Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine yapılan “Ak Saray” ile ilgili maliyet hesaplarını ilk günden bu yana açıklamaya ve vatandaşları vergilerinin nerelere harcandığı konusunda aydınlatmaya devam ediyor.
Biz de bu dev saray ile ilgili birbirinden dikkat çekici açıklamaları listeleyelim, daha çok insana ulaştıralım istedik. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan‘ın Ak Saray hakkında yaptığı maliyet açıklamalarından bazıları şu şekilde:
Hükümet maden ocaklarına işçi sağlığı, iş güvenliği, denetim ve önlemler için yatırım yapmıyor. Ama AOÇ’ye bir saray yapıyor.
Ak Saray’a yaklaşık 1 milyar TL (eski parayla 1 katrilyon lira) harcandığı ortada. Bu 1 katrilyon 935 bin, maden işçisinin bir aylık ücretine bedel, 2 bin yaşam odasına eşdeğer.
Bu tür binalar baskıcı rejimlerde inşa edilir, insanın üstüne üstüne gelen yapılar hep faşizm dönemlerinde yapılmıştır.
Bütün kolonlar çelik konstrüksiyon üzerine Yeşil Granit kaplama yapılmış. Bu granitlerin işlemesiz durumda 1 metrekare maliyeti 200 dolar, işlemeli olunca maliyet artıyor.
Sadece 1 metrekaresinin maliyeti 16 maden işçisinin bir günlük ücretine bedel.
Antalya’dan gelen Limra taşının 1 metrekare maliyeti 120 dolar ile 200 dolar arasında değişiyor. Bunları çelik uçlu matkaplarla işleniyor. İşlemeyle birlikte 250 dolar.
Yerin binlerce metre altında 1.000 liraya halkınız çalışırken, siz 1 katrilyona başbakanlık binası yapamazsınız.
Ak Saray’da tek vardiyada 3 bin işçi çalışıyordu, 3 vardiya ile 9 bin işçi çalışıyor demektir. İşçilerin iş güvenlikleri denetimi yapılıyor mu? Açıklanmadı.
Geçtiğimiz aylarda Savaş Oğuz adlı bir işçi gece çalışması sürecinde düşerek hayatını kaybetmiş ve gizlenmişti.
Ak Saray’a dört bin metrekarelik halı sipariş edildiğini, halıların özel üretim olduğunu ve Manisa’da üretildiğini biliyoruz. Halının bir metrekare maliyeti 100 avro. 4 bin metrekare halının maliyeti 400 bin avro yani 1 milyon 200 bin liraya tekabül ediyor.
Bu rakam da 600 öğretmenin bir aylık maaşına bedel. Bir işçinin bir aylık maaşı ancak 3 metrekaresini dokumaya yeter.
Cumhurbaşkanlığı’nda kadınlara verilen davette kullanılan bardaklar ya altın suyu ya da altın işlemeli, özel yapım olduğu fark ediliyor. Bu tür bardakların tane fiyatı dahi 1.000 TL’dir.
Bir bardak bir asgari ücretli işçinin maaşına denk olursa şaşırmayız.
Toplumu meraktan kurtarsınlar hem maliyetleri, hem projeleri açıklasınlar. Bu bir hukuk mücadelesidir, vergilerimizin de keyfice harcanmasına göz yumamayız.
Ak Saray’da her katta 180 oda olduğunu düşünmekteyiz, her blokta dört kat var, yani bir blokta 750 civarında oda var. Yapının üç bloktan olduğunu göz önünde bulundurursak, binanın yer üstündeki oda sayısı bin değil 2.000’dir.
Müteahhit firma yerleşkedeki inşaatın 450.000 metrekare civarında olduğunu açıklıyor. Metrekare ne kadar büyükse inşaat maliyeti o kadar yükselir.
Başbakanlık’ın bize verdiği bilgiye göre 2012-2014 yılı süreçleri içerisinde sarayın tüm harcamaları Başbakanlık yatırımlar harcama kaleminden harcanmış, harcamaların şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılmasını istiyoruz.
Ak Saray’da asansör maliyetlerine KDV’si eklendiğinde maliyet 30 milyon liraya çıkıyor. Toplam asansör bakım maliyeti aylık personel giderleri dahil 18 bin lira, yıllık bakım maliyeti 216 bin lira yapıyor.
Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şube Müdürü İbrahim Saral, Ak Saray’da 63 asansör olduğunu söyledi:
63 asansöre ek olarak 18 asansör de yapılma aşamasında. 63 asansörün toplam maliyeti 17 milyon 500 bin lira artı KDV. Yeni yapılacak asansörün maliyetleri 5 milyon liranın üstünde (+ KDV) olacağı tahmin ediliyor. Hali hazırda var olan asansörlerin aylık 200 TL bakım maliyeti var. Toplam 12 bin 600 lira bakım masrafı oluyor. Ayrıca 24 saat orada hazır tutulan iki firma elemanı olduğunu duyduk.
AOÇ arazisinden memurları gönderdikleri için, Orman Genel Müdürlüğü’nde çalışan üst düzey bürokratlara Macunköy’de 52 adet lojman alındığını duyduk.
O bölgedeki 3+1 konutun ortalama fiyatı 200 bin lira ediyor, toplamda 10,5 milyonluk bir maliyetle karşı karşıya kalıyoruz.
TOBB’un ikiz kulelerinde ise Orman Genel Müdürlüğü için kat kiralandı. AOÇ’de Ak Saray tüm alanı kullandığı için yerinden edilen Orman Genel Müdürlüğü harcamaları da saray maliyetine dahil edilmelidir.
Ak Saray’ın maliyetinin açıklanandan daha yüksek olduğu ortada. Kent İzleme Merkezi’miz maliyetleri üzerine çalışma yürütmeye devam edecek.
Bizler de Ankara Mimarlar Odası‘nın konuyla ilgili açıklamalarını heyecanla takip etmeye devam ediyoruz. Son olarak TOKİ’nin şu açıklamasını da unutmadan ekleyelim.