Sırlarla dolu bir dünya, hakkında objektif bir bilgi almanın neredeyse imkansız olduğu bir ülke, ülkesini üç nesildir gerçekten tek elden yöneten liderler… Bu bilinmezler diyarıyla ilgili elimize farklı kaynaklardan ulaşabilen ve bizi etkileyen fotoğrafları paylaşalım ve kulağımıza çalınan hikayeleri anlatalım istedik.
Bildiğimiz adıyla Kuzey Kore, resmi adıyla ise Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti
Bakmayın bildiğimiz adıyla dediğimize, dünya üzerinde hakkında en az bilgiye sahip olduğumuz yerlerden biri Kuzey Kore.
Bilgisizliğin sebebi, kapalı kutu da tabir edilen içe kapalı sert yönetim yapısı
Bu durumda da elimize geçen bilgilerin kaynakları azalıyor ve güven problemimiz artıyor.
Resmi kaynak vs. düşman kaynak
Kuzey Kore ya kendi resmi kaynaklarından belli bilgiler paylaşıyor ya da Kuzey Kore’yi sevmediği alenen ortada olan ülkeler onunla ilgili bilgiler paylaşıyor.
Her halükarda tarafsız ve objektif bir bilgi alma şansımız yok
Bulabildiğimi bazı fotoğraflar, kulağımıza gelen bazı bilgiler kadar tahminler ve çıkarımlar yapabiliyoruz sadece.
Kuzey Kore ve Güney Kore
II. Dünya Savaşı sonrasında Japonlar Kore’den çekilince ABD güneyden, Sovyetler Birliği ise kuzeyden Kore’ye girerek ülkenin bu bölümlerine kendi sistemlerini benimsettiler.
Kore Savaşı’nın da ardından bu bölünme kesinleşti
1948 yılında Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti sosyalist ve otoriter bir hükümet kurdu. Bugün hala devam eden üç nesildir süregelen bir iktidar var.
Babadan oğula
Kuzey Kore’nin ilk lideri olan Kim Il Sun 1994 yılında ölmüş, ardından ülkeyi oğlu Kim Jong-il yönetmeye başlamıştır.
Oğuldan toruna
17 Aralık 2011 tarihinde ülkenin 70 yaşındaki lideri Kim Jong-il öldüğünde yönetim halka, liderin oğlu ve varisi Kim Jong-un’un etrafında toplanma çağrısı yapmıştır.
Kim olursa olsun kapıyı açma
Ülke, Güney Kore, Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya gibi komşularla çevrilidir, Allah muhafaza. Bir de Japon Denizi tabii.
Hedefteki Kuzey Kore!
Tahmin ediyoruz ki oradaki gençler bizden daha şiddetli bir jeopolitik önem vurgusuna maruz kalıyorlar ömürleri boyunca.
Net bir ülke
Koreliler nüfusun yüzde 99,8’ini oluştururlar. Daha homojen bir etnik yapı az yerde vardır herhalde.
Adamlar sert beyler
Kuzey Kore ordusu 1,08 milyon aktif ve 4,7 milyon yedek askeri güce sahiptir. Bu da ülkeyi dünyanın en askerleşmiş ülkelerinden biri yapıyor.
O parayla ne okullar, ne köprüler, ne duble yollar…
Askeri harcamalar gayrisafi milli hasılanın yaklaşık üçte birini oluşturur. Bu oran “Askeri harcamalar yerine şuraya harcama yapılsa bunlar böyle olmazdı” tipi yorumlara sebep verir.
Zorunlu değil mecburi
Ortalama dört vatandaştan biri askerlikle alakalı bir görev yapmaktadır, zorunlu askerlikle ilgili konuşmak bile istemiyoruz.
Silahlanma programlarına olan tutku
Dünyayı bu ülke hakkında endişelendiren konulardan en önemlisi, ülkenin kimyasal, biyolojik ve nükleer silah programlarının bulunması.
“Yaparım bilirsin” tavrı
Tabii düşününce nice ülke benzeri programlara sahip ve bunları hunharca kullanıyor. Yine de Kuzey Kore’nin kapalı kutu olması, kimi ülkeleri daha bir başka korkutuyor.
