Kahvenin her türlüsünü seviyor ve sadece sabah değil günün farklı saatlerinde zevkle içiyoruz. Kahveyi o kadar seviyoruz ki ülkemizde yetişmese de kendimize has pişirme tekniği ve servis stili bile geliştirip bir Türk kahvesi gerçeği yaratmışız.
Ülkemizde kahve yetişmiyorsa biz de yetişeninden yaparız
Anadolu tam bir çalı cenneti. Bu çalılardan biri olan ve kahvesinin hatırı sayılır hayran kitlesi bulunan menengiç de Anadolu’nun büyük bölümünde yetişiyor. Bu yüzden yörelere göre çedene, çitlemik, çıtlık gibi farklı isimleri var.
Fısstık gibi kahve
Menengiç kahvesi aslında tam olarak kahve değil, çünkü kahve çekirdeğinden yapılmıyor. Çitlembik de denen bir tür yabani fıstıktan elde ediliyor.
Çalı deyip geçme vatandaş
Mesela bu bir yarı çalı türü, yani neymiş çalılar güzel şeylermiş…
Sakızağacıgillerden olan menengiç bitkisi de aslında bir çalı türü. Çalıları yararsız, faydasız, kaba gibi görsek de doğal hayat için aslında çok önemliler. Arsızca yetiştiklerinden olsa gerek değerleri pek bilinmiyor, çoğunun aslında çok da cici çiçekleri ya da meyveleri oluyor.
Soluk kesen değil soluk açan bir lezzet
Menengiç kahvesi su veya sütle hazırlanabiliyor. Özellikle solunum yolu enfeksiyonları ve nefes darlığına iyi geliyor. Bu hastalıklar için tam olarak tedavi özelliği bulunmasa da doktorlar özellikle nefes yollarında genişlemeye sebep olduğu için rahatlama sağladığını belirtiyorlar.
Decaf’ın hası burada
Bir kafein bağımlısıysanız menengiç kahvesi bu ihtiyacınızı karşılayamaz; çünkü meyvesi kahve ağacından yetişmiyor yani bitkisel olarak kahve türüne ait değil. Ama pişirilme şekli ve servisi Türk kahvesiyle aynı olduğundan kahve türü olarak tüketiyoruz. Tıpkı nane çayı ya da elma çayının çay bitkisinden yapılmaması ama çaya benzer demlenmesi gibi. Ayrıca kahveyi decaf (kafeinsiz) hale getirmek için yapılan işlemlere de maruz kalmadığı için çok daha sağlıklı.
Kendi kahvemizi kendimiz yapıyoruz
Menengiç meyvelerini taze toplamış ya da satın almışsanız önce yıkayıp güneşte kurutmanız gerekiyor.
Menengiç baristası olmaya hazır mıyız
Kuruttuğumuz meyveleri karabiber çekirdeği gibi koyu kahverengi renk alana kadar kavurmalı ve macun kıvamına gelinceye kadar havanda dövmelisiniz.
Maşallah pek de hamaratız
Ardından yöntem basit, tıpkı Türk kahvesi gibi ağır ateşte pişiriyorsunuz. Su yerine süt de kullanabilirsiniz. Evde asla böyle işlere girişmeyeceğinize emin olsak da şimdiden afiyet olsun 🙂