep fıstığı gibi çok daha organik bir şey bile dişe nice zarar verebilirken, varın siz düşünün teneke bir cismin dişlere yapacaklarını.
Sonuç
Siz siz olun Allah aşkına anahtarlığınızda, çantanızda, buzdolabınızın üstünde, çekmecenizde, aracınızda her daim bir açacak ya da tirbuşon bulundurun. Bu kadar sevimli bir şey icat edilmişken neden daha riskli onlarca yöntem kullanasınız ki? Hep dediğimiz gibi artistlik de bir yere kadar.