Atarlılık genlerinde var
Üçüncü nesil lider Kim Jong-un’un da elini füze denemeleri konusunda korkak alıştırmadığına defalarca şahit olduk.
Canımızı sıkanın biz de canını sıkarız
Derdini ve tavrını anlatmak için füze denemeyi adeta yöntem olarak belirlemiş bir yönetim geleneğine sahipler.
Füze geliyor ha!
Amerika bir şey mi dedi, hop bir füze, Güney Kore can sıkan bir yasa mı yaptı hop bir füze daha, ülkede kutlanacak bir şey mi var hop bir füze daha!
Kuzey Kore > Suriye
Sivil başına düşen asker sayısında dünyada birinci olan ülkede 1.000 sivile 44,6 asker düşüyor. İkinci sıradaki Suriye’yi, Güney Kore ve Tayvan takip ediyor bu sıralamada.
Merkezi kontrolün gücü
Gerçekten sıradışı uygulamalara sık sık şahit olduğumuz ülkede, devletin kontrolünü dışında hemen hemen hiçbir şey olmuyor gibi görünüyor.
Yakın tarih mi? O da ne öyle?
Daha geçtiğimiz günlerde devletin medya kanalı KCNA (Korea Central News Agency) 35.000 makaleden oluşan online arşivini tamamen sildi.
Yak bütün fotoğrafları
Geçmişe bir sünger çekmek cümlesi hiç bu kadar gerçek olmamıştı sanıyoruz. Korkutucu derecede gerçek.
Sizin için her şeyin en iyisini biz biliriz
Ülkede muhalefet diye bir olgu yok, buna karşılık kesinliği karanlıkta kalan toplama kamplarının hikayeleri geliyor kulaklara.
İtaat et
Kurallara, kanunlara ya da otoriteye karşı gelenlerin aileleriyle birlikte ömür boyu yollandıkları modern dünya cehennemlerinden bahsediliyor.
Havan topu
Ayrıca sert idam cezaları da Kuzey Kore’de sık sık yaşanmaya devam ediyor. En güncellerinden biri çalışma saatlerinde uygunsuz davranışlarda bulunan askeri bir bakanın havan topuyla idam edilmesi.
Propaganda Bakanlığı
Bir başka güncel haber ise 80 kişinin “düşman ülkelerin” televizyon kanallarını izlemelerinden ötürü topluca idam edilmesi.
Hayat garip
Bunun gibi bize inanılmaz gelen ancak oradaki rutin hayatın bir parçası olan nice garip haber ara ara kulağımıza geliyor.
Yarın yepyeni bir gün
Bir gün uzaya füze gönderebilen, bir sonraki gün canı sıkılıp nükleer deneme yapabilen bir otorite yönetiyor ülkeyi.
Zamanda yolculuk
Devlet destekli ön kayıtlı turizm programıyla ülkeye gidenlerin hemfikir olduğu tek şey ise yaşadıkları zaman tüneli hissiyatı. Adeta bir soğuk savaş dönemi, adeta 60’ların dünyası.
Alışkanlık mı korku mu?
Ülkenin lideri öldüğü zaman ağlamaktan telef olan Kuzey Korelileri hatırlarsınız. Benzer durumlarda ağlamayanların cezalandırıldığını da.
Yeni bilgileri bekliyoruz çocuklar
O ihtişamlı binalarda gerçekten yaşayanlar var mı? Peki o dev otoyollarda dolaşan araçlar? Bunları gerçekten merak ediyoruz.
Buradan tam göremiyoruz çünkü
İnsanlar hallerinden memnun mu? Kuzey Kore bir ütopya mı yoksa distopya mı?
Uzaktan ahkam kesmek öyle zor ki
İçi hakkında, yönetenler hariç kimsenin bir şey bilmediği, dışarıya çıkan tüm bilgilerin taraflı olduğu bir enteresan memleket. Gitsek sağ çıkar mıyız onu da bilmiyoruz. Bizimkisi merak…
Yetmediyse burada da var efendiler: http://listelist.com/kuzey-kore/