Her yılın Haziran ayı sonunda coşkuyla beklenen, “Sen yoksan bir eksiğiz”den, “Sen yoksan çok eksiğiz”e dönüşüp gün geçtikçe çoğalan, zenginleşen 22. Onur Haftası bu haftanın başında yani 23 Haziran pazartesi günü başladı.
LGBTİ 22. Onur haftası etkinliklerini buradan öğrenebilirsiniz. ListeList olarak 22. Onur Haftası’nı kutlamak, romantik fotoğraflarla LGBTİ’yi ve Onur Haftası’nı dilimiz döndüğünce anlatmak istedik.
Pazar günü yürüyüşte görüşmek üzere!
LGBTİ nedir?
Lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks bireylerin cinsel yönelim-eşcinsel hakları mücadelesinde kullanılan çatı kelimedir.
LGBTİ sosyal hareketi ve amacı
LGBTİ’ler arasında aktivist veya sosyal hareketin sıkça belirtilen amacı, LGBTİ kişiler için sosyal eşitliktir; bazı kişiler ayrıca LGBTİ toplulukları geliştirmek ya da daha geniş toplumu cinsel baskılardan kurtarmak için çabalamışlardır. Günümüzde örgütlenen LGBTİ hareketleri lobicilik ve sokak yürüyüşleri; sosyal gruplar, destek grupları ve topluluk etkinlikleri; dergiler, filmler ve edebiyat; akademik araştırma ve yazı; iş faaliyetleri gibi çok çeşitli siyasi eylemcilik ve kültürel faaliyetlerden oluşur.
LGBTİ “onur”u nedir?
“Onur, LGBTİ’lerin, yani lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks bireylerin cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerinden onur duymaları anlamına geliyor. Tarih boyunca LGBTİ bireyler üzerinde tahakküm oluşturma amacıyla kullanılan ‘utanç’ kavramının zıddıdır. ‘Kimliklerimizden utanç değil, aksine onur duyuyoruz’ demenin bir yolu, bir olumlamasıdır.”
Onur etkinliklerinin çıkış noktası
“26 Haziran 1969′da trans, biseksüel, lezbiyen ve gey arkadaşlarımız, New York’ta Stonewall Inn adlı barda, uğradıkları haksızlıklara topluca karşı çıktılar. Polisin ve toplumun baskılarına daha fazla sessiz kalamadılar, polis şiddetine karşı durdular. İlerleyen günlerde barın bulunduğu sokak, şehrin dört bir yanından gelen LGBTİ’lerle dolup taştı. Bu, artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağının göstergesiydi.”
Onur haftası neden kutlanıyor?
Bu aslında bir yıldönümüdür. Yaklaşık kırk yıl önce o barda yaşanan ve sonrasında devam eden hak ve özgürlük arayışının yıldönümü.
Türkiye’deki Onur Haftası’nın tarihi
“İlk defa İstanbul’da 1993 yılında bir grup LGBTİ birey tarafından gerçekleştirmek istenen ‘Cinsel Özgürlük Etkinlikleri’ valilik tarafından yasaklandı. Bu olaydan çok kısa bir süre sonra İstanbul’da ilk LGBTİ örgütü Lambdaİstanbul kuruldu. 1993′ten bu yana Onur Haftası etkinlikleri Lambdaistanbul’un evsahipliğinde gönüllü bir çalışma grubu tarafından örgütlenmeye devam ediyor.”
Lambdaistanbul
Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği 1993 yılında İstanbul’da kurulan ve Mayıs 2006’da resmileşen LGBTT (lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel) dayanışma derneğidir. Dernek kurulduğu 1993 yılından beri ILGA (Uluslararası Lezbiyen ve Gey Birliği) üyesidir.
“Temas”
Şimdiye kadar Tabu, Dikkat Aile Var, Bellek, Direniş gibi başlıklar altında düzenlenen Onur Haftası’nın bu yılki konusu “TEMAS” oldu.
“Temas”ın amacı
Organizasyon komitesi üyesi Şevval Kılıç Temas’ı böyle açıkladı:
“Gezi Direnişi esnasında daha önce yan yana gelmediğimiz kitlelerle bir araya gelmek, hepimize yepyeni bir dünyanın kapılarını açtı. Nefret tohumunun nasıl da rahatça ekildiğini, hızla yeşerdiğini yıllardır biliyoruz. Şimdi, 2014 yazında, siyasi iklimin saat başı değiştiği bir atmosferde, sadece bir sene önce şiddeti nasıl da kahkaha ve dayanışmayla, el ele ve kol kola, hiç olmadığımız kadar güçlü, kalabalık ve bir arada durarak, temas ederek yendiğimizi hatırlatmayı amaçlıyoruz.”
Hormonlu Domates Ödül Töreni
22. Onur Haftası’nda onuncusu düzenlenen Hormonlu Domates Ödül Törenleri’nde yılın en homofobik ve transfobik kişi ve kurumları belirleniyor. Bu senenin kazananları tam da şurada, bol tanıdık var.
Onur Yürüyüşü
Bu ay İstanbul’da LGBTİ Onur Yürüyüşü ve Trans Onur Yürüyüşü olmak üzere iki ayrı yürüyüş gerçekleştirilmesi planlandı. 22 yıldır İstanbul’da gerçekleştirilen en kitlesel yürüyüşlerden biri olan LGBTİ Onur Yürüyüşü 29 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek.
21. Onur Yürüyüşü
Geçen sene Haziran ayında gerçekleşen Onur Yürüyüşü katılımı en yüksek olan yürüyüştü. 50 bini aşkın kişi, LGBTİ bireylerinin hakkını aramak için İstiklal Caddesi’nde toplanıp yürüdü.
Yürüyüşlerin amacı
22 yıldır İstanbul’da gerçekleştirilen en kitlesel yürüyüşlerden biri olan LGBTİ Onur Yürüyüşlerinin amacı cinsel yönelimden dolayı işten atan, iş vermeyen düzeni değiştirmek, kolluk kuvvetleri tarafından uygulanan şiddeti ve trans bireylere yönelik sürgün politikalarını teşhir etmek, nefret cinayetlerinde katledilenlerin katillerini ağır tahrik indirimiyle ödüllendiren siyasal erke dur demektir.
Tüm Aşklar Eşittir
Eşitlikten yana olan herkesi 29 Haziran Pazar günü saat 17:00’de İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirilecek yasal LGBTİ yürüyüşüne davet ediyoruz. Başta belirttiğimiz gibi biz de orada olacağız.
Empati Bonusu:
Ya heteroseksüeller toplum tarafından dışlansaydı? Bir izleyin.