Malumunuz Avrupa Uzay Ajansı’nın 10 yıl önce uzaya gönderdiği Rosetta uzay aracının modülü Philae, 4.5 milyar yıldır yapısı değişmeyen 67-P isimli kuyruklu yıldıza inmiş bulunuyor. Şu anda üzerindeki sensörler ve sondalarla kuyruklu yıldızdan örnekler topluyor ve analiz ederek sonuçları dünyamıza gönderiyor.
4.5 milyar yıldır yapısı değişmeyen ne demek anlamak için ülkemizden antik bir örnek
Bu yıl Samsun’da 2 milyon yıl önce yaşamış bir mamutun fosili bulundu. Yani sadece 2 milyon önce Samsun’da mamutlar geziniyordu. Philae şu anda 4.5 milyar yıl öncesini araştırıyor.
Araştırıyor da bize mi araştırıyor, ne işimize yarayacak 500 milyon km. uzaklıktaki bir kaya parçası?
Modül Philae’nın 67-P’ye inişi
Efenm allah sizi inandırsın bu kuyruklu yıldız denilen naneler arada bir dünyaya çok yakın geçiyorlarmış. Kuyruklu yıldızların dünyadaki atmosfer, su ve yaşamın başlaması gibi minik olaylara sebep oldukları söyleniyor. Yani adamlar şu anda evrenin sırlarına ve yaşamın kaynağına dair ciddi haltlar karıştırıyorlar.
Peki kimdir bu adamlar?
Philae modülüne aralarında Macaristan, İrlanda, Polonya gibi ülkelerden üniversiteler ve özel şirketler katkı sağladı. Bunlar bizim borç içinde yüzüyorlar diye artistleştiğimiz ülkelerden bazıları.
Aslında çok pahalı bir iş değil. Biz de ufak katkılarla bu “vizyonsuz” ülkeler arasında girebilirdik
93 yılında başlatılan bu proje için toplamda 1.4 milyar Euro harcanmış. Bu rakam aşağı yukarı bizim diyanet işlerinin yıllık bütçesine yakın. Rosetta 10 yıldır yol alıyor, biz diyanetin sadece 1 yıllık bütçesinden bahsediyoruz. Avrupa Uzay Ajansı’nda 1900 kişi çalışıyor diyanetin personel sayısı 120.000. Ayrıca diyanetin bütçesi bizim bütçe ayırmaktan vazgeçtiğimiz Cern üyeliğinin de 77 katı kadarcık.
Philae verilerini dünyaya yarım saatte, fotoğraflarını da 1 saatten fazla bir sürede ulaştırabilecek
Aracın üzerinde 6 adet 1 megapiksellik kamera var. 1 megapikseli beğenmeyebilirsiniz ancak Philae’nın 10 sene önce uzaya gönderildiğini unutmayalım. Philae uydusu Rosetta’dan ayrılıp gökyüzünde yalnız gezen yıldıza kilitlendikten sonra sadece üzerindeki pilden enerji alabilecek. Güneş panelleri çalışmazsa bu da ona sadece 3 gün yetecek enerji sağlayacak.
Rosetta’nın enerjisini de çok fazla sanmayalım
500 Milyon km.’ye araç göndermek için yeryüzü enerji kaynaklarını kullanmak imkansız ve gereksiz. Rosetta uzay boşluğuna girdikten sonra Newton abinin zamanında bizlere miras bıraktığı kütle çekimiyle yoluna devam ediyor. 3 kere Dünya’nın 1 kere Mars’ın çekim kuvvetinden faydalanarak hızlanıyor, bu sırada yapacağı minik bir hatayla kilometrelerce uzağa savrulabilecekken savrulmuyor. İyi hesaplamış çocuklar.
Yiea ne gerek var yieaaa
Bu rakamları vermemizin sebebi Rosetta’nın sonuçta bir araç olması, bilim adamları ve mühendislerden oluşturulmuş bir kadroyla idare edilmesi ve 10 yıla yayılmış bir görevi son derece cüzi rakamlarla başarabilmesi. Elde edeceği bilgiler insan yaşamı ve dünyada yaşamın kaynağı açısından dönüm noktası olacak.
Philae yaşamın kaynağını araştırırken bizim araçlar ve yaşamlar
Rosetta 10 yıldır yaşama anlam katma peşindeylen son 10 yılda bizim yaşamlarımıza “kader” nasıl dokundu?
2004 yılında Pamukova’da Ankara-İstanbul arasında hızlandırılmış tren seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı tren aşırı hızdan dolayı raydan çıktı. Toplam 230 yolcudan 41’i yaşamını yitirdi, 80’i de yaralandı. Kader.
Rosetta uzayda sondaj yapıyor bizimki Mecidiyeköy’de
2006 yılında sondaj yapan bir inşaat firması Taksim-Levent Metro Tüneli’ni deldi. Metro çelik borulara çarptı, kıl payı faciadan dönüldü. 10 santimetre çapında çelik borular tünel tavanından aşağıya sarktı. Bu sırada metroda 750 yolcu bulunuyordu. Bu sefer kader yüzümüze güldü de yanarak yaşamlarımız yitirmedik.
Hava taşımacılığı en güvenlisi
2007 yılında İstanbul – Isparta seferini yapan uçak, Isparta yakınlarında düştü. Uçaktaki 7’si mürettebat 57 kişi yaşamını yitirdi. Kader.
Denizi tercih etsek?
2007 Bodrum-İstanbul seferini yapan “Ankara” isimli feribotun Sarayburnu iskelesine gelişi sırasında halatı koptu. Halatın çarptığı 1 kişi yaşamını yitirdi, biri ağır 4 kişi de yaralandı.
Kaza sayfiye dinlemiyor
Sadece 10 gün sonra Adalar-Kabataş seferini yapan Paşabahçe vapuru halat koparttı. 3 yolcu yaralandı. Bu sırada çıkan panikte yolcular birbirlerini ezdi. Kader.
Kader değilse nazardır
2009 yılında İstanbul’dan Amsterdam’a giden THY uçağı, inişe geçtiği sırada tarlaya düştü. Kazada 3’ü mürettebat, 9 kişi yaşamını yitirdi. Nazar.
Örnekler o kadar fazla ki
Nasıl yüksek olsun ki?
2013 yılında İzmir’deki askeri tersanede bakımı yapılan römorkör alabora oldu 10 kişi yaşamını yitirdi. Beşiktaş Belediyesi’nde temizlik işçisi olarak çalışan Haydar Kayır vapurdan inerken “dandik” iskele yüzünden ayağı kayarak denize düştü, halatlara tutunduğu halde vapurun yaptığı gereksiz manevra yüzünden yaşamını yitirdi. Bu sene Kabataş’ta, İstanbul Otobüs A.Ş.’ye ait otobüs, yol kenarında bekleyenlerin arasına daldı, adalarda bisiklete binmeye giden genç bir kızın bacağı koptu. Aslında örnekler gerçekten de çok daha fazla ama daha fazla darlamayalım.
Bu çalışmalar sürerken biz euroları, dolarları aklımızca daha yararlı yerlere saçıyorduk
Bunlar aklımızda kalan manşetlere çıkan olaylar. İçlerinde maden kazaları ya da farklı alanlarda işçi ölümleri yok. Ama bir kere daha kaderin işine bak sen demek için 1999 – 2009 yılları arasındaki trafik kazası verilerine bakalım. Tüik ve EGM verilerine göre 50.756 kişi sadece 10 yılda yaşamını yitirmiş. Nasıl? Yaşamın kaynağını araştırmak gerçekten de anlamsız kalıyor değil mi?
Bonus: Aşağıyı halledenlerden best of
http://www.youtube.com/watch?v=Djrj-KYJPtg